Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μασσαλία και Νάπολι γιορτάζουν την καταγωγή τους κι ο Πειραιάς… κρύβει αιώνες!

FLASH στις 10/06/2023

Κάποιοι διέγραψαν την μακραίωνη ιστορία του Πειραιά και ανέγραψαν ως επίσημη ίδρυσή του το… 1835. Στο κατώφλι του Δημαρχείου!

Δημήτρης Καπράνος |> Όποτε περνώ έξω από το κτίριο του δημαρχείου, στον Πειραιά, βλέπω, στο έδαφος, μια παράσταση σε μέταλλο, στην οποία αναφέρεται η χρονολογία “1835”. Φυσικά, ο Δήμος Πειραιώς είναι ο αρχαιότερος, ίσως, Δήμος του κόσμου! Κατά τους ιστορικούς, ο Δήμος Πειραιώς προηγήθη εκείνου των Αθηναίων.

Ο ιστορικός Ιωάννης Μελάς, στην “Ιστορίαν της πόλεως Πειραιώς” υποστηρίζει ότι χωρίς τον Πειραιά, δεν θα υπήρχε η Αθηναϊκή Δημοκρατία…

Αν πάτε στην Μασσαλία, θα δείτε ότι οι κάτοικοι της πόλεως σεμνύνονται να αποκαλούν εαυτούς “Φωκαείς”, καθώς την πόλη αυτή ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες από την Φώκαια, και δίνουν στον Δήμο τους ηλικία τριών -και βάλε- χιλιάδων ετών!

Κι εμείς, στον Πειραιά, χρονολογούμε την ίδρυση της πόλης στο 1835! Ναι, τότε συνεστήθη το νέο ελληνικό κράτος, έπειτα από την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Αλλά δεν προϋπήρξε Πειραιάς;

  • Ποιά πόλη ισοπέδωσε ο βέβηλος Ρωμαίος Σύλλας;
  • Ποιάς πόλεως ευρήματα κοσμούν σήμερα το Μουσείο Πειραιώς;
  • Πώς βρέθηκαν και διατηρούνται μέχρι σήμερα οι ονομασίες “Ζέα”, “Μουνυχία”, Κάνθαρος”, “Αλίπεδο”;
  • Ποιός ήταν ο προϊστορικός Σήρραγος, που κατασκεύασε, στην περιοχή που σήμερα αποκαλείται “Βοτσαλάκια”, το βαλανείο του οποίου το όνομα φέρει η οδός “Σηραγγείου”;

> Είναι δυνατόν η Μασσαλία να είναι πόλη τριών χιλιάδων ετών και ο Πειραιάς ούτε διακοσίων;

Τα γράφω αυτά, επειδή διάβασα ότι όταν ο Οδυσσέας περιέπλεε τις ακτές που κατοικούσαν οι Σειρήνες, γνωρίζοντας για την ανθρωποφαγία τους, αντιπαρήλθε με το σκάφος του και τους συντρόφους του την περιοχή , χωρίς να προσορμισθεί.

Τότε απελπισμένη η Παρθενόπη, στης οποίας τα φωνητικά θέλγητρα δεν ανταποκρίνονταν ο Οδυσσέας, έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε.

Το πτώμα της εκβράσθηκε σε μια παραλία της Ιταλίας όπου οι τότε, μόλις νεοφερμένοι εκεί, κάτοικοι, άποικοι Χαλκιδείς από την Κύμη, το περισυνέλεξαν και το ενταφίασαν. Γύρω από το σημείο εκείνο ίδρυσαν στη συνέχεια τη νέα τους πόλη, την αποικία που ονόμασαν Παρθενόπη, η οποία και είναι η σημερινή Νάπολι (Νεάπολη) στην Ιταλία!

Εφέτος η ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολι πήρε το πρωτάθλημα και τίμησε την Ελληνική της ιστορία. Ένα τεράστιο, μεγαλειώδες πανό στο γήπεδο “Αρμάντο Μαραντόνα” έγραφε:

Πόλη της Παρθενόπης, 8ος αιώνας π.Χ.“!

Καταλαβαίνουμε, οι Πειραιώτες, πόσο έχουμε αγνοήσει την ιστορία της πόλης μας;

Οι Μασσαλιώτες παινεύονται για τα τρεις χιλιάδες χρόνια των Φωκαέων, οι Ναπολιτάνοι για την ”πόλη της Παρθενόπης”, αποικία των Χαλκιδέων στη νότια Ιταλία. Κι εμείς θεωρούμε τον Πειραιά, την πόλη που κατοίκησαν οι Μινύες, που οχύρωσε ο Θεμιστοκλής, που φιλοξένησε τις τριήρεις οι οποίες κράτησαν όρθιο τον Δυτικό Πολιτισμό πόλη με ιστορία ούτε διακοσίων ετών;

Ας τα δει αυτά η δραστήρια δημοτική μας αρχή και ας αλλάξει την χρονολογία! Πριν γίνουμε επίνειο της Σαγκάης!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: