Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γυρίζεται… σήριαλ: «Τα σκουπίδια τραγουδάνε ακόμα»!

ΑΤΤΙΚΗ στις 23/10/2019

Η Αττική περιμένει κάποια κοινή συμφωνία και ο Γιώργος Πατούλης με τον Γιάννη Σγουρό, γράφουν ανακοινώσεις…

|> Το… σήριαλ συνεχίζεται στην Περιφέρεια Αττικής σχετικά με την υπόθεση των απορριμάτων και τα “επεισόδια” μεταξύ Πατούλη και Σγουρού διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Ο μεν περιφερειάρχης έχει βρει τρόπο συνεννόησης με την πρώην περιφερειάρχη, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα να διαγράφεται τέτοια προοπτική για συνεννόηση με τον Γιάννη Σγουρό, άσχετα εάν είχαν δώσει τα χέρια για συνεργασία…

Τα τελευταία “επεισόδια” από το… σήριαλ, είναι τα παρακάτω:

Χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του Γιώργου Πατούλη, με τίτλο “Με ειλικρίνεια και ευθύνη θα βρούμε λύση στο ζήτημα του Γραμματικού“. Αναφέρει:

Ο  Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αμέσως μόλις έλαβε την ανοικτή επιστολή του Δημάρχου Μαραθώνα Σ. Τσίρκα, στην οποία υπήρχαν συγκεκριμένες τεχνικές  ενστάσεις σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν τη συνέχιση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΟΕΔΑ Γραμματικού, ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ενστάσεων αυτών.

Με επίσημο έγγραφό τους οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας απάντησαν σημείο προς σημείο στις ενστάσεις αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

  • To έργο δεν έχει μέχρι σήμερα απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν απολεσθεί οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί για την κατασκευή και λειτουργία του.
  • Σε κανένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν τίθεται περιβαλλοντικό ζήτημα και δεν υπάρχει αναφορά για απένταξη του έργου κι απώλεια των ευρωπαϊκών πόρων, για λόγους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι λόγοι που προβάλλονται για ενδεχόμενη απώλειά των πόρων, είναι η μη ολοκλήρωση και η μη έναρξη μέχρι σήμερα, της λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού.
  • Το έργο δεν παραβιάζει την νομοθεσία περί ρεμάτων κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις υπ’ αριθμόν 3561 και 3562/2014 αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αφενός δεν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη περιοχή, αφετέρου και την μη υδατοπερατότητα του εδάφους. Γι αυτό κι επέτρεψε με τις παραπάνω αποφάσεις την συνέχιση των έργων Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής, μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη για λήψη ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Μαραθώνα και των κατοίκων , που επικαλέστηκαν αστοχίες του εργολάβου κι ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.
  • Ο χώρος του ΟΕΔΑ Γραμματικού δεν απειλεί την περιοχή ΝΑΤURA, αφού είναι χερσαίος, σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από τις ακτές του τόπου προστασίας και απομονωμένος από αυτόν μορφολογικά, χωρίς καμία επικοινωνία με οποιοδήποτε μέσο περιβάλλοντος ( αέρα, έδαφος, νερά, χωρίς οπτική επαφή).
  • Η απόσταση του ΟΕΔΑ Γραμματικού από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας απέχει τουλάχιστον έξι χιλιόμετρα και δεν επηρεάζει την επισκεψιμότητά του. Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου υπήρχε παρουσία αρχαιολόγου, όπως απαιτεί ο νόμος, έγινε ανασκαφική έρευνα και δεν προέκυψε θέμα σχετικά με ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.
  • Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από τον Αύγουστο του 2017 από το ΙΓΜΕ, που αποτελεί θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ρηγμάτων στη στενή περιοχή των εγκαταστάσεων ώστε να αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία του έργου.
  • Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ακατάλληλη τη χωροθέτηση του έργου. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα το χρηματοδοτούσε άλλωστε.

Με αφορμή την έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι:

«Με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας απαντούν σημείο προς σημείο σε όσα έθεσε με την ανοικτή του επιστολή ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ.Τσίρκας. Τα παραπάνω στοιχεία θα τεθούν υπόψη στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαραθώνα, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στα γραφεία της Περιφέρειας. 

Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι ως νέα Διοίκηση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα κι όχι για να επιτρέψουμε την παράταση καταστάσεων, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής. Αν στη συνάντηση που θα γίνει ο Δήμος Μαραθώνα μας παρουσιάσει επίσημες αποφάσεις ή έγγραφα, που αποδεικνύουν την ορθότητα των ενστάσεων που εκφράζουν, το έργο θα ακυρωθεί. Η δική μας διοίκηση δεν θα νομιμοποιήσει παράνομες αποφάσεις. 

Αν όμως οι ενστάσεις αποδειχθούν αβάσιμες, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση πάντοτε με το Δήμο και τους κατοίκους, στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού. Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα βρούμε λύσεις που θα πάνε την τοπική κοινωνία μπροστά».

Γιάννης Σγουρός

Σειρά έχει ανακοίνωση από το γραφείο του Γιάννη Σγουρού, με τίτλο “Όσο ο Πατούλης ακολουθεί την πολιτική Δούρου εγκλωβίζεται σε αδιέξοδα“, η οποία αναφέρει:

Πολύ κακή αρχή κάνει στη θητεία του ο κ. Πατούλης αφού επιλέγει αντί του δρόμου της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας και της στιβαρότητας που πρέπει να έχει η μεγαλύτερη περιφερειακή αρχή της χώρας, τον ολισθηρό δρόμο του ψεύδους.

Του θυμίζουμε επειδή η άγνοια των συμβούλων του τον παρασύρει σε ανακοινώσεις αυταπόδεικτα ψευδείς που τον εκθέτουν, ότι οι δήμοι ήταν αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι το 2012. Η αιρετή Περιφέρεια ενεπλάκη με το άρθρο 211 του Καλλικράτη.

Πάει πολύ λοιπόν να πετά το μπαλάκι των ευθυνών δεξιά και αριστερά και να κάνει κηρύγματα για την ανακύκλωση απευθυνόμενος στον θεσμό των Νομαρχιών που δεν είχε σχέση με το αντικείμενο, ενώ ήταν ο ίδιος 12 χρόνια Δήμαρχος αποκλειστικά αρμόδιος για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Του θυμίζουμε ακόμη ότι εμείς μέσα σε 2 χρόνια εξυγιάναμε οικονομικά τον υπερχρεωμένο ΕΔΣΝΑ και με τη συναίνεση της Κυβέρνησής του φτάσαμε την περίοδο 2012-2014 κοντά στη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, με τους διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας μέσω ΣΔΙΤ που ακύρωσε η κα Δούρου.

Ή μήπως διαφωνεί με τις δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για τα απορρίμματα; Ας διαλέξει λοιπόν. Διότι όσο ακολουθεί την πολιτική της προκατόχου του, τόσο θα εγκλωβίζεται σε αδιέξοδα.

Γιώργος Πατούλης

“Καπάκι” έρχεται έτερη ανακοίνωση του γραφείου του Γιώργου Πατούλη με την απορία στον τίτλο “Τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Σγουρός για το Γραμματικό;“. Αναφέρει:

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σγουρός για την υπόθεση του Γραμματικού, τον εκθέτει διπλά. “Ξεχνά” ότι διοίκησε για πολλά χρόνια την Αττική, είτε ως Νομάρχης, είτε ως Περιφερειάρχης κι έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τα σημερινά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στο Λεκανοπέδιο, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του δεν προχώρησε καθόλου η ανακύκλωση και τα διαφορετικά ρεύματα συλλογής, όπως γινόταν ήδη σε άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης, αφού στην Αττική θάβαμε χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο ακολούθησε και η επόμενη από αυτόν Διοίκηση της Περιφέρειας. Το ποιος λοιπόν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, να μην το λέει σε μας.

Αντίθετα θα έπρεπε  αντί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, να μας εξηγήσει για ποιον λόγο “κρύφθηκε” από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου και αποχώρησε από αυτό, όταν συζητήθηκε το θέμα του Γραμματικού. Δεν είχε άποψη για το ζήτημα; 

Κι αν είχε, γιατί δεν έμεινε να την υποστηρίξει με την ψήφο του; 

Δεν καταλαβαίνει ότι με την στάση αυτή εκθέτει τόσο τον εαυτό του, όσο και την παράταξή του; 

Επίσης, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο διαστρεβλώνει τις δηλώσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ξεκάθαρα δήλωσε ότι θα εξετάσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ως έχει υποχρέωση , τις ενστάσεις που εξέφρασε για το Γραμματικό ο Δήμος Μαραθώνα. 

Κι αν  οι ενστάσεις αυτές είναι τεκμηριωμένες, με αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλων αρχών, τότε θα προχωρήσει στην ακύρωση του έργου. 

Αν όμως οι ενστάσεις αυτές είναι χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, το έργο θα προχωρήσει, σε συνεννόηση πάντα με τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής “δίνει λογαριασμό” για τις πράξεις και αποφάσεις της μόνον στους πολίτες κι όχι στα κόμματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: