Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη πιθανόν να είναι καρκινογόνος, αλλά μην… κοπεί ‘’μαχαίρι’’!

ΥΓΕΙΑ στις 14/07/2023

«Δεν συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως»…

|> Με «ναι μεν αλλά» απαντά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το αν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ή όχι και συγκεκριμένα θεωρεί πως το εν λόγω τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ιδίως σε αναψυκτικά ‘’light’’, είναι «πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ωστόσο «η συνιστώμενη ημερήσια δόση που χαρακτηρίζεται ακίνδυνη δεν μεταβάλλεται».

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του τμήματος Διατροφής, Υγείας και Ανάπτυξης του ΠΟΥ, δρ. Φραντσέκο Μπράνκα, παρουσιάζοντας τα ευρήματα δύο μελετών για το γλυκαντικό αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Δεν συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως».

Εξ άλλου, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του ΠΟΥ αποτίμησε για πρώτη φορά το επίπεδο κινδύνου της ασπαρτάμης. Ειδικοί του, που συνεδρίασαν 6-13 Ιουνίου, συμπέραναν πως το συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό είναι «πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (ομάδα 2B της κατάταξης).

Για τον Πολ Φάροα, καθηγητή Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες «το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με οποιοδήποτε χημικό προϊόν ενταγμένο στην ομάδα 2B» και πως «στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται το εκχύλισμα της aloe vera και το καφεϊκό οξύ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: