Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διχογνωμία για την ηλικία του δήμου Πειραιά – Δεν είναι 180 αλλά 2.532 ετών!

Χωρίς κατηγορία στις 30/12/2015

Εκδήλωση επετείου

Με ιδιαίτερη επισημότητα γιορτάστηκε από τον δήμο Πειραιά η επέτειος των 180 χρόνων από τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» του Δήμου Πειραιά, το έτος 1835. Μία «γέννηση» για την οποία εκφράζεται και η άποψη ότι δεν συνέβη το 1835, αλλά το 517 π.Χ.! Τουλάχιστον αυτό μάθαμε στα σχολεία…

Από τη μία πλευρά των 180 χρόνων, βρίσκεται η -δια του δήμου- επίσημη πολιτεία και από την άλλη (των 2.532 ετών!) ένας Πειραιώτης και έγκριτος δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Καπράνος.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου αναφέρει, πως στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου έγινε η ορκωμοσία του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου το 1835, αναβίωσε η γενέθλια πράξη γέννησης του Δήμου Πειραιά.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεραφείμ τελέστηκε δοξολογία, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης εκφώνησε τον Πανηγυρικό της Ημέρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Δαβάκης, ανέγνωσε το Α΄ Πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου και στην τελετή παρευρέθηκαν:

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος (εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση), Ε. Σταματάκη και Κ.Κατσαφάδος, οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γ.Γαβρίλης και Νήσων Π. Χατζηπέρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Η εκδήλωση έκλεισε ο τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταμάτης Μπερής.

Εν τω μεταξύ, η ιστορικός και διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του νεότερου Πειραιά, αναδεικνύοντας τον πολυσήμαντο ρόλο του Πειραιά στην ιστορία της χώρας και την ξεχωριστή του ταυτότητα στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα της πατρίδας μας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

pireas bafouni

«Οι μαρτυρίες για τον Πειραιά της προεπαναστατικής περιόδου είναι λίγες και προέρχονται κυρίως από κείμενα των περιηγητών οι οποίοι συμφωνούν σ ένα σημείο: την έλλειψη κατοίκων και οικισμού στον Πειραιά. H απόφαση για τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους στην Αθήνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού το οποίο ήταν πρωτίστως γειτονικό στην πρωτεύουσα, σε μία περίοδο που οι χερσαίες μετακινήσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες. Ο ασφαλέστερος λοιπόν τρόπος για να φτάσει κανείς στην πρωτεύουσα ήταν η θάλασσα. Ο Πειραιάς θα αναδειχτεί σε συνδετικό κρίκο με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και το κυριότερο: Αυτό το γειτονικό στην πρωτεύουσα αλλά έρημο λιμάνι θα προσφέρει τη δυνατότητα της προσπάθειας και της δοκιμής στους νέους κατοίκους. Στις 29 Δεκεμβρίου 1835 στο μισοερειπωμένο μοναστήρι το Αγίου Σπυρίδωνα, ορκίζεται το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με δήμαρχο τον Υδραίο Κυριάκο Σερφιώτη»…

Όμως, όπως προαναφέρεται, υπήρξε αντίδραση από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καπράνο, ο οποίος σε επιστολή του με τίτλο «Διατί να το κρύψωμεν, άλλως τε;», αναφέρει:

Έλαβα μια πρόσκληση, για να παραστώ στις εκδηλώσεις “Για τα 180 χρόνια του Δήμου Πειραιά”.
Προφανώς, πρόκειται για μιαν άλλη πόλη και όχι για αυτή στην οποία ζούμε εμείς, οι Πειραιείς.
Μα, εμείς, στο σχολείο μας, εδώ, στον Πειραιά, μάθαμε ότι η πόλη στην οποία κατοικούμε, ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά Δήμος το 517 π.Χ.!

Δηλαδή εφέτος, το έτος 2015 μ.Χ., ο Πειραιάς (Πειραιεύς), έγινε 2.532 ετών!

Το ότι στα νεότερα χρόνια οι νεότεροι κάτοικοι επανασύστησαν τον Δήμο, το 1835, δεν σημαίνει ότι ο Πειραιάς είναι σήμερα 180 ετών!

kapranos dimΕίναι απορίας άξιον, το ΓΙΑΤΙ και το ΠΩΣ ορισμένοι “Ιστορικοί”, που μονοπώλησαν και μονοπωλούν τα “Ιστορικά θέματα” του Πειραιώς, επιμένουν να “μικραίνουν” την ηλικία της πόλης μας.
Εμείς, αντίθετα, είμαστε υπερήφανοι που κατοικούμε σε μια πόλη η οποία έγινε ΔΗΜΟΣ για πρώτη φορά πριν από 2.532 χρόνια!

Είμαστε, δηλαδή, μια πόλη, λίγο νεότερη της Μασσαλίας, η οποία αν και ανήκει στη Γαλλία (και όχι στην Ελλάδα) δεν ντρέπεται να γράφει στα κιτάπια της αλλά και στο προαύλιο του Δημαρχείου της, ότι “Ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια, από τους Έλληνες Φωκαείς”.
Να και ένα δείγμα, από την “γαλλική” Wikipedia:

L’histoire de Marseille retrace les 2600 ans de la cité depuis sa fondation par les Phocéens. Bien que site occupé dans les temps préhistoriques comme en témoigne la grotte Cosquer, c’est en 600 av. J.-C. qu’est fondée la ville par des colons venus de la ville de Phocée. Elle deviendra la principale cité grecque de la Méditerranée occidentale et principale porte de communication entre les civilisations grecques et gauloises.

Προφανώς, η νέα μας Δημοτική Αρχή, έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης και προβάλλει τον Πειραιά , υποψήφιο για “Πολιτιστική Πρωτεύουσα”, παρουσιάζοντάς τον ως μια πολύ νέα πόλη. Δεν θα ήταν πιο εντυπωσιακό, πιο “glorious” αλλά και πιο “δυνατό” αν η πόλη μας έλεγε την αλήθεια για την ΜΕΓΑΛΗ ηλικία και την ακόμη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Ιστορία της;

Πολύ καλά κάνει ο Δήμος μας και διεκδικεί τον τίτλο (αν και με τόσα λαγούμια που τον έχουν σχεδόν διαλύσει το βλέπω λίγο δύσκολο), αλλά ο Πειραιάς δεν είναι ΜΟΝΟΝ 180 ετών.

Ο Πειραιεύς είναι η πόλη των τριήρεων, του Θεμιστοκλέους, του Ιπποδάμου και του Φίλωνος. Και είναι σήμερα 2.532 ετών!

Δημήτρης Καπράνος
Πειραιώτης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: