Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι “εγγυήσεις” των Σκοπίων δεν αποτελούν… εγγύηση για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας

Χωρίς κατηγορία στις 25/05/2018

Ισχυροί ανίσχυροι

|> Νίκος Σίμος

ysterografonews |> Η αβελτηρία και ο εφησυχασμός επί πολλά χρόνια σε χρονίζουσες εκκρεμότητες της εξωτερικής μας πολιτικής είναι φυσικό, σε κάποιο μετέπειτα χρονικό σημείο, να μετατρέπουν τις εκκρεμότητες αυτές σε ιδιαιτέρως περιπεπλεγμένες. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο επίκαιρο ζήτημα του Σκοπιανού. Προφανώς όμως και άλλα ζητήματα με τους γείτονές μας παραμένουν μονίμως στην επικαιρότητα στην οποία αναδεικνύονται όποτε «καπνίσει» σε αυτούς με τους οποίους έχουμε διαφορές ή αυτοί έχουν παράλογες διεκδικήσεις από την Ελλάδα.

Πλην του Σκοπιανού προβλήματα στην χώρα δημιουργούν και οι Αλβανοί και βεβαίως, παγίως, οι Τούρκοι. Είναι δε εξοργιστικές αυτά τα κατά καιρούς προβλήματα που δημιουργούν οι γείτονες διότι, εκτός από την Τουρκία που, εν πάση περιπτώσει έχει μία κάποια ισχύ τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια αποτελούν κράτη μηδαμινής ισχύος και μειωμένης διεθνούς αξιοπιστίας.

Στην περίπτωση των Σκοπίων –που είναι ένα ζήτημα που αναδύθηκε πάλι στην επικαιρότητα- η αλήθεια είναι ότι αφήσαμε να κακοφορμίσει το πρόβλημα επί περισσότερο από μισό αιώνα, όταν θα έπρεπε εν τη γενέσει του να έχουμε εξαναγκάσει την τότε Γιουγκοσλαβία να αναιρέσει την δημιουργία ενός τεχνητού κράτους με αυτή την ονομασία. Με δεδομένο δε ότι την εποχή εκείνη οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνώριζαν αυτό που επιχείρησε ο Τίτο, η χώρα μας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αντιπαλότητά της Υπερδύναμης με την Σοβιετία –για την περίπτωση που ο Τίτο θα επιχειρούσε να ζητήσει βοήθεια από την Μόσχα, από την οποία βεβαίως αποστασιοποιήθηκε, ακολουθώντας τον δικό του δρόμο των Αδέσμευτων. Ουδέν επράξαμε.

Σήμερα καλείται να λύση το χρονίζον πρόβλημα μία κυβέρνηση που εκπροσωπεί την Αριστερά, η οποία μάλιστα, ιστορικώς, κουβαλάει την ενοχή της απόπειρας αποξένωσης της Μακεδονίας από την Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους Βουλγάρους και τον Στάλιν! Πέραν όμως από τα παιγνίδια της μοίρας, ενδιαφέρον έχει να δούμε τι είδους συμφωνία θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Είναι αρκούντως αισιόδοξος, χωρίς αυτό να σημαίνει πολλά. Διότι ο όχι ιδιαιτέρως ισχυρός στην χώρα του Ζάεφ, λίγα μπορεί να πράξει ως προς την αλλαγή του Συντάγματός τους. Αν πάλι η λέξη «εγγυήσεις», αποτελούν την λέξη – κλειδί για να εφησυχάσουμε όσον αφορά στον αλυτρωτισμό των γειτόνων, αυτό δεν αποτελεί αλλαγή του Συντάγματός τους. Άλλωστε τέτοιες εγγυήσεις έδινε και ο Τίτο στον φίλο του Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά, όπως ήταν φυσικό, μετά την αναχώρησή του από τον μάταιο κόσμο μας, ουδεμία προηγούμενη εγγύηση είχε ισχύ…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: