Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κι ας προσέχουμε το συκώτι μας!

ΥΓΕΙΑ στις 07/04/2022

Η Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, εν όψει της ημέρας, συμβουλεύει: “Προστατέψτε το ήπαρ σας, για να προστατέψετε τη συνολική σας υγεία”

|> «Προστατέψτε το ήπαρ σας, για να προστατέψετε τη συνολική σας υγεία». Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η διασφάλιση της υγείας μας είναι ύψιστη προτεραιότητα, τόσο ατομικά, όσο και κοινωνικά. Το υγιές ήπαρ είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη συνολική υγεία.

Το ήπαρ ή συκώτι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο για τον οργανισμό. «Εργάζεται» διαρκώς και σκληρά “φιλτράροντας” το αίμα, παράγοντας χολή, που είναι απαραίτητη για την διαδικασία της πέψης, και ρυθμίζοντας το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Το ήπαρ δέχεται περίπου το 13% της συνολικής παροχής αίματος στο σώμα και εκτελεί περίπου 500 διαφορετικές λειτουργίες. Πρόκειται για ένα «πολυλειτουργικό» όργανο, καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό και επιτελεί διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ άλλων, την αποθήκευση γλυκογόνου, την καταστροφή ερυθροκυττάρων, τη σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος, την παραγωγή ορμονών και την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα.

«Όπλα» η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με γενική παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας, καθοριστικό ρόλο για την προστασία της υγείας μας διαδραματίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή ο προληπτικός, προσυμπτωματικός έλεγχος της υγείας μας σε συνδυασμό με τις συμβουλές των ειδικών. Και για το ήπαρ, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα μας για την επίτευξη της υγείας του.

Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία του ήπατος

Τι πραγματικά σημαίνει όμως «προσέχω το συκώτι μου»;

Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, δίνουν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την υγεία του ήπατος:

  1. Διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος (Δείκτη μάζας σώματος 20-25).
  2. Ασκείστε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα (γρήγορο βάδισμα 45’).
  3. Αποφύγετε την καθημερινή ή την περιστασιακή, αλλά βαριά κατανάλωση αλκοόλ.
  4. Χρησιμοποιείτε τα φάρμακα μόνο με ιατρική οδηγία.
  5. Υποβληθείτε σε έλεγχο για την ανίχνευση της ηπατίτιδας C αν είστε γεννημένοι στο διάστημα 1945-1980 ή έχετε/έχει χρησιμοποιήσει ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες.
  6. Μην αγνοείτε τα αυξημένε επίπεδα ηπατικών ενζύμων.
  7. Ενταχθείτε, στην περίπτωση που πάσχετε από προχωρημένη ηπατική νόσο, σε προγράμματα επιτήρησης για την έγκαιρη διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
  8. Γίνετε δωρητές οργάνων! Θα σώσετε κάποιον συνάνθρωπός σας, που πάσχει από προχωρημένη ηπατική νόσο ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

> Ελληνική́ Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (http://www.eemh.gr) Σοφίας Σλήμαν 48, 11526 Αθήνα, Τηλ: 210.674856 – Φαξ: 210.6748561

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: