Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στον Πειραιά

Περιορισμένος ο αριθμός των παρευρισκομένων λόγω των μέτρων για την πανδημία – Διαμαρτυρία από “Ενεργούς Πολίτες Α’ Κοινότητας”

|> Με την παρουσία περιορισμένου αριθμού παρευρισκομένων και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, πραγματοποιήθηκε, στο λιμάνι του Πειραιά η τελετή καθαγιασμού των υδάτων.

Τιμές στην τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού απέδωσαν δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παιάνιζε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος. Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον Σταυρό.

Τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, τον Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο Βασίλης Κατσαφάδος και την “Ελληνική Λύση” η Άννα Σκυλίτση.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, η υφυπουργόςΕργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης. Επίσης ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά αρχιπλοίαρχος Γιώργος Σκανδάλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας κ. ά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Σήμερα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης για όλες και όλους. Το 2022 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που θα αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης, θα νικήσουμε την πανδημία και θα πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε η νέα χρονιά να φέρει ανάπτυξη, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, συνεχεία των αλλαγών που βελτιώνουν τη ζωή κάθε πολίτη. Εύχομαι χρονιά πολλά, με υγεία και προκοπή για όλους και ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς».

Γιάννης Μώραλης: «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά και στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ο εορτασμός των Θεοφανείων. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όλους τους Πειραιώτες. Ας ελπίσουμε το Φως των ημερών, μαζί με τις δικές μας συλλογικές και ατομικές προσπάθειες, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να βοηθήσουν έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας. Χρόνια πολλά με υγεία και ευημερία σε όλους».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Από την κίνηση “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Πρωτοφανής ήταν η έκπληξη των ενοριτών που πήγαν να γιορτάσουν τον αγιασμό των υδάτων στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Παλατάκι. Το πατροπαράδοτο έθιμο της ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα, πενήντα μέτρα κάτω από την αιωνόβια εκκλησία, συγκέντρωνε κάθε χρόνο πλήθος κόσμου και ερασιτεχνών δυτών. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της ενορίας, σύμβολο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της τοπικής κοινωνίας του Χατζηκυριακείου . Βέβαια, το έθιμο ήταν πρακτικά αδύνατο να τελεστεί εφόσον ο χώρος της συγκέντρωσης των κατοίκων και τελετής έχει πλέον παράνομα μετατραπεί από την COSCO σε εμπορευματικό CAR TERMINAL χιλιάδων αυτοκινήτων. Η παράνομη αυτή εγκατάσταση αυτοκινήτων δίπλα στο Κονώνειο τείχος έχει απαγορευτεί από την Εφορεία αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων ενώ έχει ήδη σχηματισθεί φάκελος προανάκρισης από την Εισαγγελία Πειραιά. Όλα τα παραπάνω σαφώς και δεν σημαίνουν τίποτε για τον Κινέζικο κολοσσό που κυριαρχεί στην πόλη και το λιμάνι του Πειραιά.

Σιωπηλά χωρίς επίσημη ανακοίνωση οι ιερείς της ενορίας τέλεσαν το μυστήριο ρίχνοντας τον Σταυρό στην κολυμπήθρα με την δικαιολογία της πανδημίας ενώ στην Πειραϊκή (όρμο Αφροδίτης),στο Πέραμα, στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου, ο Σταυρός έπεσε κανονικά στη θάλασσα παρουσία πλήθους κόσμου.

Στην Κεντρική τελετή της Μητρόπολης του Πειραιά ο Αγιασμός των υδάτων τελέστηκε αποκλειστικά για επισήμους! Η πολιτιστική αλλοτρίωση στον Πειραιά είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όσο αυξάνεται η αξία των εμπορευμάτων τόσο υποτιμάται η αξία των ανθρώπων, των σχέσεων τους, των παραδόσεων. Για να επιτευχθεί αυτή η αποξένωση του ανθρώπου από την μνήμη και την παράδοσή του υπάρχουν πάντα τα κατάλληλα προσχήματα , οι κατάλληλοι συνεργάτες και η μακροχρόνια στρατηγική.

Είναι πλέον περιττό να καλούμε την Δημοτική αρχή , την Μητρόπολη του Πειραιά και τους φορείς να πάρουν θέση μπροστά σε αυτόν τον εκτοπισμό της πόλης και του πολιτισμού της για τα κέρδη της COSCO. Η αγανάκτηση των Πειραιωτών αυξάνεται ημέρα την ημέρα και δεν θα αργήσει η οργή του λαού να αντηχήσει ως φωνή Θεού! Καλή φώτιση σε όλους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: