Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι πρέπει να κάνουμε για προστασία του αναπνευστικού από έκθεση σε καπνό

ΥΓΕΙΑ στις 23/08/2023

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς – Για κάθε μετακίνηση χρειάζεται ειδική μάσκα ή τουλάχιστον με απλή μάσκα ή βρεγμένο πανί

|> Τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα, μπορούν να διεισδύσουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προσβάλουν όλα τα όργανα. Γι’ αυτό απαιτείται η αποφυγή της έκθεσης σε αυτά.

Τί πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε κοντά σε μέτωπο φωτιάς ή τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν φτάσει στον τόπο κατοικίας μας:

  • Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς, εφ’ όσον αυτό είναι δυνατόν.
  • Χρησιμοποίηση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 ή Ν95, που φιλτράρουν περίπου το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε τέτοια μάσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλή χειρουργική ή ακόμα και βρεγμένο ύφασμα

  • Παραμένουμε στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα
  • Λειτουργούμε τα κλιματιστικά με ανακύκλωση αέρα
  • Αποφεύγουμε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
  • Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ. άτομα με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι) πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του φαινομένου

Η βαρύτητα των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόσταση από την εστία της φωτιάς, η διάρκεια της έκθεσης, η συγκέντρωση των σωματιδίων, καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων αναπνευστικού, που σχετίζονται με την έκθεση στον καπνό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή, επίμονος βήχας, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ναυτία, κόπωση ή ταχυκαρδία πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: