Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις «απόψεις» του ΚΑΣ

Χωρίς κατηγορία στις 03/04/2019

Μώραλης: Αν απαιτηθεί θα προασπίσουμε πάλι το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων

|> Η μη αναβολή της χθεσινής συζήτησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τον χαρακτηρισμό του Πειραιά ως αρχαιολογική περιοχή, οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από τον Δήμο Πειραιά, την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, την Αντιπεριφέρεια Νήσων και τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς.

Μετά την χθεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σήμερα προέβη σε εκ νέου δήλωση στην οποία αναφέρει:

«Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, καταφέραμε ως Δημοτική  Αρχή του  Πειραιά  να αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη και  δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση  κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή. 

Με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης  μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης  στάσης του ΚΑΣ, αλλά επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή  την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος.

Ο χαρακτηρισμός της Α’  και Β’ Δημοτικής Κοινότητας  και μικρού  μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή – κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί  από την αρμόδια Υπουργό – του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Εγώ ως  Δήμαρχος Πειραιά και η Δημοτική Αρχή αν απαιτηθεί θα προασπίσουμε  και πάλι το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων. Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων,  ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει  εις βάρος της αναγκαίας  και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αντιπεριφέρεια Πειραιά

Από τη πλευρά της Αντιπεριφέρειας ανακοινώθηκε:

Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το χαρακτηρισμό τμήματος της πόλης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, συνιστά και αποτυπώνει μια θετική εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά και διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς αρχαίας και νεώτερης. Η κήρυξη περιορίστηκε στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ο έλεγχος θα ασκείται επί εδάφους δηλαδή σε εκσκαφές / θεμελιώσεις.

Ο χαρακτηρισμός των δύο μικρών λιμένων (Μικρολίμανο και Ζέα), στα οποία έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες, διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης των υφιστάμενων χρήσεων.

Ως  προς την έγκριση του Masterplan της Cosco εκτιμούμε ότι οι αλλαγές ως προς τη χωροθέτηση του 4όροφου ξενοδοχείου, της προβλήτας και των λοιπών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει ως αυτοδιοίκηση για τον γενικό προσανατολισμό του Masterplan

Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης με δήλωσή του σημειώνει: «Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. αποδεικνύει ότι έγκαιρα και έγκυρα διατυπώσαμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να υποκύψουμε στη γοητεία της υπερβολής και των εντυπώσεων, της εύκολης καταγγελίας και της δήθεν ταύτισης με συντεχνιακές αντιλήψεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την Περιφέρεια Αττικής η  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και ιστορική ανάγκη. Για τους λόγους αυτούς, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί δεκάδες έργα και δράσεις για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων».

Αντιπεριφέρεια Νήσων

Κατά την παρέμβασή του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος δήλωσε ότι μεταξύ των πάγιων θέσεων της Περιφέρειας Αττικής παραμένει η Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνεπώς, δεν έχει νόημα η επιβολή όρων δόμησης αφού με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/Α1/Φ26/125027/5240/23.12.2011 απόφαση (η οποία εκδόθηκε κατόπιν της από 18.10.2011 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), ο αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας χαρακτηρίστηκε Ζώνη Α, ως «αδόμητη απολύτου προστασίας» και τυγχάνει συνταγματικής προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της χερσονήσου. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων ναυπηγείων και ναυαγίων.

Ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε ενυπόγραφο υπόμνημα των θέσεων του, το οποίο συνυπέγραψε η Δήμαρχος ταυτιζόμενη απόλυτα, κατά την τοποθέτησή της.

Το ΚΑΣ τάσσεται υπέρ των θέσεων της Περιφέρειας Αττικής απορρίπτοντας κάθε είδος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

Σχόλιο της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του 1ου, 2ου και τμήματος του 3ου δημοτικού διαμερίσματος Πειραιά, επιβεβαιώνει πλήρως την θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση με το ότι η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, με τις ευθύνες να βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές, ενώ παράλληλα η όποια διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί με τα απαραίτητα επιστημονικά κριτήρια, αποσυνδεδεμένη από τα επενδυτικά σχέδια στον Πειραιά με επίκεντρο το λιμάνι και αλλού.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά στη 1/4/2019, επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά να προωθηθεί μια εικόνα σύμπνοιας όλων των πολιτικών δυνάμεων και των εργοδοτικών φορέων «για το καλό του Πειραιά». Η πραγματική τους ανησυχία είναι, όχι η προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξία των μνημείων, αλλά να μην μπουν εμπόδια σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα δώσουν νέο πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες του Πειραιά θα συνεχίζουν να στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε., κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Για το λόγο αυτό οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση διαχώρισαν τη θέση τους και τόνισαν ότι το έργο των ειδικών επιστημόνων πρέπει να συνεχιστεί ανεμπόδιστα και να αποσυνδεθεί από τα όποια επενδυτικά σχέδια.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτική της Ε.Ε., της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, των εργοδοτικών ενώσεων και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων είναι βαθιά αντιλαϊκή. Το αποδεικνύει η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος του Δήμου Πειραιά 2019-2023 από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, που προβλέπει νέα βάρη ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη στους δημότες, ενώ μειώνεται η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό κατά 15 εκατ. ευρώ. Το αποδεικνύει η ψήφιση των αναπλάσεων που προβλέπει το πρόγραμμα της ΟΧΕ για έργα βιτρίνας, που σχετίζονται με τα επιχειρηματικά σχέδια στο παραλιακό μέτωπο, ενώ οι υπόλοιπες γειτονιές του Πειραιά μαραζώνουν από τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπίζεται την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, παλιότερης ή νεότερης, και την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού και της νεολαίας, μακριά από κάθε εμπορευματοποίηση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει την ανάγκη στήριξης του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού. Για να είναι ισχυρή η φωνή του λαού.

Εμπορικός Σύλλογος

Παρέμβαση έγινε και από από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, στου οποίου η σχετική  ανακοίνωση αναφέρει:

«Δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την βιασύνη της απόφασης, να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά. Μετά από δέκα χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα Τραμ και Μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα.

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της απόφασης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση. Είναι επιτακτική ανάγκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Α.Σ. να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: