Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπέρ της απόφασης της Κομισιόν τίθεται η ΕΣΕΕ, για επιβολή φόρου 3% στις ψηφιακές επιχειρήσεις

Χωρίς κατηγορία στις 23/03/2018

Τι προβλέπεται

|> Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει «δικαιότερη φορολόγηση» των τεσσάρων «γιγάντων» της ψηφιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως Google, Airbnb, Facebook και Amazon, γνωστών και ως GAFA, καθώς και άλλων με έδρα την Ασία όπως η κινέζικη AliBaba δημιουργεί το ερώτημα: GAFA ή γκάφα της Κομισιόν; Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ για την επιβολή φόρου στις ψηφιακές επιχειρήσεις και στη συνέχεια αναφέρεται:

To ερώτημα αυτό πλανάται διότι η πρόταση για φορολόγηση, σε κάθε χώρα που παράγουν κέρδη και όχι όπου έχουν την έδρα τους, υποβάλλεται μέσα σε ένα κλίμα γενικευόμενου εμπορικού πολέμου της ΕΕ με τις ΗΠΑ και συνεπώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αμερικανικά αντίμετρα. Ωστόσο, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αρνήθηκε ότι πρόκειται για νέα κόντρα της ΕΕ με τις ΗΠΑ. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για φορολόγηση κατά των ΗΠΑ ή για αντίποινα για τους δασμούς» υπογράμμισε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι δεν στοχοποιούνται οι τέσσερις Αμερικανοί «γίγαντες» αλλά οι προτάσεις αφορούν 120-150 εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Ειδικότερα, η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει έναν προσωρινό φόρο με συντελεστή 3% στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, μια ψηφιακή πλατφόρμα θα θεωρείται ότι έχει φορολογητέα «ψηφιακή παρουσία» ή ψηφιακή μόνιμη εγκατάσταση σε ένα κράτος-μέλος αν πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Υπερβαίνει το κατώτατο όριο ετήσιων εσόδων ύψους 7 εκατ. ευρώ σε ένα κράτος-μέλος.
  • Έχει περισσότερους από 100.000 χρήστες σε ένα κράτος-μέλος σε ένα φορολογικό έτος.
  • Δημιουργούνται πάνω από 3.000 επιχειρηματικές συμβάσεις για ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ της εταιρείας και των επιχειρηματιών χρηστών σε ένα φορολογικό έτος.

Στην ΕΕ, πάντως, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν υποστηρίξει ένθερμα αυτή την προοπτική, αλλά αναμένεται να υπάρξει αντίσταση από τις μικρότερες κυβερνήσεις και τις χώρες χαμηλής φορολόγησης που φοβούνται ότι θα βγουν χαμένες από αυτήν. Η Ε.Ε. προβλέπει και την επιβολή μεταβατικού φόρου που θα εμποδίσει τις εθνικές αρχές να λάβουν μονομερή μέτρα.

«Ο προσωρινός φόρος διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση θα αρχίσουν να παράγουν άμεσα έσοδα για τα κράτη-μέλη. Ο φόρος αυτός θα συμβάλει επίσης στο να αποφευχθεί η λήψη μονομερών μέτρων για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων σε ορισμένα κράτη-μέλη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συνονθύλευμα εθνικών κανόνων, το οποίο θα ήταν επιζήμιο για την ενιαία αγορά μας», σημειώνει τέλος η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Κομισιόν έχει πάρει μέτρα κατά της φοροαποφυγής των τεχνολογικών κολοσσών επιβάλλοντας το 2016 στην Apple να πληρώσει στην Ιρλανδία φόρους 13 δισ. €, το 2017 στην Amazon στο Λουξεμβούργο 250 εκ. €. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί καταβάλλουν κατά μέσο όρο, φόρο μόνο 9,5%, όταν οι άλλες εμπορικές επιχειρήσεις καταβάλλουν 23,3%. Εάν μάλιστα τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιβάλλουν αυτόν το «ψηφιακό» φόρο 3% θα συγκεντρώσουν έσοδα ύψους περίπου 5 δις ευρώ.

Η ψηφιακή οικονομία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη και η Ευρώπη τεράστια πηγή εσόδων για τις ψηφιακές επιχειρήσεις, καλό θα ήταν λοιπόν οι κανόνες που υπέβαλε η Κομισιόν στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή να είναι ενιαίοι και να συμφωνηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα 50 δισ. $ κόστισε το σκάνδαλο της παράνομης χρήσης δεδομένων από τη Facebook, ενώ απειλείται ένας Αμερικανό-κινεζικός εμπορικός πόλεμος, αλλά με διαχειρίσιμη ζημιά, αφού αμφότερες οι οικονομίες είναι αρκετά ισχυρές για να ανταπεξέλθουν το σοκ επιβολής από τις ΗΠΑ δασμών 60 δισ. ευρώ σε κινέζικα προϊόντα. Επισημαίνεται ότι εξαιρείται από τους αμερικανικούς δασμούς η Ευρώπη.

Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της απόφασης της Κομισιόν να επιβάλλει «διαδικτυακό φόρο» 3% στις μεγάλες «ψηφιακές επιχειρήσεις» στις χώρες της ΕΕ που παράγουν κέρδη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: