Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα η εξ αποστάσεως διαδικτυακή Σύνοδος του ΕΚ

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 26/03/2020

Σημαντικές αποφάσεις προ της ύφεσης της οικονομίας της ΕΕ, λόγω του κορωνοϊού

|> Εξ αποστάσεως και μέσω διαδικτύου θα διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες η πλέον σημαντική Σύνοδος Κορυφής της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την έγκριση για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά του κορωνοϊού. Μία σύνοδος η οποία ίσως δεν ικανοποιήσει τη Γερμανία, καθώς δεν αναμένεται να περάσει η επιθυμία του Βερολίνου, προκειμένου να δώσει δάνεια σε χώρες της ΕΕ με οικονομικό πρόβλημα, έναντι μνημονίων…

Θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι πρώτες τρεις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 στα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό που είχε δηλώσει ο Πρόεδρος David  Sassoli ήταν: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει και αυτό το καθήκον του και θα συνεχίσει να το κάνει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει λόγω αυτού του ιού. Είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε».

Στην Ημερησία Διάταξη της Ολομέλειας του ΕΚ αναμένεται να συζητηθούν:

  • Η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, η οποία θα διαθέσει 37 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής στα κράτη μέλη για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Μέρος της συντονισμένης απάντησης της ΕΕ θα είναι η τροποποίηση των κανόνων χρηματοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από το Κοινοβούλιο, όσο και από το Συμβούλιο.
  • Νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσιας υγείας και για να επιτραπεί η οικονομική στήριξη όσων επηρεάζονται από τον COVID-19.
  • Μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων στον κλάδο των αερομεταφορών: να σταματήσουν οι «πτήσεις φαντάσματα» που πραγματοποιούνται ως  αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19.

Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν:

  • η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, η οποία θα διαθέσει 37 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής στα κράτη μέλη ως απάντηση στις επιπτώσεις της κρίσης
  • η νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσια υγείας
  • η πρόταση της Επιτροπής για την εξάλειψη των αποκαλούμενων πτήσεων φαντάσματα που πραγματοποιούνται ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19.

Είναι κρίσιμης σημασίας η υιοθέτηση αυτών των τριών νομοθετικών προτάσεων το ταχύτερο δυνατό, ώστε να παρασχεθεί έμπρακτη βοήθεια στους πολίτες της ΕΕ και στα κράτη μέλη εν μέσω μιας κατάστασης χωρίς προηγούμενο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: