Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από την Επιτροπή Αναζωογόνησης θα παραδίδονται στο Τζάνειο

ΥΓΕΙΑ στις 30/12/2016

Κάθε Τετάρτη

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναζωογόνησης του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο» Αθανάσιος Χαλικιάς, ανακοινώνοντας την έναρξη μετεκπαιδευτικών μαθημάτων με στόχους την προαγωγή της γνώσης του προσωπικού, την βελτιστοποίηση της ποιότητας της Αναζωογόνησης και την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών.

Στην πρόσκλησή του ο κ. Χαλκιάς, αναφέρει:

 

Κάθε χρόνο, περίπου 1.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια καρδιακή ανακοπή. Αν και στις ΗΠΑ είναι η τρίτη αιτία θανάτου, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφού μόνο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η επίπτωση της ανακοπής είναι 15,3/100.000 πληθυσμού ανά έτος. Παρόλα αυτά, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής ηγεσίας παραμένει σιωπηλή και υποτονική, ενώ επικρατεί μια περίεργη αντίληψη σχετικά με τη σημασία της ανακοπής, με τους περισσότερους να τη θεωρούν μικρότερη απειλή σε σχέση με άλλα μεγάλα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το 2007, η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει και δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ 219/2007), με αποτέλεσμα η ποιότητα της Αναζωογόνησης να παραμένει χαμηλή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα και σε χώρες με υψηλής ποιότητας Αναζωογόνηση, το ποσοστό επιβίωσης μετά από ανακοπή είναι χαμηλό. Λιγότεροι από το 6% των ασθενών που βιώνουν μια ανακοπή έξω από το νοσοκομείο και περίπου το 24% των ασθενών που βιώνουν μια καρδιακή ανακοπή μέσα στο νοσοκομείο θα λάβουν εξιτήριο.

Η Επιτροπή Αναζωογόνησης του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο» ανακοινώνει την έναρξη μετεκπαιδευτικών μαθημάτων με στόχους την εκπαίδευση και προαγωγή της γνώσης του προσωπικού, την βελτιστοποίηση της ποιότητας της Αναζωογόνησης και την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της

Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, ενώ η θεματολογία δεν περιορίζεται μόνο στην καρδιακή ανακοπή, αλλά επεκτείνεται και στις υπόλοιπες πτυχές της Αναζωογόνησης. Επίσης, θα προσεγγιστούν θέματα από τα πεδία της Επείγουσας Ιατρικής, της Αναισθησιολογίας και της Εντατικής Θεραπείας. Όπως είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να χωριστεί και τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος δεν είναι στεγανά και ανεξάρτητα διαμερίσματα. Σύμφωνα με την θεωρία της ολότητος του Αριστοτέλη «το γάρ όλον πρότερον αναγκαίον είναι του μέρους· αναιρουμένου γαρ του όλου ουκ έσται πους ουδέ χείρ», ενώ ο Wertheimer υποστήριζε πως

«ό,τι συμβαίνει εις το όλον δεν προέρχεται από τη σύνθεση των μερών, αλλά, αντίστροφα, ό,τι συμβαίνει σε ένα μέρος αυτού ορίζεται από την εσωτερική σύσταση του όλου». Κατά συνέπεια, η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων και πρακτικών στα παραπάνω πεδία είναι απολύτως απαραίτητη για την εφαρμογή υψηλής ποιότητας Αναζωογόνησης, ιδίως σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη (13:00-14:00) στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου και μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι επαγγελματίες της Υγείας του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα της χώρας. Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική. Οι δηλώσεις θα γίνονται αποδεκτές έως την 25η Ιανουαρίου 2017 στα email: epistimonico.symvulio@tzaneio.gr και mariameletiadou@yahoo.gr. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δίνεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 20 μαθήματα. Η συμβολή σας αναμένεται να προάγει την επιστημονική αξία και τη γνώση της Αναζωογόνησης. Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: