Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

ΥΓΕΙΑ στις 29/01/2023

Προσυμπτωματικός έλεγχος για HPV – Εμβολιασμός και για ηλικίες 9 έως 14 ετών

|> Εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη ο Ιανουάριος και με αφορμή ότι είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ας γίνει μία υπενθύμιση της ανακοίνωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετική με τους τρόπους αποτελεσματικής πρόληψης για τη νόσο. ο ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρεται, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papillomavirus, HPV) αποτελεί σχεδόν πάντα (περίπου σε ποσοστό 95%) το αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. O HPV είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής. Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον τράχηλο μιας γυναίκας που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παράγοντες κινδύνου είναι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της παγκόσμιας στρατηγικής για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορούν την πρωτογενή πρόληψη μέσω επέκτασης του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τη δευτερογενή πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου και την τριτογενή πρόληψη μέσω της χορήγησης θεραπείας για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο, παγκοσμίως.

Συστήνεται εμβολιασμός των κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών έναντι του ιού HPV ιδανικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Για γυναίκες από την ηλικία των 30 ετών και για γυναίκες με HIV από την ηλικία των 25 ετών, τακτικός έλεγχος με εξετάσεις(HPV DNA test και HPV mRNA) κάθε 5 έως 10 χρόνια, ακολουθούμενος με θεραπεία άμεσα ή όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα άτομα με διάγνωση HPV.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: