Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οδοντιατρικοί έλεγχοι σε 2.417 μαθητές / μαθήτριες Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

ΥΓΕΙΑ στις 14/07/2016

Με συνδρομή του ΟΣΠ

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά πραγματοποιήθηκε, για μια ακόμα σχολική χρονιά, το Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγείας στα Σχολεία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το τμήμα Δημ. Υγιεινής & Προαγωγής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και τη συνδρομή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά με εθελοντές οδοντιάτρους.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  1. Η πρόληψη των νοσημάτων του στόματος και της παχυσαρκίας τόσο με παρέμβαση αγωγής υγείας όσο και με κλινική εξέταση.
  2. Η προσέγγιση όλων των παιδιών που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία της ΠΕ Πειραιά και δημιουργία επικοινωνίας με τους γονείς για την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος.

Το πρόγραμμα γίνεται με επισκέψεις στα σχολεία  και συγκατάθεσης των γονέων και περιλαμβάνει οδοντοστοματολογική εξέταση των παιδιών, μέτρηση του ύψους και του βάρους ενώ γίνεται ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς των μαθητών των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων.

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς 2015-16 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 34 σχολεία (18 Δημοτικά και 16 Νηπιαγωγεία), στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ειδικά δημοτικά σχολεία της ΠΕ Πειραιά.

Συνολικά εξετάστηκαν 2.417 μαθητές και μαθήτριες, που αντιστοιχούν στο 77,4% του συνόλου των μαθητών, που φοιτούσαν στα παραπάνω σχολεία.

Ακόμα, παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά συμμετοχής στα νηπιαγωγεία ήταν υψηλότερα απ’ αυτά στα Δημοτικά (81,6% έναντι 73,3%), γεγονός που πιθανόν αποτελεί ένδειξη ότι οι γονείς των μικρότερων σε ηλικία παιδιών έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προληπτικές υπηρεσίες ή ότι ανησυχούν περισσότερο για τη στοματική υγεία των παιδιών τους.

Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκε αγωγή στοματικής υγείας με βιωματική μέθοδο σε 879 παιδιά της Α’ τάξης και του Νηπιαγωγείου καθώς και σε τρεις ομάδες γονέων στα ειδικά σχολεία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: