Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις μωβ μέδουσες σε παραλιακούς Δήμους

ΑΤΤΙΚΗ στις 20/07/2022

Με τη φροντίδα της Περιφέρειας για την προστασία και την αντιμετώπιση τυχόν τσιμπήματος – Ενημέρωση και διανομή υλικού από εθελοντές

|> Σε εξέλιξη είναι η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας σε όλους τους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του pεριφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Ήδη εθελοντές έχουν διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια της Περιφέρειας με σαφείς οδηγίες προστασίας και αντιμετώπισης του τσιμπήματος από μωβ μέδουσες σε περιοχές της Αττικής που έχουν αναφερθεί κρούσματα και συγκεκριμένα στις εξής: Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα-Βάρη-Βάρκιζα, Αγ. Μαρίνα-Κορωπί, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Άρτεμις-Λούτσα, Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνας.

Τα φυλλάδια διανέμονται σε λουόμενους, σε διερχόμενους οδηγούς, μαγαζιά αλλά και σπίτια. Μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου αναμένεται να έχουν μοιραστεί 220.000 φυλλάδια με Οδηγίες Αντιμετώπισης κai Προφύλαξης σε Δήμους που πλήττονται από το φαινόμενο των mωβ mεδουσών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Tα βήματα φροντίδας σε περίπτωση τσιμπήματος

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: