Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στα 642 εκατομμύρια οι διαβητικοί σε είκοσι χρόνια

ΥΓΕΙΑ στις 22/09/2018

Παγκόσμιο συνέδριο για παθήσεις του οφθαλμού από τον Σακχαρώδη Διαβήτη

|> Με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, ο δρ. Ιωάννης Καραϊτιανός* (φωτό) συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση “DR Barometer European Advocacy Workshop” που διοργάνωσε στις 14-15 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, η International Federation on Ageing (IFA) σε συνεργασία με την International Diabetes Federation (IDF) και το International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB).

Ήταν μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος κλειστή επιστημονική συνάντηση με εκπροσώπους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είχε ως θέμα την παρουσίαση της μελέτης DR Barometer, δηλαδή της πολυκεντρικής διεθνούς μελέτης πάνω στις παθήσεις του οφθαλμού που οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.340 διαβητικοί ασθενείς και 2.329 επαγγελματίες υγείας προερχόμενοι από 41 χώρες και συλλέχθηκαν πληροφορίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ΣΔ, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το 20% των διαβητικών δήλωσαν ελάττωση της όρασής τους οφειλόμενη στις δύο παθήσεις ενώ 38% αυτών δεν υποβάλλονταν σε έλεγχο λόγω μακρού χρόνου αναμονής για ραντεβού ή λόγω οικονομικών δυσχερειών και δυσχέρειας στη λήψη άδειας απουσίας από την εργασία τους.

Εξ άλλου, 79% των ασθενών με διαβητική οφθαλμική νόσο δήλωσαν ότι είχαν προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητές τους όπως π.χ. η οδήγηση και οι οικιακές απασχολήσεις με αποτέλεσμα σημαντική επίδραση σε κακή σωματική και ψυχική υγεία σε 69% εξ αυτών. Ωστόσο, ένα 27% των ασθενών ποτέ δεν συζήτησαν το πρόβλημα αυτό με τον οικογενειακό ιατρό.

Τέλος, 21% των οφθαλμιάτρων δεν έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών προβλημάτων των διαβητικών και το 44% δεν χρησιμοποιεί γι’ αυτά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό γεγονός που έρχεται να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για ένα ιατρικό πρόβλημα που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι διαβητικοί ασθενείς αναμένεται να φθάσουν τα 642 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2040.

(*) Ο κ. Ι. Καραϊτιανός, είναι Αµ. Επίκ. Καθ. Χειρουργικής του ΕΚΠΑ,  Αν. Καθ. Χειρουργικής Πανεπιστημίου Saint Antoine Παρισίων, Διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου “Αγ. Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: