Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση για το πράσινο από την ανώνυμη ‘’Ομάδα Δράσης Πασαλιμάνι – Πειραιάς’’

Τι αναφέρει η ανακοίνωση ‘’γνωριμίας’’ – Δόθηκε ερωτηματολόγιο σε 352 κατοίκους του Πειραιά και κάποιων αναρτήθηκαν οι προτάσεις τους

|> Μία ‘’Ομάδα Δράσης Πασαλιμάνι-Πειραιάς’’ έκανε την εμφάνισή της, με μία σημαντική παρέμβαση για το πράσινο του Πειραιά. Μάλιστα, η ομάδα δήλωσε την παρουσία της με μία παρέμβαση η οποία βασίζεται σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Η ανακοίνωση ‘’γνωριμίας’’ της ομάδας δεν φέρει υπογραφή και δεν δηλώνονται ονόματα ιθυνόντων. Απλά δημοσιοποιεί λογότυπο, ιστότοπο και το e-mail που έστειλε την ανακοίνωση, η οποία με τίτλο ‘’προς Ενημέρωση’’-επί λέξει- αναφέρει:

Με αφορμή παράπονα δημοτών που έπεσαν στην αντίληψή μας σχετικά με το πράσινο στην πόλη μας, η ομάδα μας, προχώρησε σε ένα ερωτηματολόγιο που προωθήθηκε μέσω του κοινωνικού δικτύου facebook σε πειραιώτες.

Τα αποτελέσματα και τις απαντήσεις των συμμετεχόντων μπορείτε να τα δείτε εδώ: https://bit.ly/413iWBh, ενώ επειδή από τεχνικούς περιορισμούς των google forms εμφανίζεται μέχρι ένας μόνο αριθμός σχολίων, όλα τα σχόλια έχουν αναρτηθεί εδώ: https://drasi-pasalimani-pireas.webnode.gr/apantiseis/

Στις 10/4/23, και με αριθμό πρωτοκόλλου 22576/10-04-2023, αποστείλαμε στην υπηρεσία πρασίνου του δήμου και στον δήμαρχο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ζητώντας να τιμήσουν τα μηνύματα και τη φωνή των Πειραιωτών και να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι 352 συμμετέχοντες θεωρούμε ότι στατιστικά αποτελούν ένα ικανό αντιπροσωπευτικό δείγμα για το σύνολο (αν χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο για δημοσίευση, παρακαλούμε ελέγξτε το γιατί δεν είμαστε στατιστικοί αναλυτές για να έχουμε ασφαλή γνώμη). Στη συντριπτική πλειοψηφία οι πειραιώτες απάντησαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πράσινο στον Πειραιά και πιστεύουν ότι μπορεί να είναι περισσότερο. Ενδιαφέρον αποτελούν και οι προτάσεις που έκαναν. Ξεχωρίζοντας κάποιες, αναφέρουμε:

– Δημιουργία «πάρκων τσέπης»
– Δράσεις που να εμπλέκουν δημότες
– Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Προσθέτοντας και μία ακόμα:

– Αντικατάσταση δέντρων που κόβονται με άλλα ίδιου μεγέθους (σε περίπτωση κοπής για λόγους ενόχλησης καταστημάτων, το κόστος να βαρύνει τα καταστήματα)

Στις 17/5/2023 λάβαμε απάντηση από το τμήμα πρασίνου του δήμου μας, που κατά κύριο λόγο αναφέρεται στο ήδη υλοποιημένο έργο τους, και συνοπτικά αναφέρουν ότι:

Κατά τα έτη 2020-2023 έχουν πραγματοποιηθεί αναπλάσεις πρασίνου σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Πειραιά και ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Αναπλάσεις (αναφέρονται διάφορα σημεία, όπως: πλατεία Άνω Τερψιθέας, Κήπου Θεμιστοκλή – έναντι Ι.Ν. Αγίας Τριάδος- , πεζόδρομου της οδού Κολοκοτρώνη στο Δημοτικό Θέατρο, Πλατείας Πηγάδας, πλατείας Ευαγγελισμού, κήπου Θύρας 7, Πάρκου Δηλαβέρη, Κοιμητηρίου «Αναστάσεως», κ.α.)
  • Φυτεύσεις με την συμμετοχή των μαθητών και με ενδεδειγμένα είδη φυτών για σχολικούς κήπους
  • Φυτεύσεις δένδρων, θάμνων και ανθοφόρων φυτών τόσο σε κήπους, όσο και σε κενές δενδροδόχους θέσεις. Κατά τα έτη 2020-2023 φυτεύτηκαν συνολικά 659 δένδρα , θάμνοι και ανθοφόρα φυτά σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

Για τα μελλοντικά σχέδια

  • Ανάπλαση των χώρων Πρασίνου των Νησίδων Χαρ. Τρικούπη, Φρεαττύδος και Ζαννή.
  • Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος (Εupolis) δημιουργία βιοκλιματικού κήπου (pocket park)στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Ακτή Δηλαβέρη, καθώς και κάθετοι κήποι και αλσύλλιο στον αύλειο χώρο του Πρότυπου Ράλλειου Π.Α.

Πάντως το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, παραμένει: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Για την ομάδα Δράσης Πασαλιμάνι-Πειραιάς

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: