Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με σάλτο… parkour ο Μίλτος κατέκτησε την Γλασκώβη!

Χωρίς κατηγορία στις 05/03/2019

Με ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο επέστρεψε από τη Γλασκώβη η ελληνική αποστολή 

Στέλιος Κοπανίδης |> Με ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο επέστρεψε από τη Γλασκώβη η ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στο 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στην πόλη της Σκωτίας. Βεβαίως ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε δύο φορές, δεδομένου ότι εκτός από τον Μίλτο Τεντόγλου (φωτογραφία) που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με την καλύτερη επίδοση εφέτος στον κόσμο (8 μ. 38), πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχτηκε και ο Κύπριος, Μίλαν Τραΐκοβιτς, στα 60 μέτρα με εμπόδια.

Το χρυσό του Τεντόγλου ήταν μόλις το έκτο για τη χώρα μας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κλειστού Στίβου, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος δυσκολίας που έχει η κατάκτηση της κορυφής σε αυτήν τη σημαντική για τον κλασικό αθλητισμό διοργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας σε αυτούς τους αγώνες είχε πάρει η Κατερίνα Θάνου το 1996 στη Στοκχόλμη στα 60 μέτρα.

Ακολούθησαν ο Άγγελος Παυλακάκης το 1998 στη Βαλένθια (60 μέτρα), πάλι η Κατερίνα Θάνου το 2000 στη Γάνδη, η Νίκη Ξάνθου το 2002 στη Βιέννη στο μήκος και η Κατερίνα Στεφανίδη το 2017 στο Βελιγράδι στο άλμα επί κοντώ. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερε να προσθέσει ένα ακόμη μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της, περιοριζόμενη στην τέταρτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος, στον οποίο, όμως, η έτερη Ελληνίδα «βασίλισσα των αιθέρων», Νικόλ Κυριακοπούλου, με 5 μ. 65 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Την ίδια επίδοση με την Κυριακοπούλου είχε και η Στεφανίδη αλλά έμεινε τέταρτη, καθώς το συγκεκριμένο ύψος πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια. Το χρυσό πήρε η Ρωσίδα Σιντόροβα (4 μ. 85) και το αργυρό η Βρετανίδα Μπράντσοου.

Τα ελληνικά χρώματα πανηγύρισαν και δύο αργυρά μετάλλια, με τον 33χρονο Κώστα Μπανιώτη στο ύψος (2 μ. 26) και τη Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν (14 μ. 50). Πρόσωπο των αγώνων για τη χώρα μας ασφαλώς ήταν ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι στο Βερολίνο είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης και στον ανοικτό στίβο. Και όλα αυτά για ένα παιδί που στις 18 του μήνα κλείνει τα 21 του χρόνια. Επόμενος στόχος για τον Γρεβενιώτη άλτη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Ντόχα του Κατάρ.

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε, όμως, και η Κύπρος με τον Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 60 μέτρα με εμπόδια. Ο σερβικής καταγωγής Κύπριος αθλητής μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Μεγαλόνησο σε ηλικία επτά ετών, εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999. Από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο εντασσόμενος στις ακαδημίες του Απόλλωνα Λεμεσού. Παράλληλα, ωστόσο, τον ενδιέφερε και ο στίβος, ο οποίος τελικά τον κέρδισε. Σημαντικότερη μέχρι χθες διάκρισή του ήταν η 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στα 110 μέτρα με εμπόδια.

Τα συγχαρητήρια στους πρωταθλητές μας για τις επιτυχίες τους στη Γλασκώβη έδωσε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Όμως, πέρα από τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος, κακά τα ψέματα, θυμάται τους αθλητές μας μόνο σε παρόμοιου είδους διακρίσεις τούς συγχαίρει και ευχαριστεί ο ελληνικός λαός. Και αυτά τα συγχαρητήρια έχουν τη μεγαλύτερη αξία και σημασία…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: