Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι “Αχαρνής” του Αριστοφάνη στα ελληνικά από Γάλλους μαθητές

Το τμήμα Νέων Ελληνικών στο Λύκειο Thiers της Μασσαλίας, λειτουργεί 15 χρόνια

|> Παραγωγή… Γάλλων φιλελλήνων πραγματοποιείται στο Λύκειο Thiers της Μασσαλίας, όπου το τμήμα Νέων Ελληνικών σημειώνει μία σπουδαία απόδοση. Τελευταίο δείγμα είναι η παράσταση της αττικής κωμωδίας του Αριστοφάνη “Αχαρνής”, που ανέβηκε από θίασο μαθητών στην… ελληνική γλώσσα και με γαλλικούς υπότιτλους!

Συνέβη την περασμένη Παρασκευή 19/5, που οι μαθητές των τμημάτων των Νέων Ελληνικών του Γυμνασίου και του Λυκείου Thiers, ανέβασαν αυτή τη θεατρική παράσταση με προσκεκλημένους τον λυκειάρχη Eric Gallo, τον υποδιευθυντή Thierry Poulain, τον Έλληνα προξενικό λιμενάρχη στη Μασσαλία Γιώργο Ρήγα, καθηγητές, γονείς των μαθητών κ.ά.

Η είδηση έφτασε από τον ομογενειακό (γαλλικό) ιστότοπο diaspora-grecque και όπως διαβάζουμε “ένα ζωγραφικό ντεκόρ του Παρθενώνα, που στα πόδια του γεννήθηκε η Δημοκρατία, αποτελούσε το σκηνικό” και “οι μαθητές ήταν ντυμένοι με αρχαιοελληνικά κοστούμια“, ενώ “η παρουσίαση του έργου σε τέλεια ελληνικά γοήτευσε το πολυπληθές κοινό“.

Επίσης, ο ιστότοπος των Ελλήνων της Γαλλίας, αναφέρει:

Ένα άλλο στοιχείο που εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης: η γαλλική μετάφραση των διαλόγων παρουσιαζόταν ταυτόχρονα σε μια μεγάλη οθόνη, επιτρέποντας σε όλους τους γαλλόφωνους θεατές να κατανοήσουν το έργο.

Οι « Αχαρνής », τρίτη κατά σειρά κωμωδία του Αριστοφάνη, είναι ένας ύμνος στην ειρήνη. Το έργο τοποθετείται κατά τον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου. Οι Αχαρνές, ένας δήμος της Αττικής, βρίσκεται από την αρχή του πολέμου στην κατοχή των Σπαρτιατών. Οι Αχαρνής, που θέλουν να ανακαταλάβουν τη γη τους, είναι θερμοί υποστηρικτές του πολέμου.

Ο Αριστοφάνης υποστηρίζει την ειρήνη δείχνοντας με το έργο του πρώτα πρώτα ότι ο πόλεμος είναι παράλογος. Στη συνέχεια περιγράφει τα αποτελέσματά του: καταστροφικός για τον λαό, πηγή κέρδους για κάποιους εκμεταλλευτές.

Τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται στο Λύκειο Thiers της Μασσαλίας εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι μαθητές που επιλέγουν τη γλώσσα αυτή, αποτελούν το νέο κύμα Γάλλων φιλελλήνων. Είναι η έβδομη χρονιά κατά την οποία η υπεύθυνη της διδασκαλίας των νέων ελληνικών στο Λύκειο αυτό, Ιωάννα Μουσικούδη, παρουσιάζει μία σημαντική θεατρική παράσταση που συμβάλλει στην προώθηση του ελληνισμού στη Μασσαλία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: