Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρουσία του Πρωθυπουργού ο απολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για την 4ετία 19-23

ΑΤΤΙΚΗ στις 04/05/2023

Μητσοτάκης: «Με τη διοίκηση του Γ. Πατούλη, έχει γίνει σπουδαίο έργο στην Αττική» Πατούλης: «Ενωμένοι ξεκινήσαμε. Ενωμένοι συνεχίζουμε»

|> Μήνυμα νίκης και αυτοπεποίθησης πως η Αττική θα παραμείνει και την επόμενη πενταετία στην ίδια δυναμική πορεία ανάπτυξης η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 έστειλε ο Γ. Πατούλης, παρουσιάζοντας χθες τον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας το διάστημα 2019-2023, στο κατάμεστο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, υπουργών, δημάρχων, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων, αντιδημάρχων, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και χιλιάδων πολιτών.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η θητεία του, ξεκινώντας με δύο σημαντικά «βαρίδια», τα άδεια ταμεία και την απλή αναλογική.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε παρουσιάζοντας αναλυτικά το έργο που «έχει γίνει σε όλους τους τομείς, κατά τη θητεία του εφαρμόστηκε ένα νέο μοντέλο διοίκησης το οποίο βασίστηκε στους εξής 5 άξονες: Νοικοκύρεμα, Διαφάνεια, Διεκδίκηση, Απορροφητικότητα, Αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα ένα ορατό και μετρήσιμο έργο. «Κανένας πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα η Αττική έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Έχουμε αφήσει πίσω μας τη μιζέρια και την απαξίωση του παρελθόντος», ανέφερε.

Ακολούθως ανέπτυξε το όραμα και τις προτεραιότητες του για την Αττική της περιόδου 2024-2029. «Ενωμένοι ξεκινήσαμε. Ενωμένοι συνεχίζουμε. Θέλουμε μια Αττική πολλών ευκαιριών, Ισχυρών συνεργασιών, και μεγάλων δυνατοτήτων. Αυτός είναι ο στόχος μας για το μέλλον. Κι αυτόν το στόχο, θα τον υπηρετήσουμε, με συνέπεια κι ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προλογίζοντας τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πατούλης τον ευχαρίστησε προσωπικά για τη στήριξη του στο έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του και στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Μητσοτάκης:

«Έχετε κάνει ένα σπουδαίο έργο στην Αττική, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί»

Ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτηση του συνεχάρη θερμά τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του για το «σπουδαίο», όπως ανέφερε, έργο που έχει τονίζοντας τα εξής:

«Κύριε περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι υποψήφιοι Βουλευτές, φίλες και φίλοι, θερμά συγχαρητήρια στο Γιώργο Πατούλη και την ομάδα του για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτέλεσαν αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η σημερινή βραδιά ανήκει στον Γιώργο και στο επιτελείο της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό το οποίο θέλω μόνο να σας πω είναι ότι το όραμα της Περιφέρειας Αττικής ταυτίζεται εν πολλοίς με το όραμα, το δικό μου, προσωπικά, για μία Ελλάδα παραγωγική, για μία Ελλάδα κοινωνική, για μία Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή, για μία Ελλάδα δίκαιη, για μία Ελλάδα ισχυρή.

Έτσι, παραγωγική πρέπει να είναι και η Περιφέρεια Αττικής και μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν, σήμερα, καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την κατεύθυνση. Η Αττική, εξάλλου, είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, φυσικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων. Και σε αυτή την κατεύθυνση, αγαπητέ μου Γιώργο, πολλά από τα σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται, ειδικά στο παράκτιο μέτωπο, θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας.

Μία αναπτυξιακή δυναμική, βέβαια, η οποία έχει στο επίκεντρό της το γεγονός ότι η επόμενη Περιφερειακή διοίκηση, δηλαδή η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, θα έχει να διαχειριστεί 1,6 δισ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, σε σχέση με τα 1,1 δισ. ευρώ τα οποία κληρονομήσαμε. Είναι ακόμα μία πιστοποίηση της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για τις Περιφέρειές μας.

Θέλουμε, όμως, ταυτόχρονα μια Αττική η οποία να είναι πιο κοινωνική. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στις σχολικές μας υποδομές, στις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, στις επενδύσεις που γίνονται στην προσβασιμότητα.

Θέλουμε μία Αττική η οποία να είναι πράσινη και ψηφιακή, εξαιρετικής σημασίας όλες οι επενδύσεις που γίνονται στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς πηγαίνουμε πια προς ένα μοντέλο όπου το «θάψιμο» των σκουπιδιών θα αποτελεί παρελθόν.

Τα εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία γίνονται στην Ανατολική Αττική ως προς τη διαχείριση των λυμάτων, έρχονται και λύνουν εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι τόσο κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κλιματικής αλλαγής.

Μια Αττική ψηφιακή, η οποία θα έρχεται και θα κουμπώνει με τις σημαντικές δράσεις της Κυβέρνησης οι οποίες δρομολογούνται σε αυτό το μέτωπο, μία Αττική η οποία θα είναι δίκαιη, ειδικά ως προς τα ζητήματα της στήριξης των πιο ευάλωτων.

Έχετε κάνει ένα σπουδαίο έργο ως προς το κοινωνικό αποτύπωμα της Περιφέρειας, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονο.

Και, βέβαια, μια Αττική η οποία θα είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, με έμφαση στην πολιτική προστασία, με έμφαση στα ζητήματα της αστυνόμευσης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Αττικής, ασχέτως του πού κατοικούν, να αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους.

Αυτό, λοιπόν, το όραμα της πατρίδας μας, το όραμα το οποίο θα αποτελέσει και το ζητούμενο της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας -γι’ αυτό θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες, για το μέλλον όχι για το παρελθόν- είμαι σίγουρος ότι θα έρθει να συμπέσει με το όραμα της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι ώστε το σημαντικό έργο το οποίο έχει ξεκινήσει να μην είναι ημιτελές.

Όπως και στην πατρίδα μας, έτσι και στην Περιφέρεια Αττικής, το ζητούμενο είναι να πάμε μπροστά και να μην γυρίσουμε πίσω. Είμαι σίγουρος ότι τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι πολίτες και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο το οποίο έχει γίνει».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γ. Πατούλης:

«Μιλάμε με το έργο μας»

«Με 2.000 μικρά και μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια, η Αττική αλλάζει» τόνισε ο κ. Πατούλης εισαγωγικά και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά όλο το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων, η διασφάλιση χρηματοδότησης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση εμβληματικών υποδομών, η οδική ασφάλεια, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η ενδυνάμωση των δομών Υγείας και των κοινωνικών Δομών, τα έργα πολιτικής προστασίας, η χρηματοδότηση για νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές.

Ειδικότερα εστίασε στα εξής:

  • Από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, αυξήθηκε η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής από το 27.29% στο 95.42%
  • Αυξήθηκε κατά 54% το νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο
  • Από το Μηδέν, διασφαλίστηκαν 200 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ανακύκλωσης στους Δήμους
  • Εφαρμόζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με στόχο το οριστικό κλείσιμο της Φυλής
  • Εξασφαλίστηκαν 356 εκ. ευρώ από την ΕΕ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
  • Ενισχύθηκαν δημόσιες δομές και φορείς Υγείας με χρηματοδότηση εκατοντάδων εκ. ευρώ
  • Ενισχύθηκε το δίχτυ προστασίας για ευάλωτους συμπολίτες μας με 160 εκ. ευρώ για δράσεις και την ενίσχυση 292 κοινωνικών δομών
  • Παραδόθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές.
  • Στηρίχθηκαν με 250 εκ. ευρώ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας
  • Υλοποιήθηκαν 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλη την Αττική
  • Υλοποιήθηκαν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, με τοποθέτηση σύγχρονου ασφαλτοτάπητα σε επιφάνεια 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων
  • Υλοποιήθηκαν Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων και Σχολείων. 44 έργα σε 42 Δήμους που αφορούν 60 περίπου δημοτικά κτίρια
  • Ολοκληρώθηκαν σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές

Το έργο της Περιφέρειας ανά τομέα εξειδίκευσαν υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας (Μ. Μίσκα Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δ. Δρόσης Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Π. Καρυώτης Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, Α. Καλογερόπουλος Διευθυντής Τεχνικών Έργων και Α. Μαυρόπουλος επιστημονικός σύμβουλος στον ΕΔΣΝΑ) μέσω σχετικών βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση.

Το σχέδιο μας για την Αττική

της περιόδου 2024-2029

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης ανέπτυξε το όραμά του και τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης για την επόμενη περίοδο 2024-2029, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Θέλουμε τα επόμενα χρόνια η Αττική να είναι πρώτη Περιφέρεια Υγείας, πρώτη στην αλληλεγγύη, πρώτη πράσινη Περιφέρεια της χώρας».

Στη συνέχεια συνόψισε τους βασικούς στόχους για την επόμενη πενταετία στους εξής:

  • Ακόμη περισσότερες κοινωνικές δομές, που θα στηρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας.
  • Ακόμη πιο σύγχρονα και καλύτερα εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία.
  • Μια νέα πρότυπη δημόσια δομή υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής.
  • Δημιουργία του πρώτου πρότυπου Παγκόσμιου Υγειονομικού Χωριού, που θα δημιουργηθεί στην Βορειοανατολική Αττική.

Μία Αττική, με την ανακύκλωση να αποτελεί πρώτη επιλογή, στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων.

  • Με σύγχρονα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα επιτρέψουν να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής.
  • Με ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης  στις μετακινήσεις.
  • Με βιολογικούς καθαρισμούς σε όλη την Αττική και τα νησιά της.

Στόχος επίσης είναι την επόμενη 5ετία να έχουν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής μεγάλες παρεμβάσεις όπως:

  • Η ανάπλαση της Αττικής Ριβιέρας
  • Η νέα ασφαλής οδική διαδρομή που θα συνδέει τη Βάρκιζα με το Σούνιο.
  • Ο νέος ποδηλατικός άξονας του Βόρειου Τομέα της Αττικής
  • Η διάνοιξη του οδικού άξονα που θα συνδέει το Μαραθώνα με τον Ωρωπό.
  • Ο τριπλός κόμβος του Σκαραμαγκά, ένα έργο ανάσα για τη Δυτική Αττική, που θα συνδέσει την Εθνική Οδό με τη Λ. Σχιστού.

Τέλος, το μεγάλο στοίχημα, παραμένει η Περιφέρεια Αττικής να μετατραπεί σε πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας.

«Θα διεκδικήσουμε ξανά, την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών της Αττικής, όχι ως ανταμοιβή για το  έργο  που κάναμε, το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, αλλά ως επιταγή για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε πράξη το νέο πρόγραμμά μας. Για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Αττική και τους ανθρώπους της», σημείωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Αναλυτικά το έργο

της διοίκησης της Περιφέρειας

σε κρίσιμους τομείς

  • Απορροφητικότητα πόρων από ΕΣΠΑ και ΠΕΠ Αττικής

Την περίοδο 2014 -2019 είχαν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 526 έργα με προϋπολογισμό 1,1 δις και ποσοστό απορρόφησης 27,29%.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα,

  • Έχουμε 11.869  ενταγμένα έργα και παρεμβάσεις 
  • Με προϋπολογισμό 2,07 δις
  • Και ποσοστό απορρόφησης 95,42%.

27,29 έναντι 95,42%.

  • Διασφαλίστηκαν 1,617 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με το 1,1 δις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Αύξηση δηλαδή κατά 54%
  • Διασφαλίστηκαν 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από πόρους της Ε.Ε., για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης. Εξοπλισμό ο οποίος σταδιακά παραχωρείται και τοποθετείται εντελώς δωρεάν, στους Δήμους της Αττικής.
  • Εξασφαλίστηκαν 356 εκ. ευρώ, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί ποτέ για ένα και μόνον ένα έργο Περιφέρειας στην Ελλάδα, για να γίνει στο Φάληρο μια πρότυπη ανάπλαση και το μεγαλύτερο Οικολογικό Πάρκο της Ελλάδας.  Ένα έργο που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη διοίκηση χωρίς επαρκείς μελέτες χωρίς εξασφαλισμένα τα αναγκαία χρήματα.

Δημόσια Υγεία

  • Αποτελεσματική διαχείριση των  κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, σε συνεργασία και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Τα αντίστοιχα συγκριτικά  στοιχεία με το 2018, είναι αποκαλυπτικά.316 τότε τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, 160 από αυτά, στην Αττική. Το 51% των κρουσμάτων το 2018 ήταν στην Αττική. 51% το 2018, 0% το 2022.
  • Διασφάλιση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αττικής 150 εκ. ευρώ, για τη μισθοδοσία, 1.481 ιατρών και νοσηλευτών, ως επικουρικό προσωπικό, που απασχολήθηκε την περίοδο της πανδημίας.
  • Αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού , ύψους 70 εκ. ευρώ , για τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας της Αττικής
  • Κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου,  στο Κερατσίνι 
  • Προμήθεια 8 κινητών μονάδων, 52 ασθενοφόρων και 20 μοτοσυκλετών,  για το ΕΚΑΒ
  • Λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110, που μόνον την περίοδο της πανδημίας εξυπηρέτησε πάνω από 210.000 περιστατικά.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της υγείας, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας
  • Υλοποίηση δεκάδων δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
  • Ανάδειξη της Περιφέρειας Αττικής, ως την πρώτη ελληνική Περιφέρεια πιστοποιημένη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Κοινωνική πολιτική με πόρους του ΕΣΠΑ:

«Στόχος μας είναι κανείς στην Αττική ,να μην αισθάνεται μόνος»

  • Με 160 εκατομμύρια ευρώ , για δαπάνες κοινωνικής προστασίας
  • Με 292 κοινωνικές δομές (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κοινωνικά παντοπωλεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, κλπ) για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.
  •  255.000 είναι σήμερα οι ωφελούμενοι από τα κοινωνικά μας προγράμματα.
  • Δωρεάν τρόφιμα , που μοιράζονται σε 60.000 ευάλωτες οικογένειες στην Αττική, μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

Επένδυση σε σχολικές υποδομές με πόρους του ΕΣΠΑ

Την περίοδο 2019- 2023:

  • Παραδόθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές.
  • Εκπονούνται μελέτες για ακόμη 23 νέα σχολεία,
  • Έχουν υλοποιηθεί ακόμη 29 πράξεις ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων Σχολικών Μονάδων.
  • Ταυτόχρονα , εξοπλίστηκαν με σύγχρονο εξοπλισμό, εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Αττική.
  • Υλοποιήθηκαν στον τομέα της εκπαίδευσης δύο ακόμη σημαντικές δράσεις, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
  1. Ψηφιακός εγγραμματισμός και  ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε περισσότερους από 70.000 πολίτες που εμφανίζουν υστέρηση στον τομέα αυτό.
  2. Δράση Παιδικό Πανεπιστήμιο, στην οποία μετείχαν μαθητές από 200 δημοτικά σχολεία και 200 γυμνάσια της Περιφέρειας Αττικής.

Δράσεις πολιτικής προστασίας

για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής

  • 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλη την Αττική
  • Διαρκής καθαρισμό των ρεμάτων, σε πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μήκος.
  • Λειτουργία παρατηρητηρίου ρεμάτων
  • Εκπονήθηκε ολοκληρωμένο master plan, για πρώτη φορά , σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ακραίων φαινομένων
  • Αγοράστηκαν και διατέθηκαν δωρεάν 35 οχήματα, για το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Ενισχύθηκε η συνεργασία με τις ομάδες εθελοντών σε όλη την Αττική.
  • Εκπονήθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ολοκληρωμένο Σύστημα Πολιτικής Προστασίας

Έργα πνοής με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

  • Το Νέο Δίκτυο αποχέτευσης 1.500 χιλιομέτρων, με έμφαση στην Ανατολική Αττική
  • Οι  3+1 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων ( σε Κορωπί- στο Μαραθώνα- Σε Ραφήνα / Πικέρμι/ Σπάτα / Αρτέμιδα, και η  αναβάθμιση της μονάδας Μαρκοπούλου)
  •  Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων led,   με την οποία επετεύχθη μείωση κατά 60% της ενεργειακής κατανάλωσης
  • Οι Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων και Σχολείων. 44 έργα σε 42 Δήμους που αφορά 60 περίπου δημοτικά κτίρια
  • Η Αναβάθμιση κι ενίσχυση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου της Αττικής (Πάρκο Τρίτση- Πεδίο Άρεως- Αττικό Άλσος)
  • Ο Νέος Αγωγός υδροδότησης Αίγινας
  • Η εκπόνηση masterplan, για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές.
  • H υλοποίηση εκπόνησης μελετών οριοθέτησης κι έργα διευθέτησης ρεμάτων σε όλη την Αττική. Με προτεραιότητα τη Δυτική Αττική αλλά και σε άλλες Περιφερειακές ενότητες , όπως με το ρέμα Σαπφούς στο βόρειο Τομέα, το ρέμα Πικροδάφνης στο Νότιο Τομέα κλπ
  • Σημαντική είναι η προώθηση των αναγκαίων εργασιών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο πόλης περιοχών της Αττικής, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή όσον αφορά τη δυνατότητα χιλιάδων οικογενειών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους  αλλά και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Έργα οδικής ασφάλειας

  • Κατασκευή νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων οδικών αξόνων
  • Εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, με τοποθέτηση σύγχρονου ασφαλτοτάπητα σε επιφάνεια 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων
  • Τοποθετήθηκαν 5 νέες πεζογέφυρες για ασφαλείς μετακινήσεις των πεζών, σε  Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, δύο στο Χαϊδάρι και στον Άλιμο.
  • Έγινε για πρώτη φορά στατικός έλεγχος και των 108 γεφυρών της Αττικής και φωτίστηκαν οι μεγαλύτερες από αυτές.
  • Τοποθετήθηκαν 25.000 Νέα φωτιστικά σώματα στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας , υψηλής φωτεινότητας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Εκπονούνται σε συνεργασία και με τους Δήμους, Νέες Κυκλοφοριακές Μελέτες
  • Έγινε Αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας
  • Τέθηκαν στη διάθεση των οδηγών την Τηλεφωνική Γραμμή 1544 & οχήματα άμεσης επέμβασης
  • Προχώρησε η αισθητική και λειτουργική Αναβάθμιση υπόγειων διαβάσεων, που ανέφερα και προηγουμένως
  • Θα τοποθετηθούν Έξυπνα φανάρια και διαβάσεις , για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες
  • Γίνεται διαρκώς Φύτευση και εξωραϊσμός των νησίδων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής.
  • Αγοράστηκαν 140 οχήματα, 56 μοτοσυκλέτες και 3 γερανοφόρα οχήματα που διατέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

 Βασικές Δράσεις του Προγράμματος

για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων

  • Προώθηση των διαδικασιών για τη κατασκευή και λειτουργία νέων πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων,
  • Κατασκευάζεται στον Ελαιώνα το νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αθήνας.
  • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου ΧΥΤΥ στα Κύθηρα
  • Εξασφαλίστηκαν,  200 εκ. ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την προώθηση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλογής βιοαποβλήτων.
  • Τοποθετούνται σταδιακά 1000 γωνιές ανακύκλωσης κι άλλου εξοπλισμού, σε όλη την Αττική.
  • Διοργανώνεται «Σχολικό Πρωτάθλημα ανακύκλωσης», σε πρώτη φάση πιλοτικά σε 70  Δημοτικά Σχολεία της Αττικής, στο οποίο συμμετέχουν 20.000 μαθητές
  • Το πρώτο on line Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, για να αξιολογούνται οι επιδόσεις κάθε δήμου και να επιβραβεύονται με οικονομικά κίνητρα όσους πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις, λειτουργεί ήδη στην Αττική.
  • Λειτουργεί ήδη χωριστό ρεύμα συλλογής βιοαποβλήτων με το οποίο εκτρέπουμε σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων από την ταφή.
  • Για την ενίσχυση της συλλογής βιοαποβλήτων, μοιράζονται δωρεάν στους Δήμους της Αττικής 200 καφέ απορριμματοφόρα και πάνω από 45.000 κάδους διαφόρων μεγεθών.
  • Προστέθηκαν στη μάχη για την ανακύκλωση και 50 κινητά πράσινα σημεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών κι εκπαίδευση- ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών.
  • Στο ίδιο πλαίσιο έχει προχωρήσει η έκδοση της green card , με την οποία παρέχονται ειδικά προνόμια κι εκπτώσεις στους πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και συλλογής πόντων. Μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 πολίτες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.
  • Παράλληλα, για πρώτη φορά στην Αττική υλοποιούνται στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης στο ευρύ κοινό , για την προώθηση της ανακύκλωσης.
  • Γιατί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να ευοδωθεί.

Εμβληματικές αναπλάσεις

  • Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Ένα έργο που το συζητείται 50 χρόνια αλλά σήμερα υλοποιείται από τη Διοίκηση του Γ. Πατούλη. Και μάλιστα με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
  • Η Αστική Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά
  • Η Ανάπλαση του Μικρολίμανου
  • Η Ανάπλαση στο Καστράκι στη Δραπετσώνα
  • Το Βιοκλιματικό Πάρκο Αναψυχής Κορυδαλλού
  • αλλά και η Ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από την Καλλιθέα ως τη Βούλα

 Αθλητικά έργα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας

  • Το νέο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά των συνοδών του έργων όπως η υπογειοποίηση της Πατρ/χου Κων/νου.
  • Το βιοκλιματικό – πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Νέας Σμύρνης
  • Η ανακατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου «Π. Καπαγέρωφ» – Πειραιάς
  • Το Κλειστό Γυμναστήριο-Κολυμβητήριο και τα δύο γήπεδα αντισφαίρισης στον  Κορυδαλλό.
  • Το γήπεδο του Ατρομήτου στο Περιστέρι το οποίο αναβαθμίζεται
  • Η ανακαίνιση αναβάθμιση του Εθνικού Κολυμβητηρίου
  • Τα νέα γήπεδα 5Χ5 στο Δήμο της Αθήνας.
  • Η χρηματοδότηση για την Αναβάθμιση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ
  • Η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε πολλούς Δήμους της Αττικής
  • Το νέο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας, η πρώτη σύγχρονη αθλητική υποδομή στη χώρα για τις ανάγκες των αθλητών ατόμων με ειδικές ικανότητες.

 Σημαντικές υποδομές Πολιτισμού

  • Χρηματοδότηση για την αναμόρφωση της Εθνικής Πινακοθήκης
  • Το νέο Ωδείο Αθηνών
  • Το διατηρητέο Μέγαρο Τσίλερ
  • Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
  • Αποκατάσταση και συντήρηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων όπως η συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός, του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, το παλιό Μουσείο Ακροπόλεως, κλπ
  • Το νέο Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης
  • Χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του Θεάτρου Λυκαβηττού και του περιβάλλοντος χώρου του
  • Διοργάνωση περισσότερων από 500 πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής
  • Πολύ σημαντική παρέμβαση επίσης είναι το νέο πολιτιστικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο Δήμο του Περιστερίου, μια πρότυπη πολιτιστική υποδομή αντάξια ενός πολύ μεγάλου Δήμου της Αττικής.

Εξωραϊσμός και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων

  • Σημαντικές παρεμβάσεις για να μην διαιωνίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της παράνομης αφισοκόλλησης κι αφισορύπανσης, σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου.
  • Εξωραϊσμός και φωτισμός υπόγειων διαβάσεων και δρόμων της Αττικής.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού, Αθανάσιος Πλεύρης Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Κικίλιας Υπ. Τουρισμού, Παπαθανάσης Νικόλαος Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μίνα Γκάγκα Αν. Υπουργός Υγείας, Οικονόμου Ελευθέριος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ράπτη Ζωή Υφυπουργός Υγείας, Συρίγος Άγγελος Υφυπουργός Παιδείας, Γ. Τσακίρης Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθ. Μπούρας και ο Μαρινάκης  Παύλος Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σελίμης.

Επίσης οι Γενικοί  Γραμματείς: Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Δημοσιονομικών- Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας Εκπαίδευσης,  Σταυροπούλου Ουρανία,Μετανάστευσης-  Αλεξανδρής Κωτσιόπουλος Ιωάννης ΓΓ Υγείας, Καρασιώτου Παυλίνα – Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διδασκάλου Γεώργιος – Πολιτισμού, Αραβώσης Κωνσταντίνος – Ευάγγελος – Δασών,  Μπακογιάννης Ευθύμιος– Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος,  Αναστασοπούλου Ολυμπία Τουριστικής Πολιτικής, Ιωάννης Βλάσσης, Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας.

Οι βουλευτές της ΝΔ: Νόνη Δούνια,  Θοδωρής Ρουσσόπουλος,  Χάρης Θεοχάρης, Φωτεινή Πιπιλή

Οι δήμαρχοι: Μπακογιάννης Κώστας – Αθηναίων, Γιάννης Μώραλης Πειραιά, Ανδρέας Κωνσταντάτος –Ελληνικού Αργυρούπολης, Θεόδωρος Αμπατζόγλου Αμαρουσίου, Αποστολόπουλος Παπάγου, Τσίρκας  Στέργιος Μαραθώνας , Κιούσης Δημήτριος Κρωπίας, Αλλαγιάννης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Αναστάσιος Μπινίσκος Δάφνης Υμηττού, Ισίδωρος Μάδης Παιανίας , Δημήτρης Μάρκου– Σπάτων Αρτέμιδος, Δήμητρα Κεχαγιά Πεντέλης, Στάυρος Τζουλάκης Νέας Σμύρνης, Ευάγγελος Μπουρνούς Ραφήνας-Πικερμίου, Σπύρος Βρεττός Αχαρνών, Αθανάσιος Ζούτσος Παλλήνης, Τάσος Μαυρίδης Λυκόβρυσης, Νικόλαος Μελετίου Ασπροπύργου, Γιάννης Φωστηρόπουλος Παλαιού Φαλήρου, Ανδρέας Ευθυμίου Μοσχάτου, Γρηγόρης Κωνσταντέλος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου Βασίλης Λώλος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, Κωνσταντίνος Κουκάς Μυκόνου,  Ιγνάτιος Καϊτετζίδης – Πυλαίας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Δημόπουλος και οι αντιπεριφερειάρχες: Γεώργιος Βλάχος Π.Ε. Κεντρικού τομέα Αθηνών, Χρήστος Θεοδωρόπουλος Π.Ε. Νοτίου τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη Π.Ε. Βορείου τομέα Αθηνών, Ανδρέας Λεωτσάκος Π.Ε. Δυτικού τομέα Αθηνών, Σταυρούλα Αντωνάκου  Π.Ε. Πειραιώς, Σταύρος Βοϊδονικόλας Π.Ε. Νήσων, Αθανάσιος Αυγερινός Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες: Νικόλαος Πέππας –Οικονομικών, Βασίλειος Κόκκαλης – ς Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Β. Γιαννακόπουλος– Πολιτισμού, Ιωάννης Κεχρής – Δημόσιας Υγείας  & Κοινωνικής Μέριμνας, Ηλίας Γρηγορίου –Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Γεωργία Δημοπούλου–Μεταφορών & Επικοινωνιών, Χαράλαμπος Αλεξανδράτος – Παιδείας, Πολυτίμη Λεονάρδου –Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Επίσης οι πρώην αντιπεριφερειάρχες Δ. Νάνου, Χ. Ρώμας, Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.

Οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι: Δήμητρα Αγγελάκη – Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής, Γεώργιος Αγγελόπουλος – ΚΤΕΟ και θέματα Μεταφορών – Ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων, Μαρία Αγγελοπούλου – Ισότητας, Αδαμοπούλου Γεωργία Ειδικών Κανονισμών Λιμένων, Σοφία Αλυμάρα  Υιοθεσιών, Αθανάσιος Βαθιώτης– Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,  Μαίρη Βιδάλη – Δημοσιών Σχέσεων και Διεθνών Θεμάτων, Γεωργία Βλάχου – Θεμάτων άσκησης κοινωνικής εργασίας, Φωτεινή Δαλιάνη -Χωρικού Σχεδιασμού, Σπυρίδωνας Ευσταθόπουλος – Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής, Φαίη – Χριστίνα Καλογήρου – Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Αθανάσιος Κατσιγιάννης – Μητροπολιτικών Υποδομών, Μαρία Κουρή – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Βάρσου, ο Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος – Τουρισμού, Σταύρος Μελάς – Λαϊκών Αγορών, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη – Αδαμοπούλου – Εθελοντισμού, Νικόλαος Παπαγεωργίου – Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική»,  Ανδρέας Κούρτης – Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, ο περιφερειακός σύμβουλος του Πράσινου Κινήματος Παναγιώτης Αλεβίζος και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ευρώπη Κοσμίδη.

Επίσης παρέστησαν Πρέσβεις, Μητροπολίτες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, υποψήφιοι βουλευτές κ.ά.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: