Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σημαντικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού

ΑΤΤΙΚΗ στις 08/10/2022

Τι κατατέθηκε στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ από τον καθηγητή Ελ. Μυλωνάκη του Πανεπιστημίου Brown (Rhode Island)

|> Στον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην υγειονομική θωράκιση των πολιτών αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας του 18ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνέδριου του ΕΔΔΥΠΠΥ το οποίο πραγματοποιείται στη Βούλα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του ΙΣΑ (6-8 Οκτωβρίου).

Η έναρξη των χθεσινών εργασιών έγινε με σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα που αφορούν μελέτη σχετική με την πανδημία covid -19 η οποία παρουσιάστηκε από τον δρ. Ελευθέριο Μυλωνάκη M.D. PhD FIDSA FAAM, καθηγητή Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι πανδημίες φέρνουν νέες επιτακτικές προκλήσεις, για την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες» και συμπλήρωσε πως έχει αναδειχθεί πλέον πόσο καθοριστική είναι η συνεργασία των Επιστημών Υγείας, της Αυτοδιοίκησης και των Πολιτικών Αρχών, για την υγειονομική θωράκιση των πολιτών.

Τείχος προστασίας για σωματική και ψυχική υγεία 

Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στις βασικές πολιτικές των Υγιών Πόλεων στην 7η φάση 2019-2025, επισήμανε ότι «για να χτιστεί ένα τείχος προστασίας για την υγεία, σωματική και ψυχική θα πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο «οι φορείς της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα οι Δήμοι, συνεπικουρούμενοι από τις Περιφέρειες.

Οι Δήμοι είναι η πρώτη βαθμίδα της διοίκησης, είναι κοντά στους πολίτες, γνωρίζουν τον τόπο τους και τα προβλήματά του και είναι αυτοί που μπορούν να λάβουν μέτρα, να συντονίσουν και να κινητοποιήσουν τους φορείς και τους ιδιώτες στην επικράτειά τους, να επικοινωνήσουν και να αφουγκραστούν τους πολίτες τους».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο σχεδιασμό της πολιτικής του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, με κεντρικό στόχο την υγεία και την προστασία της.

Ο Γ. Πατούλης κάλεσε τους συνέδρους, την ταραγμένη αυτή περίοδο, να συνεργαστούν όλοι μαζί για να δώσουν μια δυνατή ώθηση στις Πολιτικές διατήρησης της Υγείας των πολιτών. «Είναι αναγκαία η συνεργασία της γνώσης και της παραγωγής εργαλείων και μεθόδων προαγωγής της υγείας από τη μια μεριά και η χρήση αυτής της γνώσης και αυτών των εργαλείων, σε μαζική και διεθνή κλίμακα από την άλλη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κορωνοϊός και γρίπη

Μεταξύ των συμπερασμάτων της μελέτης που παρουσίασε ο δρ. Ελ. Μυλωνάκης ήταν οι καλές επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση της πανδημίας που είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη, ενώ προκύπτει η διαπίστωση ότι οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας και θα πρέπει οι χώρες να προετοιμάζονται για αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης έχουμε περάσει πλέον από το στάδιο της πανδημίας στην ενδημία η οποία μοιάζει με την πορεία που έχει η γρίπη. Ωστόσο προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο ιός έχει μια ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υποτύποι του στελέχους Όμικρον ενώ ο Sars-Cov-2 κάνει μέσα σε τρείς μήνες τόσες αλλαγές όσες κάνει ο ιός της γρίπης μέσα σε δύο χρόνια!

Επίσης ο δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης μίλησε για τα διδάγματα της Covid-19 και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 1979 μέχρι το 2000 δεν εμφανίστηκε καμία επιδημία ,από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις (sars, mers, γρίπη των χοίρων, covid 19) ».

Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε αποτυχημένη διαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως, η Ελλάδα είχε εντυπωσιακά χαμηλή θνητότητα.

«Μελέτη μας έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με χώρες ,με πιο ισχυρά συστήματα υγείας ,όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των εμβολίων που προστατεύουν, όχι μόνο από την νοσηλεία και το θάνατο, αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης. «Είναι περισσότερα από 50 τα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, για το οποίο ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρουμε ωστόσο ότι όσες περισσότερες φορές νοσήσει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα ενώ στην ομάδα των ανεμβολίαστων ένας στους δύο, με πολλαπλές λοιμώξεις ,θα εμφανίσει το σύνδρομο», κατέληξε ο καθηγητής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: