Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προσφυγή στο ΣτΕ με συσπείρωση δυνάμεων όλου του παραλιμένιου μετώπου του Πειραιά

Θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με επιστήμονες, φορείς και κοινό

|> Στις 27 Μαρτίου κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, τον πολιτιστικό σύλλογο Δραπετσώνας ‘’Τερψηχώρο’’, τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), την ομοσπονδία των ‘’Νέων Πράσινων’’, καθηγητές Πανεπιστημίου, τον πρώην δήμαρχο Δραπετσώνας Νίκο Μπεάζογλου , περιφερειακούς συμβούλους Αττικής και πολίτες, προκειμένου να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει το πράσινο φως στο νέο master plan της COSCO. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Αν εφαρμοστεί αυτό το master plan στο λιμάνι του Πειραιά, θα επιφέρει πλήθος περιβαλλοντικών επιπτώσεων πάνω στην ποιότητα ζωής και την Δημόσια Υγεία από την Πειραϊκή μέχρι το Πέραμα και την Σαλαμίνα.

Στην προσφυγή μας τεκμηριώνουμε με επιστημονικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, αλλά και της διεθνούς βιβλιογραφίας:

Τις επί σειρά ετών, παραβιάσεις των ορίων που θέτουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις συγκεντρώσεις των αέριων ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την δημόσια υγεία και την κλιματική αλλαγή.

Την αοριστολογία για ηλεκτροδότηση των κρουαζιερόπλοιων, ενώ στη μελέτη της Cosco δεν περιέχονται χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμοί και τοπογραφικά σχέδια .

Την εγκατάσταση δεξαμενών και υποδομών ανατροφοδότησης πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσα στον οικιστικό ιστό του Πειραιά.

Την κυκλοφοριακή συμφόρηση του ευρύτερου Πειραιά .

Τη σημαντική αύξηση του συντελεστή δόμησης στην Υποζώνη Στ’ (από 0,15 σε 0,3) προκειμένου να πραγματοποιηθεί κατασκευή πενταόροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Λιμένα Ηρακλέους .

Την επιβάρυνση από τα νέα κτιριακά έργα και εγκαταστάσεις στον επιβατικό λιμένα που θα αυξήσουν τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και την αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων που θα επιφέρουν ελλείψεις σε νερό, επικοινωνίες για τους κατοίκους.

Τον κίνδυνο για το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή λόγω της έλλειψης ειδικής μελέτης προστασίας του , με το προηγούμενο της διάλυσης των επιχωματώσεων για την προβλήτα της Πειραϊκής τον Δεκέμβριο του 2020, όταν πάνω από 20 χιλιάδες τόνοι υλικών αγνώστου προελεύσεως παρασύρθηκαν στη θάλασσα γύρω και επάνω στις αρχαιότητες (δόμους). Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής τότε προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά και επέτυχε την διακοπή των έργων πέριξ του Μνημείου διασφαλίζοντας τη μη συνέχιση των εργασιών μέχρι σήμερα.

Τις μεταβολές της ακτογραμμής που δεν συνοδεύονται από τις απαιτούμενες ακτομηχανικές μελέτες.

Το ‘’Παρατηρητήριο Πειραϊκής’’ θα προχωρήσει σε μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με επιστήμονες, φορείς και κοινό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: