Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αποζημίωση 80 εκ. δολ. για ένα καρκινογόνο σκεύασμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 29/03/2019

Προϊόν θυγατρικής της Bayer – Προκάλεσε καρκίνο σε 70χρονο – Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

|> “Καμπάνα” 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την Bayer, επειδή ζιζανιοκτόνο θυγατρικής φαρμακευτικής εταιρείας της προκάλεσε καρκίνο σε Αμερικανό πολίτη! Πρόκειται για προϊόν που διακινείται και στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική είδηση της Deutsche Welle, ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος έχασε ακόμη μια δίκη για το ζιζανιοκτόνο Roundup της θυγατρικής Monsanto, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι το συστατικό γλυφοσάτη ευθύνεται για την εκδήλωση καρκίνου στον Έντβιν Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν ότι η πολυετής χρήση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Roundup της Monsanto (θυγατρικής της Bayer) είναι η αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στον Αμερικανό Έντβιν Χάρντεμαν. Το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε ότι η Bayer οφείλει να καταβάλει 80 εκ. δολάρια στον 70χρονο Χάρντεμαν.

Οπωσδήποτε η απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο συνιστά βαρύ πλήγμα για την Bayer και επειδή είναι η δεύτερη κατά σειρά δική πού ολοκληρώνεται με καταδίκη του γερμανικού ομίλου. Η πρώτη δικαστική ετυμηγορία τον περασμένο Αύγουστο, επίσης στο Σαν Φρανσίσκο, πρόβλεπε αποζημίωση ύψους 289 εκ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ ένα άλλο δικαστήριο τη μείωσε στα 78 εκ. δολάρια. Ελπίδα της Bayer είναι ότι το εφετείο στο οποίο προσέφυγε θα ακυρώσει αυτό το ποσό.

Ο γερμανικός όμιλος τρέφει επίσης την ελπίδα ότι και η δεύτερη περίπτωση θα πάρει μια ανάλογη πορεία. Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου για καταβολή προστίμου ύψους 80 εκ. δολαρίων η Bayer ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, η εταιρεία υπολογίζει ότι στα ανώτερα δικαστήρια θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκότερα δεδομένου ότι η σύνθεση τους θα αποτελείται αποκλειστικά από επαγγελματίες δικαστές και δεν θα συμμετέχουν πλέον ένορκοι όπως στα πρωτοβάθμια.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου χθες Πέμπτη υποχώρησαν οι μετοχές της Bayer.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: