Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πάμφθηνο φάρμακο της καρδιάς θεραπεύει τον κορωνοϊό

ΥΓΕΙΑ στις 24/01/2021

Η κολχικίνη αποδείχθηκε θεραπευτική μετά από έρευνες στον Καναδά – Έγκριση χορήγησης από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας

|> Ένα πασίγνωστο και φθηνό στην τιμή φάρμακο για την καρδιά, όπως είναι η κολχικίνη, αποδείχθηκε ως θεραπευτικό για τους πάσχοντες από κορωνοϊό. Αυτό προέκυψε από μεγάλη μελέτη που έγινε στον Καναδά με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων. Έτσι, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε την άδεια για να μπει η κολχικίνη, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid-19.

Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως δήλωσε ο εθνικός συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Εξ άλλου, όπως είπε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, η επιτροπή αποφάσισε να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

> Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράπων ιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη συμμετείχε η Ελλάδα με εθνικό συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τούς Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη, Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (καθ. Περικλής Παναγόπουλος) Θριάσιο (δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα (καθ. Μάρκος Μαραγκός).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: