Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Μεγάλος Περίπατος αιτία ‘πολέμου’ Πατούλη-Σγουρού

ΑΤΤΙΚΗ στις 16/07/2020

Ο μεν στηρίζει κάθε προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων και ο δε μιλάει για προχειρότητα…

|> Κόντρα μεταξύ Πατούλη και Σγουρού ξέσπασε με αφορμή τον μεγάλο Περίπατο της Αθήνας και τη σχετική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε χθες, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Ας δούμε τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και της παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” του Γιάννη Σγουρού:

Περιφέρεια Αττικής

Η παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, είχε ως στόχο αφ’ ενός την ενημέρωση των μελών του ΠΕΣΥ, πάνω στο ζήτημα του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας.

Αφ’ ετέρου, τη δημιουργία ενός σταθερού και ειλικρινούς πλαισίου συνεργασίας και συν-αντίληψης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Αθηναίων, με στόχο την προώθηση έργων και παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα της χώρας και της Αττικής, που θα υπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, των επαγγελματιών  και των επισκεπτών της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ενημέρωσε το σώμα του ΠΕΣΥ ότι για τη συγκεκριμένη παρέμβαση του Μεγάλου Περιπάτου, υπήρξε αρχικά μια γενική ενημέρωση επί της αρχής από το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, χωρίς όμως να υπάρξει αναφορά στις λεπτομέρειες του έργου , τα τεχνικά στοιχεία , καθώς και τα σημεία παρέμβασης.

Στη συνέχεια, όταν άρχισε η εφαρμογή των παρεμβάσεων από το Δήμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα εξετάζοντας το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι παρεμβάσεις. Αφετέρου, τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, με δεδομένο ότι μέρος των παρεμβάσεων εκτελείτο σε οδικούς άξονες που ανήκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

Όλο αυτό το διάστημα και με δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις άρχισαν σε μια περίοδο που εφαρμόζονται παράλληλα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του covid-19, η διοίκηση της Περιφέρειας επέδειξε πνεύμα συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή , δεν έθεσε εμπόδια στην υλοποίηση του έργου,  η αποτελεσματικότητα του οποίου θα πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τα αρμοδιότητες κι ευθύνες που πηγάζουν εκ του θεσμικού της ρόλου. Επέλεξε το δρόμο της συνεργασίας κι ευθύνης κι όχι του ανέξοδου λαϊκισμού.

Ο περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι μεγάλες παρεμβάσεις όπως είναι ο Περίπατος της Αθήνας μπορούν να πετύχουν μόνον αν υπάρχει συνεργασία και ενότητα δυνάμεων. Η Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Δημοτική Αρχή και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη συμμετοχή μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στη μόνιμη επιτροπή διαβούλευσης για τις παρεμβάσεις στην Αθήνα. Ενώ συνεχής θα πρέπει να είναι στο επόμενο διάστημα η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας, ώστε να ξεπερνιούνται ευκολότερα και ταχύτερα όποια ζητήματα υπάρχουν.

Στις προθέσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι να χρηματοδοτήσει στο άμεσο μέλλον έργα, παρεμβάσεις και αναπλάσεις στην Αθήνα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών της, την αισθητική της αναβάθμιση αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας θα στηρίξει την κοινή προσπάθεια κι επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και της Περιφέρειας, πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι επόμενες κινήσεις που θα διασφαλίσουν ότι η επόμενη μέρα, θα είναι μια καλύτερη μέρα για την Αθήνα και τους κατοίκους της.

Γιάννης Σγουρός 

Για προχειρότητα που είναι κακός σύμβουλος ακόμη και εάν κάποια πράγματα γίνονται με καλό σκοπό έκανε λόγο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναφερόμενος στην παρέμβαση του «Μεγάλου Περιπάτου» ο Γιάννης Σγουρός.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» άσκησε εκ νέου κριτική στο εγχείρημα τονίζοντας ότι οι πολίτες περνούν μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για μία παρέμβαση για την οποία δεν προηγήθηκε καμία απολύτως κυκλοφοριακή, συγκοινωνιακή, οικονομοτεχνική μελέτη.

Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ότι αν και το έργο στηρίχθηκε θεσμικά σε ειδικές διατάξεις για τον covid-19 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ κατά 17% και άρα του συγχρωτισμού των πολιτών πράγμα προφανώς ανεπιθύμητο κατά τους ειδικούς ιατρούς επιστήμονες!

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το έργο να σπάσει όλα τα ρεκόρ της ταχύτητας ως προς τις εγκρίσεις του, αφού ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ:

  • Συνεδρίασε η πολυμελής Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19, εξέδωσε και επικύρωσε το πόρισμα – γνώμη της,
  • την κοινοποίησε στο επισπεύδον Υπουργείο, το οποίο την ίδια ημέρα συνέταξε την ΚΥΑ,
  • η οποία αφού προσυπογράφηκε από όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες τεσσάρων υπουργείων μεταξύ των οποίων διακινήθηκε,
  • υπεγράφη αυθημερόν και από τους τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς,
  • ελέγχθηκε αρμοδίως από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης
  • και δημοσιεύθηκε την ίδια επίσης ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εάν όλες οι υποθέσεις των πολιτών αντιμετωπίζονταν με την ίδια λογική δεν θα υπήρχε γραφειοκρατία στην Ελλάδα …

Ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από την υποβαθμισμένη πλευρά της Αθήνας, ενώ επέκρινε σφοδρά “τον συνήθως λαλίστατο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη καθώς αν και η παρέμβαση γίνεται σε δρόμους ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει καταπιεί την γλώσσα του“…

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός τόνισε: «Η παράταξη μας δεν έχει αντίρρηση για την ιδέα του Μεγάλου Περιπάτου. Άλλωστε ο Μεγάλος Περίπατος αποτελεί συνέχεια του Αρχαιολογικού Περιπάτου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που δεν είχε συνέχεια, και βέβαια αποτελεί ένα μικρό τμήμα ενός εμπνευσμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε υλοποιηθεί κατά το παρελθόν (Μελίνα Μερκούρη, Αντώνης Τρίτσης, Κώστας Λαλιώτης, Στέφανος Μάνος, Δημήτρης Μπέης κ.ά.). Η προχειρότητα είναι κακός σύμβουλος ακόμη και αν τα πάντα γίνονται  με καλό σκοπό».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: