Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΣΠ: Θετικό μεν, αλλά χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις στο ν/σ για servicers κ.ά.

Οι έμποροι του Πειραιά περιμένουν περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα ενίσχυαν το αίσθημα δικαίου

|> O Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ΕΣΠ), με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2176», που αφορά στους servicers, στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στην αγορά δανείων, θεωρεί πως το πλαίσιο των παρεμβάσεών του είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΠ τονίζεται ότι ο σύλλογος «εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς ένα δίκαιο αίτημα που κατέθεσε ο σύλλογό μας στο υπουργείο, για την τακτική που ακολουθούν εταιρείες servicers οι οποίες αποφεύγουν να απαντήσουν εγγράφως σε αιτήματα των δανειοληπτών και τα οποία είναι απαραίτητα για την αιτιολόγηση λογιστικών εγγραφών δαπανών σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο, βρίσκει θετική ανταπόκριση, μέσω συγκεκριμένων υποχρεώσεων που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών». Και στη συνέχεια αναφέρεται:

«Το γεγονός ότι ο οφειλέτης θα έχει εκτενή πληροφόρηση για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers, έχει ως αποτέλεσμα τις σωστές εγγραφές στα λογιστικά βιβλία και την αντίστοιχη αποστολή των εξόδων στην πλατφόρμα my DATA.

Ο εκσυγχρονισμός του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της προστασίας για τους πραγματικά ευάλωτους και η μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου, αποτελούν θετικά βήματα για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, απαιτείται διεύρυνση των πρωτοβουλιών για την τόνωση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα αποκλεισμός της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από την ρευστότητα, είναι έννοιες ασύμβατες.

Επιπλέον, η επέκταση των συναλλαγών μέσω του συστήματος άμεσων συναλλαγών δεν αρκεί στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Απαιτείται η παροχή κινήτρων και αφορολόγητου ορίου σε όλους ανεξαιρέτους τους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων, η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το myData.

Πρόσθετα, αναμένουμε την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών και τη περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα ενίσχυαν το αίσθημα δικαίου και θα βελτίωναν τις συνθήκες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου και της οικονομίας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: