Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκαινιάστηκε το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου Σχολής Θηλέων Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 14/04/2016

Ιδρύθηκε το 1857 (ΦΩΤΟ)

Τη δική της στέγη απέκτησε η Ράλλειος Σχολή Θηλέων Πειραιά. Τέτοια έργα δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό αλλά στα παιδιά και στους πολίτες τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χρ.Σπίρτζης 14/04/2016 16:30 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα,
Τη δική της στέγη μετά από πολλά χρόνια και σημαντικές προσπάθειες του δήμου αλλά και εμπλεκομένων υπουργείων, απέκτησε η Ράλλειος Σχολή Θηλέων Πειραιά, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικά σχολεία της Ελλάδας.

 

Το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου Σχολής βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γρηγ. Λαμπράκη, Επωνιτών και Φωκαίας, σε ακίνητο έκτασης 7.633,01 τ.μ. Αποτελείται από τρία κτίρια για την στέγαση του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 5.682,42 τ.μ.

Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 29 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες καλλιτεχνικών, καινοτόμων δράσεων και μουσικής, βιβλιοθήκη, δυο εργαστήρια πληροφορικής, δυο εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας με παρασκευαστήριο, χώροι στάθμευσης, διοίκησης κλπ. Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνεται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου. Στις στέγες των κτιρίων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκές γεννήτριες συνολικής ισχύος 31,50 kW, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Το σχολικό συγκρότημα διαθέτει ακόμη πλήθος καινοτομιών και βιοκλιματικών χαρακτηριστικών. Το έργο κόστισε συνολικά 6,8 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής.

Ιστορικό

Η ιστορική σχολή ιδρύθηκε το 1857 ως παρθεναγωγείο και απέκτησε σχολική στέγη στην πλατεία Κοραή χάρη στη δωρεά τού τότε δημάρχου Λουκά Ράλλη, μέλους μεγάλης οικογένειας με εργοστάσιο μεταξοϋφαντουργίας. Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1971 -επί χούντας- με απόφαση του δημάρχου Πειραιά, Αρ. Σκυλίτση, και από τότε η Σχολή περιπλανήθηκε σε διάφορα κτίρια της πόλης που ήταν ακατάλληλα για σχολική χρήση.

Το 2008 ξεκίνησε η προσπάθεια υλοποίησης του νέου κτιρίου της Ραλλείου  σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς, Λαμπράκη και Δωδεκανήσου. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το 2011 η σύμβαση διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου.

Το 2012 κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ακολούθησε νέα δημοπράτηση. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, υπογράφηκε η σύμβαση και τον Μάιο του 2014 θεμελιώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ωστόσο ένα μήνα μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, η κατασκευή σταμάτησε και πάλι, λόγω προβλημάτων μεταξύ του αναδόχου και της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ), την εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΟΣΚ, της ΔΕΠΑΝΟΜ και της “Θέμις Κατασκευαστική”. Το έργο είχε υλοποιηθεί κατά 53% και κινδύνευε να μείνει ημιτελές. Τελικώς, τα προβλήματα επιλύθηκαν έπειτα από σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την καθοριστική παρέμβαση του, την Άνοιξη του 2015.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια της Ραλλείου Σχολής έγιναν σήμερα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, των υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη και βουλευτών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τον αγιασμό, ενώ στην ομιλία του ανέφερε ότι πλέον ένα καινούργιο κτίριο θα συνεχίσει τη ζωή και την προσφορά του σχολείου αυτού που εδώ και 150 χρόνια φωτίζει τα παιδιά. Υπογράμμισε δε, ότι η σοφία έχει δύο μορφές, την κοσμική που είναι απαραίτητη και επιτυγχάνεται με την απόκτηση διπλωμάτων και εμπειριών, αλλά και τη θεϊκή που προέρχεται από ψηλά από το θεό και κατασταλάζει στη ψυχή και την καλλιεργεί κάνοντας τον άνθρωπο να σκέφτεται από που ξεκίνησε και που πηγαίνει, ενώ μαθαίνει να κάνει τις σωστές επιλογές. Και οι δύο σοφίες πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος συναντιώται και εκεί γίνεται το θαύμα του χαρισματικού και ωφέλιμου ανθρώπου κάτι που ζητάμε σήμερα.

«Η ιστορία της Ραλλείου είναι όμοια με την ιστορία της χώρας και μετά από πολλά κύματα θα βρει και η χώρα το κτίριο και τις υποδομές που τις αρμόζει, διότι τέτοιες νέες υποδομές και τέτοια νέα έργα δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό και σε καμία κυβέρνηση, ανήκουν στους πολίτες και στο ελληνικό κράτος και στα παιδιά που θα χαρούν αυτές τις εγκαταστάσεις» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα που κρινόμαστε εμείς είναι πόσο αποτελεσματικοί είμαστε για να μπορέσουμε να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε τα έργα που πρέπει να δοθούν προς χρήση στον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι ζούμε δύσκολες εποχές για τη χώρα και ότι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη να βγει από την κρίση με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και τη θεσμική ανάταξη της Ελλάδας. «Όταν παραδίδεται ένα έργο είναι μεγάλη χαρά όταν παραδίδεται ένα σχολείο είναι δεκαπλάσια η χαρά» πρόσθεσε.

«Ως μια από τις πιο σημαντικές μέρες για την πόλη» χαρακτήρισε τη σημερινή από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Πρόσθεσε ότι η Ράλλειος μετά από πολλά χρόνια στεγάζεται πλέον σε ένα χώρο αντάξιο της ιστορίας της. Αναφερόμενος στο κτίριο είπε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο καλαίσθητο συγκρότημα βιοκλιματικό που καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και εκτίμησε ότι πιθανόν είναι και το καλύτερο σχολείο από άποψη υποδομών στην ελληνική επικράτεια.

Τόνισε, επίσης, ότι χρέος του δήμου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία του νέου σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι όταν γίνεται μια σοβαρή συντονισμένη προσπάθεια μπορούμε να έχουμε αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα, να φτιάξουμε αυτό το σχολείο σε δύο χρόνια εν μέσω οικονομικής κρίσης.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Χρήστος Σπίρτζης

Μακαριότατε, Σεβασμιότατε, κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας, κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Διευθυντές, φίλες και φίλοι. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα στα εγκαίνια της Ραλλείου. Απ’ ότι είδαμε και από ότι ακούσαμε, η ιστορία της Ραλλείου είναι όμοια με την ιστορία της χώρας.

Και μετά από πολλά κύματα θα βρει και η χώρα τις υποδομές που της αρμόζουν, διότι τέτοιες υποδομές και τέτοια έργα, δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό και σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και στα παιδιά που θα χαρούν αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι μια προσπάθεια χρόνων και αυτή η υποδομή και άλλες, που διαπερνά κυβερνήσεις. Εκεί που κρινόμαστε εμείς, είναι, πόσο αποτελεσματικοί είμαστε για να μπορέσουμε, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον να υλοποιήσουμε, να ολοκληρώσουμε τα έργα που πρέπει να δοθούν προς χρήση στον ελληνικό λαό.

Ζούμε δύσκολες εποχές για τη χώρα. Όλοι μας πρέπει να δώσουμε τη μάχη να βγει η χώρα από την κρίση και πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον και τη θεσμική ανάταξη της χώρας.

Πιστεύουμε ότι και τα τρία αυτά, έχουν να κάνουν με την παιδεία μας, επομένως και με τις υποδομές της. Όταν παραδίδεται ένα έργο είναι μεγάλη χαρά. Όταν παραδίδεται ένα σχολείο είναι δεκαπλάσια η χαρά.

Θα ήθελα να πω με την ευκαιρία, γιατί από τα συστηματικά μέσα  ενημέρωσης δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία, η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες, όπως σήμερα, ότι βρήκαμε πολλά έργα κολλημένα με πολλά προβλήματα. Βρήκαμε θεσμική απαξίωση γενικότερα στον κόσμο, στον τεχνικό κόσμο και στις υποδομές. Αποδιοργάνωση των υπηρεσιών και κακό προγραμματισμό.

Βρήκαμε ένα ΕΣΠΑ το οποίο είχε υπερκαλυφθεί και το νέο ΕΣΠΑ που ήταν δεσμευμένο στη συντριπτική του πλειοψηφία από τα προηγούμενα παλιά έργα. Η προσπάθεια που καταβάλουμε, που έχουμε καταβάλει τους μήνες που πέρασαν, ήταν να αποδεσμεύσουμε τα λίγα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, το προηγούμενο ΕΣΠΑ ήταν 21 δις, το νέο ΕΣΠΑ για τις υποδομές είναι 4,5 δις και πάνω από 2,5 δις είναι  δεσμευμένα για την επόμενη 6ετία στα παλιά έργα.

Δώσαμε λοιπόν έναν αγώνα, πρώτον για να ολοκληρωθούν τα παλιά έργα για να μη χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2017. Και δεύτερον, για να έχουμε χρήματα να κάνουμε μικρομεσαία έργα κοινωνικής κατεύθυνσης, κοινωνικών υποδομών, τα επόμενα πέντε χρόνια σε όλη την Ελλάδα, να βγάλουμε τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η χώρα βεβαίως από το νέο ΕΣΠΑ. Και να βρούμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης.

Είναι υποχρέωσή μας να τρέξουμε τις υποδομές, τις κρίσιμες υποδομές για τη χώρα, όχι για να δημιουργήσουμε έργα για τα έργα, αλλά για να βοηθήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ολοκλήρωση των κοινωνικών υποδομών.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όσο περισσότερα έργα έχουμε, δημιουργούμε το πλεονέκτημα να καταπολεμήσουμε την ανεργία, το ασφαλιστικό πρόβλημα και βεβαίως να δώσουμε υπεραξία, μεγάλη υπεραξία στη χώρα μας.

Θα ήθελα να πω ότι οι συνοικίες του Πειραιά, ο Πειραιάς, η Δυτική Αθήνα, είναι από τις ριγμένες περιοχές και στα έργα υποδομών και στην ποιότητα ζωής που αυτά συνεπάγονται.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω πραγματικά και την Περιφέρεια και τη Ρένα Δούρου  και τον Αντιπεριφερειάρχη που είναι εδώ σήμερα και τον Δήμαρχο για τις συνέργειες που έχουν με τους δημόσιους φορείς, όπως οι κτιριακές υποδομές και το Υπουργείο, για να προγραμματίσουμε νέα έργα και να ολοκληρώσουμε αυτά που έχουν ξεκινήσει.

Αυτά, που με κοινές δράσεις των Υπουργείων, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου έχουν αποφασιστεί ότι θα γίνουν στον Πειραιά. Επειδή όμως  είναι μέρα χαράς κ. Αντιπεριφερειάρχη και κ. Δήμαρχε, θα πούμε για να τα γνωρίζουν οι πολίτες, όχι στη λογική της εξαγγελίας, αλλά στη λογική προγραμματισμού του τι ξεκινάει, τι συνεχίζεται και τι επιταχύνεται. Προκειμένου,  να έχετε μια ενημέρωση όλοι για το τι κάνουμε.

Το πρώτο είναι ότι επιταχύνονται τα έργα του μετρό Πειραιά. Μάλιστα, έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στο να δοθεί, να απελευθερωθεί, πολύ μεγάλο κομμάτι της πλατείας Κοραή μόλις τελειώσει ο σταθμός, για να σταματήσει η πόλη να είναι  επιβαρυμένη.

Επίσης, έχουμε ένα πολύ καλό προγραμματισμό για το τραμ Πειραιά με την περιφέρεια και το Δήμο, για να απαλυνθούν τα βάρη που αυτό το έργο έχει φέρει στην κοινωνία μέχρι την κατασκευή του. Αυτά τα έργα όντως επιβαρύνουν τη ζωή της πόλης και πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, αλλά και εμείς από την πλευρά μας,  πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η  επιβάρυνση που έχουμε.

Το έργο του τραμ έχει δρομολογηθεί το Μάρτιο του 2017. Είναι στη λογική που ανέφερα νωρίτερα, για την ολοκλήρωση των παλαιών έργων και εκεί δίνουμε μάχη.

Έχουμε επίσης συμφωνήσει με την Περιφέρεια και το Δήμο για τα παρακάτω έργα: Την υπογειοποίηση τμημάτων της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ, για να ανασάνει συγκοινωνιακά η πόλη. Τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε ποδηλατόδρομο, διατηρώντας τη σιδηροδρομική υποδομή. Να γίνει μια συγκοινωνιακή ολοκληρωμένη μελέτη επιτέλους για την πόλη του Πειραιά, να μη ζούμε το χάλι που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Η Ράλλειος δεν είναι μόνο το σχολείο, είναι και το δικαστήριο.

Την Τρίτη υπάρχει συνάντηση δική μου, του Υπουργού Δικαιοσύνης  και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου. Είναι σχεδόν αποφασισμένη η χρηματοδότηση.

Έχουμε δει επίσης, το πώς θα ωριμάσουν τα έργα στάθμευσης στον Πειραιά με τις παραχωρήσεις που θέλει να κάνει ο Δήμος και με την ωρίμανση των έργων αυτών. Ενώ με την Περιφέρεια μελετάμε επιτέλους το αίτημα 10ετιών της κοινωνίας του Πειραιά, για τη νέα κλειστή αγορά του Πειραιά.

Θα ήθελα να πω ότι έχουμε πολύ δουλειά και οι  κτιριακές υποδομές που είναι εδώ και η Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα αναλάβουν την ευθύνη και για το δικαστικό Μέγαρο και για την ενεργειακή αναβάθμιση των υπόλοιπων σχολείων του Πειραιά. Δε σταματάμε εδώ.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να τιμήσουμε τόσο τον κ. Κοκκίνη που ολοκληρώνει την καριέρα του με αυτό το υπέροχο έργο, όσο και την επιβλέπουσα στις κτιριακές υποδομές την κυρία Κοπανά, που είναι οι δυο συντελεστές και για την ολοκλήρωση του έργου και για την επιτάχυνσή του, αλλά και γι’ αυτό που θα απολαύσουν τα παιδιά μας, εφεξής και στο μέλλον.

Εγώ εύχομαι να μπορέσουμε όλα τα δημόσια σχολεία να έχουν τέτοιες κτιριακές υποδομές και να μπορέσουμε και ως πολιτικό σύστημα, να δώσουμε στη νεολαία μας, τις κτιριακές υποδομές και τις υποδομές γενικότερα που τους αρμόζουν.

Γιάννης Μώραλης

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την πόλη μας και τον Δήμο του Πειραιά, καθώς η Ράλλειος Σχολή Πειραιά, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, στεγάζεται πλέον σε έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας της, όπως ανέφερε και η Διευθύντρια Πολιτισμού κα Μπαφούνη.

Είναι επίσης σημαντική ημέρα διότι σήμερα, λύνεται οριστικά ένα χρόνιο ζήτημα, το κτιριακό της Ραλλείου, το οποίο πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες και χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για την οριστική διευθέτησή του.

Το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, στην ξενάγηση μετά τα εγκαίνια, είναι ένα στολίδι για την πόλη μας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, καλαίσθητο κτιριακό συγκρότημα, βιοκλιματικό, το οποίο καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Διαθέτει αθλητικούς χώρους, εργαστήρια, αίθουσες καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πολλές εστίες πρασίνου στον προαύλιο χώρο του. Πρόκειται ίσως για το καλύτερο, από άποψης υποδομών, δημόσιο σχολείο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Χρέος του Δήμου και στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων – και παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει –  είναι να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για την ομαλή λειτουργία του νέου σχολείου και θέλω να πιστεύω ότι όλοι, θα προστατέψουν και θα σεβαστούν αυτόν τον χώρο για να μπορέσει να διατηρηθεί το ίδιο όμορφος και λειτουργικός όπως είναι σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ενεπλάκησαν στην κατασκευή αυτού του σχολείου – και δεν είναι λίγοι, γιατί όπως είπαμε αυτή η ιστορία έχει μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Σίγουρα πρέπει να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειάρχη, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη μας για τη συμβολή τους, τον σημερινό Υπουργό κ. Σπίρτζη, ο οποίος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φρόντισε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπεράτωσης του κτιρίου. Να ευχαριστήσω ακόμα τον ΟΣΚ, τις Κτιριακές Υποδομές και την εταιρεία και οικογένεια του κ. Κοκκίνη, ο οποίος έχει βάλει όλο του το μεράκι σε αυτό το έργο. Τον ευχαριστούμε. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω τη συμβολή του πρώην Υπουργού Παιδείας και βουλευτή Πειραιά κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες επί Υπουργίας του για να ξεκινήσει η θεμελίωση του σχολείου πριν από περίπου 2 χρόνια. Μάλιστα ήμουν και εγώ παρών ως Υποψήφιος Δήμαρχος του Πειραιά. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα του έργου και τις δυσκολίες, το σχολείο κατασκευάστηκε και εγκαινιάζεται σήμερα, αποδεικνύοντας, όπως είπε και η Διευθύντρια Παιδείας του Δήμου κα Σωτηρίου, ότι όταν γίνεται μια σοβαρή  συντονισμένη προσπάθεια και από ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους, παρά την πολύ μεγάλη κρίση που μαστίζει τη χώρα μπορούμε να έχουμε αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα που είχαμε σε αυτό το σχολείο του Πειραιά που έγινε μόλις σε δύο χρόνια και εν μέσω μιας σφοδρής κρίσης.

Οι σημερινές μαθήτριες της Ραλλείου είναι πραγματικά πολύ τυχερές που έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα τέτοιο σχολείο.  Ευχή μου είναι να μπορέσουμε στο μέλλον να έχουμε ακόμα περισσότερα τέτοια σχολικά συγκροτήματα, στην πόλη μας και στη χώρα φυσικά, στην πόλη του Πειραιά κυρίως, τουλάχιστον εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως,  τα οποία θα προσφέρουν σε μαθητές και καθηγητές, ένα σύγχρονο, λειτουργικό και όμορφο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Δεν θέλω να κουράσω γιατί ακούσαμε πολλά από τις δύο Διευθύντριες του Δήμου και τις ευχαριστώ για τις ομιλίες τους, Ήταν περιεκτικές και αναφερθήκαν στην ιστορία της Ραλλείου.  Σήμερα – συνδέεται το θέμα – είχαμε άλλη μια ευχάριστη είδηση για το παλιό κτίριο της Ραλλείου. Είχαμε την επιστολή του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος πλέον και εγγράφως, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις που έχουμε κάνει και εγώ και άλλοι, όπου εγγράφως πλέον με σημερινή ημερομηνία αποδέχεται την πρόταση του Δήμου για το κτίριο της Ραλλείου προκειμένου να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, κάτι που νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικό για την πόλη του Πειραιά. Είναι άλλος ένας τομέας – όπως η εκπαίδευση – αυτός της Δικαιοσύνης που είναι εξίσου σημαντικός. Μέχρι τώρα υστερούσε ο Πειραιάς. Χωρίς να υποτιμώ, τα Δικαστήρια της οδού Σκουζέ δεν είναι αυτά που αρμόζουν σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς. Έχουμε λοιπόν και αυτό το ευχάριστο νέο και θέλω να πιστεύω επειδή είναι σύνθετες διαδικασίες, εάν βάλουμε όλοι  τα δυνατά μας, συντονισμένα  όπως και στη Ράλλειο, μπορούμε τα επόμενα χρόνια να εγκαινιάσουμε και το νέο Δικαστικό μας Μέγαρο. Και με την ευκαιρία και θα κλείσω με αυτό γιατί τα εγκαίνια δεν είναι μέρα γκρίνιας, εδώ καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να καταβάλλει προσπάθειες, γιατί ξέρω το ενδιαφέρον του για τον Πειραιά, να σταματήσει η ταλαιπωρία μας με την επιτάχυνση της κατασκευής του ΤΡΑΜ και του ΜΕΤΡΟ, που είναι σημαντικά έργα για την πόλη.

Μπορεί και ο Υπουργός από την πλευρά του να πιέσει για να ανασάνει λίγο ο Πειραιάς από αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία. Ευχαριστώ όλους που είσαστε εδώ.  Επαναλαμβάνω είναι μια σημαντική μέρα. Χαίρομαι που είναι και η εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και οι Διευθυντές της Ραλλείου.  Το νέο σχολικό συγκρότημα κοσμεί την πόλη μας. Είναι μέρα χαράς.

 Γιώργος Γαβρίλης

Τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για τον Πειραιά. Με την ολοκλήρωση του έργου η πόλη αποκτά ένα σύγχρονο διδακτήριο και ταυτόχρονα ανακτά ένα σύμβολό της, 44 χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της Ραλλείου.

Πρόκειται για ένα έργο που το οφείλαμε στην κοινωνία, στη νέα γενιά και στους εκπαιδευτικούς και τελικά στην Ιστορία της πόλης και των κατοίκων της.

Οι δυσκολίες, οι καθυστερήσεις δεκαετιών, οι συνεχείς ματαιώσεις και αναβολές που ακολουθούσαν τις κατά καιρούς εξαγγελίες, πήραν επιτέλους ένα τέλος.

Οι νέες δυσκολίες που πρόεκυψαν κατά την εξέλιξη του έργου θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο για ακόμα μια φορά την ολοκλήρωσή του.

Η Περιφέρεια Αττικής παρενέβη αποφασιστικά.

Το Υπουργείο Υποδομών παρενέβη με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο κατασκευαστής συνέβαλε καθοριστικά και κυρίως η κινητοποίηση των φορέων της πόλης, του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη του Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα των Βουλευτών, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας της Ραλλείου του πρώην Υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου απέτρεψαν τελικά αυτόν τον κίνδυνο.Η Περιφέρεια Αττικής  ανέλαβε και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες χρηματοδότησης του έργου από το ΠΕΠ Αττικής με σχεδόν7 εκατ. €.

Αν αντλούμε ένα δίδαγμα από όλα αυτά, αυτό είναι ότι τελικά χρειάζεται η πολιτική απόφαση να βαδίζει παράλληλα με την αποφασιστικότητα απαλλαγμένη,  από τις σκοπιμότητες μιας ευκαιριακής μικροπολιτικής  εκμετάλλευσης και από πολλές άλλες σκοπιμότητες που εμποδίζουν την εξέλιξη των έργων.

Μόνο τότε θα μπορούμε να παράγουμε έργα ουσίας, χρήσιμα για την κοινωνία και τις επόμενες γενιές. Ένα τέτοιο έργο είναι αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ένα  σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο Συγκρότημα που ταυτόχρονα συνιστά και παράδειγμα υψηλής αισθητικής που ενσωματώνει αρμονικά χαρακτηριστικά καινοτομίας και λειτουργικότητας. Είναι ένα σημείο αναφοράς και μια πρόκληση σε όλους μας για να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις σχολικές κτιριακές υποδομές ευρύτερα.

Είναι ευκαιρία αξιοποιώντας την εμπειρία της Ραλλείου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες εκείνες που θα επιλύσουν και άλλες αντίστοιχες εκκρεμότητες , όπως για παράδειγμα την κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Κλείνοντας , θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους από τη θέση τους και το ρόλο τους βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο αυτό και να ευχηθώ στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς της Ραλλείου μια δημιουργική πορεία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: