Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υγιεινές επεξηγήσεις – μήνυμα προς ιατρούς και ασθενείς…

ΥΓΕΙΑ στις 18/08/2021

Οι τρεις 8ωροι κύκλοι για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος – Πότε και τι πρέπει να τρώμε για την σωστή λειτουργία του οργανισμού

Δημήτρης Καραλής* |> Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, έθετε πρωταρχικά σε κάθε νέο γιατρό ένα ορισμό παράλληλα με τον καθιερωμένο όρκο, ότι: «δεν μπορείς να γίνεις καλός γιατρός χωρίς να είσαι και φιλόσοφος ταυτόχρονα». Γνωρίζουμε ότι ο φιλόσοφος, εκτός την στοχαστική, παρατηρητική, αναλυτική και διανοητική του ευμάθεια, είναι και αυστηρός φυσιοδίφης παράλληλα, που ορθά οι αρχαίοι προγονοί μας τους ονόμαζαν Ιατροφιλόσοφους. Για αυτό θα ήθελα να επεκτείνω λιγάκι αυτόν τον ορισμό και στους απλούς ανθρώπους με μια μικρή παραλλαγή:

«Δεν μπορείς ποτέ να θεραπευτείς αποτελεσματικά από ένα γιατρό όταν εκείνος αδυνατεί να εξηγήσει με απλή γλώσσα τα αίτια της αρρώστιας σου». Αρρώστια σημαίνει ότι παραβίασες τον λειτουργικό νόμο του σώματος και θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με την κατανόηση και τη διόρθωσή του.

Με αυτές τις σκέψεις, θεώρησα χρήσιμο, μετά από 40 χρόνια πείρα στο θεραπευτικό κλάδο, να εξηγήσω περιληπτικά τη λειτουργία του σώματος και σ’ άλλους συνανθρώπους μου σε απλή κατανοητή γλώσσα, ώστε και τα παιδάκια να την καταλαβαίνουν.

Όπως έγραψα και στο άρθρο μου με τίτλο “Τροφή για σκέψη”, το σώμα είναι βιολογική μηχανή που λειτουργεί παρόμοια με το μηχανικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο χρειάζεται τη μπαταρία για τη φόρτωση ενέργειας και τα διακλαδικά καλώδια για τη διανομή της. Το σώμα χρειάζεται τον εγκέφαλο ως μπαταρία και τα διακλαδικά του νεύρα ως ενεργειακό διανομέα και επικοινωνιακό μεσολαβητή μεταξύ οργάνων και εγκεφάλου.

Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι: ενώ το αυτοκίνητο ανανεώνει τη δύναμή του καθώς κινείται με το δυναμό ή γεννήτρια, το σώμα ανανεώνει τη δύναμή του μόνο όταν αναπαύεται εντελώς (κοιμάται). Ο ύπνος ανανεώνει το νοητικό μας απόθεμα (σφρίγος) και με το ξύπνημα αρχίζει να καταναλώνεται. Απ’ τη στιγμή που ανοίγομε τα μάτια μας και κινούμαστε σωματονοητικά, εγκεφαλική ενέργεια καταναλώνεται συνεχώς. Ότι και να κάνουμε, όσο φαγητό και να φάμε, η ενέργεια μας ελαττώνεται συνέχεια, ώσπου εξαναγκαστικά πάμε στη κρεβατοκάμαρα το βράδυ να την ανανεώσουμε και όχι στην τραπεζαρία.

Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα δεν εκτελεί καμιά σωματική και νοητική ενέργεια, αλλά νηστεύει (ή fasting στα Αγγλικά), για αυτό και το αγγλικό πρωινό λέγεται breakfast, δηλαδή= τη διακοπή της νηστείας. Όταν το σώμα αναπαύεται εντελώς (κοιμάται), χρησιμοποιεί την ανανεωμένη του δύναμη να επισκευάσει λειτουργικές ανεπάρκειες και καθαρίζει συγχρόνως και τη μηχανή του από διάφορες καταβολικές ακαθαρσίες (βρωμιές). Υπογραμμίζω ιδιαίτερα για τις κυτταρικές ουσίες, διότι είναι οι πιο τοξικές, κι όταν η εγκεφαλική δύναμη ανανεώνεται φυσιολογικά, αποβάλει ακαριαία τις ακαθαρσίες του σώματος.

Δεν χρειάζεται μεγάλη γνώση για να καταλάβει κανείς ότι το σώμα του ανανεώνεται στον ύπνο, βλέποντας με το ξύπνημα τη γλώσσα του ακάθαρτη, τα χνώτα να μυρίζουν άσχημα, τα μάτια του με τσίμπλες, τα ούρα πιο σκούρα και το παχύ έντερο να ενεργείται ευκολότερα. Όσο βαθύτερος και αδιάκοπος είναι ο ύπνος, (με ανοικτά παράθυρα για συνεχή φρέσκο αέρα), τόσο καλύτερα επισκευάζεται και ανανεώνεται το σώμα. Όταν το σώμα κοιμάται 7-8 ώρες συνεχώς, το ξύπνημα είναι χαρούμενο γεμάτο δύναμη, έτοιμο να αναλάβει τις ημερήσιες εργασίες του. Η κρυστάλλινη νοητική του διαύγεια, η ενισχυμένη σωματική του δύναμη και ο ψυχικός του ενθουσιασμός, αναβλύζουν αυτοπεποίθηση, γαλήνη και αστέρευτη αγάπη σε κάθε του επικοινωνία. Η τέλεια υγεία καθορίζεται απ’ στάθμη της νοητικής δύναμης και πόσο έξυπνα την καταναλώνει την ημέρα.

Για να δούμε τώρα παρακάτω πώς κατορθώνεται μια τέτοια αξιοζήλευτη υγεία;

Το ανθρώπινο σώμα διαιρείται σε τρεις (3) οκταώρους κύκλους:

  • Από τις τέσσερες (4) το πρωί αρχίζει να αυτό-καθαρίζεται μέχρι το μεσημέρι στις δώδεκα (12).-(Καμιά βαριά στερεά τροφή δεν πρέπει να τρώγεται σ’ αυτές τις καθαρτικές πρωινές ώρες, εκτός από λίγα φρέσκα φρούτα το καλοκαίρι, και ξερά για το χειμώνα), κάθε άλλη στερεή τροφή εμποδίζει την τέλεια αποτοξίνωση και εξαντλεί πρόωρα τη νοητική του ενέργεια, προξενώντας πρόωρη κούραση και κατακράτηση στις μεταβολικές ακαθαρσίες του. Εργάζεται κανείς πιο ορεξάτα και αποδοτικότερα χωρίς καθόλου πρωινό)
  • Από το μεσημέρι στις δώδεκα (12) έως το βραδύ στις οκτώ (8) το σώμα χωνεύει τις τροφές του ευκολότερα. – (Η στερεά τροφή χωνεύεται καλύτερα σ’ αυτές τις οκτώ ώρες όταν γίνεται καλή μάσηση και σε μέτρια ποσότητα. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνεται μετά τις οκτώ (8) το βράδυ έως στις τέσσερες (4) το πρωί, διότι δημιουργεί δυσπεψίες, εξαντλητική κούραση με το πρωινό ξύπνημα και μια ενοχλητική πικρή γεύση στη γλώσσα).
  • Από τις οκτώ (8) το βράδυ μέχρι στις τέσσερες (4) το πρωί, το σώμα αυτό- επισκευάζει και φορτώνει τον εγκέφαλο με καινούργιο ενεργειακό απόθεμα (όποιος κοιμάται φυσιολογικά χωρίς υπνωτικά φάρμακα). -(Σ’ αυτές τις οκτώ (8) ιερές ώρες καμιά στερεά ή υγρή τροφή απολύτως δεν πρέπει να καταναλώνεται, εκτός από νερό, εάν φυσικά υπάρχει δίψα).

Μερική άποψη της “Natural Hygiene Clinic” του δρ. Δημήτρη Καράλη στην πόλη Hermanus της Νότιας Αφρικής

Η εγκεφαλική ενέργεια διαχειρίζεται τη λειτουργία ολόκληρου του μεταβολισμού, ιδιαίτερα το στομάχι, το συκώτι και το παχύ έντερο (κώλον). Όσο περισσότερη νοητική δύναμη κατέχομε, τόσο τέλεια λειτουργεί η χώνευση, το συκώτι και το παχύ έντερο. Στην ουσία όλες οι τροφές είναι διεγερτικές, διότι καταναλώνουν νοητική δύναμη για να χωνευτούν, και η υπερβολική τους κατανάλωση δημιουργεί νευρική κατάπτωση (ή enervation στα Αγγλικά). Όταν η νοητική ενέργεια είναι πολύ χαμηλή, το σώμα αδυνατεί να λειτουργήσει ιδανικά διότι δεν μπορεί να αυτό-καθαριστεί τέλεια, κατακρατώντας τις αχώνευτες τροφές και άλλες καταβολικές τοξικές ουσίες. Ιδιαίτερη νευρική εξάντληση προξενούν οι αφύσικες τροφές και τα αφύσικα ποτά όπως; Αλκοόλ, καφέδες, κάπνισμα, τηγανητές τροφές και κακοί οι διατροφικοί συνδυασμοί.

Συχνά η χρόνια δυσπεψία με τη δυσκοιλιότητα γίνονται αιτίες για πολλές χρόνιες και θανατηφόρες (dreaded) αρρώστιες. Αϋπνίες, κούραση, εντερικές ζυμώσεις, νευρικότητα, φοβία, φτωχό θυμητικό, έλλειψη αυτοπεποίθησης, βαριά έμμηνα, υπερδιογκωμένο προστάτη, κολίτιδα, κακοήθεις όγκους κι άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Γόλντο Έμερσον αναφέρει ότι: η ανασφάλεια και ο δογματικός φανατισμός, έχουν τις ρίζες τους στον κλονισμένο μεταβολισμό. Όταν το συκώτι υπολειτουργεί, λέει, κάνει τον άνθρωπο δισανεκτικό και φανατικό καλβινιστή, κι όταν το συκώτι εργάζεται φυσιολογικά, τον κάνει ανεκτικό και ανοιχτό χαρακτήρα.

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο δημιουργικά συντελεί η καλή υγεία στην ζωή μας. Ιδιαίτερα στην αρμονική διαβίωση των γονιών που παίζει καθοριστικό ρόλο για την άρτια ανάπτυξη των παιδιών.

Όταν οι γονείς είναι υγιέστατοι, τα παιδιά τους ανατρέφονται καλύτερα, διότι παραδειγματίζονται απ’ τον ήπιο και καλοσυνάτο χαρακτήρα τους πώς να συμπεριφέρονται στη ζωή τους αργότερα.

Δεν είναι άραγε καιρός ο Ιατρικός κλάδος να διδάξει περισσότερο υγιεινούς τρόπους διαβίωσης στον κοσμάκη απαλλάσσοντάς τον από πόνους, δάκρυα, τεράστια έξοδα και απώλεια ζωής πολλές φορές;

(*) Ο κ. Δημήτρης Καραλής είναι δρ. ιατρός – ιδρυτής και διευθυντής της “Natural Hygiene Clinic” στην πόλη Hermanus της Ν. Αφρικής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: