Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Την Κρήτη ‘’χτύπησε’’ η νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 και φόβοι για εξάπλωση από τον Σεπτέμβριο

ΥΓΕΙΑ στις 12/08/2023

Επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι τον Ιούλιο, από τα 48 δείγματα που εστάλησαν για γονιδιωματική ανάλυση τα 45 (δηλ. 94%) αφορούσαν την μεγαλόνησο

|> Προ των πυλών βρίσκεται η ‘’Eris’’ – μία παραλλαγή του Covid-19, που με βάση τα στοιχεία έχει ‘’εισβάλει’’ ήδη στην Κρήτη! Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η νέα υποπαραλλαγή ‘’Eris’’ κυριαρχεί στην Κρήτη.

Από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης από 10 Ιουλίου έως τέλος του μήνα, τα 45 από τα 48 (94%), αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης. Και αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Συνολικά δε, έχουν καταγραφεί 41 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31 Μαΐου έως και 27 Ιουλίου.

Όσο περνούν οι μέρες τόσο και ανησυχεί η επιστημονική κοινότητα, καθώς τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία, επιστρέφουμε στις δουλειές, λειτουργούν περισσότερο οι κλειστοί χώροι και ο κίνδυνος για μετάδοση αυξάνεται.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, τα συμπτώματα που προκαλεί η ‘’Eris’’, είναι:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

Κλινικά, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Όσο για τα μέτρα προστασίας…

* Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός  ≤  37,6 ° C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας. Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

* Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.

* Εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνείτε άμεσα με τον γιατρό σας ο οποίος θα συστήσει και την χορήγηση αντιικής θεραπείας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: