Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το δημογραφικό πρόβλημα με αριθμούς από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 13/03/2016

Ουδείς άλλος ενδιαφέρεται…

Η Ελλάδα γερνάει με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η «ψαλίδα» των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους διευρύνεται συνεχώς, καθιστώντας το δημογραφικό μείζον πρόβλημα, απότοκο και της δεινής οικονομικής κατάστασης των κατοίκων της χώρας…

Μία είδηση χωρίς… είδηση. Χιλιογραμμένη, χιλιοειπωμένη και που “δεν πουλάει”! Μία είδηση-μούμια, από την εποχή της Μεταπολίτευσης. Από τότε που όσοι έγραφαν για υπογεννητικότητα, θεωρούνταν τουλάχιστον… γραφικοί! Όχι μόνον από τους τότε «μοντέρνους» της δημοσιογραφίας, αλλά και από «προχωρημένους» αναγνώστες και κυρίως από «σοβαρούς» πολιτικούς.

Δυστυχώς, για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, περισσότερο φταίνε οι αρμόδιοι και ιδίως εκείνοι στους οποίους ανατέθηκαν υπουργεία, θέσεις και οι ανάλογες αποδοχές…

Κατά τα άλλα, το δημογραφικό το θυμόμαστε μόνον όταν πρόκειται περί στατιστικών ερευνών! Προ αυτού…

Το 2014, βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός γεννήσεων κατέγραψε ιστορικό «χαμηλό» με 92.149 γεννήσεις (σ.σ. από ελληνικές οικογένειες;), σημειώνοντας περαιτέρω (2,1%) μείωση από το 2013, έτος που με 94.134 γεννήσεις ήταν η πρώτη φορά από το 1932 –αρχή των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων– που στη χώρα ο αριθμός των γεννήσεων ήταν πενταψήφιος.

Σημειώνεται ότι το 2014 ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 113.740. Παρήγορη είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας θανάτου σε 81,2 για τις γυναίκες και σε 75,5 για τους άνδρες.

«Η υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων μπορεί να οφείλεται στην επιμήκυνση της ζωής αλλά και στην τάση των εύπορων κοινωνιών να κάνουν λιγότερα, αλλά καλύτερα μορφωμένα και μεγαλωμένα παιδιά», θα πει στην “Καθημερινή” η επίκουρη καθηγήτρια Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Αθηνά Βλαχαντώνη. Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης θα διαφανεί, σύμφωνα με την ίδια, σε δεύτερο χρόνο…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: