Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Ελλάδα “θυμάται” τους σφουγγαράδες που έφεραν στο φως το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Μετά από 120 χρόνια…

|> Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη που αφορά στη διενέργεια καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την ανέγερση Μνημείου Τιμής και Μνήμης για τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι με περισσή τόλμη και αυτοθυσία ανακάλυψαν, ανέσυραν και παρέδωσαν τα ευρήματα του σημαντικότερου και πλέον φημισμένου «τυχερού» αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδοθεί φόρος τιμής στους σφουγγαράδες από την Σύμη για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, έχασε τη ζωή του ο Γεώργιος Κρητικός-Νεοφώτιστος και δύο άλλοι δύτες έμειναν παράλυτοι δια βίου…

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος “η προσφορά των δυτών αυτών στο Έθνος είναι διαχρονικά ανεκτίμητη αφού όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της πατρίδας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς για όλες τις επερχόμενες γενεές“.

Τέλος, ο κ. Χατζηπέρος έχει προτείνει την ανέγερση ενός παρόμοιου μνημείου και στη γενέτειρα των σφουγγαράδων, στη Σύμη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: