Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο ‘’Μεταξά’’, έχει κάποια προβλήματα…

ΥΓΕΙΑ στις 28/01/2024

Διαμαρτυρίες εργαζομένων για τη λειτουργία και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό

|> Σε σοβαρές καταγγελίες για την λειτουργία του Γ.Α.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ» έχει προβεί ο Σύλλογος Εργαζομένων και μάλιστα έχει κηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη 30/1 (07:00 – 11:00).

Συγκεκριμένα, σε ανακοινώσεις Το Ογκολογικό Νοσοκομείο ‘’Μεταξά’’, με κάποια προβλήματα… στις 26/1, που υπογράφονται από την πρόεδρο και την γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων, Εύα Πολύζου και Ελπίδα Παπαδοπούλου, αντιστοίχως, αναφέρεται:

  • Με τίτλο: Ποια είναι επιτέλους τα σχέδια για το Ογκολογικό Νοσοκομείο του Πειραιά;

Δεν είναι λίγες οι φορές το τελευταίο εξάμηνο που η λειτουργία, ή πιο σωστά, η δυσλειτουργία, των διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου μάς έχει φέρει στη δημοσιότητα περιστατικά τραγικά για την καθημερινότητα των ασθενών και των εργαζόμενων μέσα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του Πειραιά.

Η τραγική κατάσταση του νοσοκομείου μας αντικατοπτρίζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον Εργαστηριακό του Τομέα ο οποίος αποτελεί κομβικό σημείο στη λειτουργία του για την περαιτέρω έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση στον ογκολογικό ασθενή που η νόσος του δεν μπορεί να περιμένει!

Πρόσφατο (πολλοστό στη σειρά) έγγραφο της διευθύντριας του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική έλλειψη γιατρών σε ένα τόσο νευραλγικό κομμάτι του νοσοκομείου. Η πρόσφατη αποχώρηση ενός ακόμη επικουρικού γιατρού (συνολικά τρεις αποχωρήσεις την τελευταία διετία χωρίς κανενός τύπου αναπλήρωση) κάνει την κατάσταση λειτουργίας του Εργαστηρίου άκρως προβληματική. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο τμήμα 4 μόνιμοι ιατροί (ο ένας συνταξιοδοτείται εντός του 2024), μια επικουρική γιατρός (που έχει καταθέσει υποψηφιότητα για θέση ιατρού ΕΣΥ σε άλλο νοσοκομείο) και μόλις 1 ειδικευόμενος που αναμένεται να κατευθυνθεί στην ειδικότητα της Κυτταρολογίας.

Παράλληλα, από τους 9 τεχνολόγους που εργάζονταν στο εργαστήριο έχουν μείνει 6 (5 μόνιμοι και 1 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ) και 1 βιολόγος για να καλύψει και το τμήμα Μοριακής Ιστοπαθολογίας, όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει ήδη σε συσσώρευση παρασκευασμάτων για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει καν ο μακροσκοπικός χειρισμός τους και αυτός ο αριθμός θα βαίνει αυξανόμενος. Η απώλεια των 3 ειδικευμένων ιατρών δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από το εναπομείναν προσωπικό όσο και αν γίνονται φιλότιμες προσπάθειες.

Να σημειώσουμε ότι για το 2023 οι ιστολογικές εξετάσεις ξεπέρασαν τις 15.000! Δεν ξέρουμε αν οι ιθύνοντες το έχουν καταλάβει αλλά το ΜΕΤΑΞΑ είναι Ογκολογικό Νοσοκομείο και πώς να το κάνουμε, χωρίς ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ του είδους του καρκίνου δεν υφίσταται Ογκολογικό Νοσοκομείο!

Όλες οι προσπάθειες, τα αιτήματα, τα έγγραφα, οι πιέσεις, ακόμη και ερώτηση στη Βουλή, που έχουν γίνει για προκήρυξη των 3 κενών οργανικών θέσεων ή για πρόσληψη επικουρικών ιατρών, έχουν πέσει στο κενό, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και στην τελευταία προκήρυξη για γιατρούς στο ΕΣΥ, που βγήκε πριν τις γιορτές, δεν υπήρχε ούτε μία θέση ιατρού για το νοσοκομείο Μεταξά!

Έτσι, λοιπόν, η διεκπεραίωση των ιστολογικών εξετάσεων πέραν του μηνός (κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο για ογκολογικούς ασθενείς) θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, όπως στην περίπτωση του περιστατικού ασθενούς με καρκίνο μαστού που βγήκε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Και μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα ας μην ξεχνάμε ότι πέραν της έλλειψης προσωπικού υπάρχουν και σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα. Το καλοκαίρι έπεσε η ψευδοροφή στο γραφείο της διευθύντριας του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου και από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός!

Και για να συνεχίσουμε με τα «ευχάριστα», αντίστοιχες ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζουν και όλα τα υπόλοιπα εργαστηριακά τμήματα του νοσοκομείου.

  • Ξημερώματα Παραμονής Χριστουγέννων εκδηλώθηκε φωτιά στο χώρο της Αιμοδοσίας όπου αναφλέγει μικρός εκτυπωτής ετικετών και η οθόνη του παρακείμενου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η νοσηλεύτρια βάρδιας έσπευσε να περιορίσει τη φωτιά με κάθε μέσο και είχε πτώση στο έδαφος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στα ΤΕΠ. Ο χώρος κατακλύσθηκε από στάχτες και υπήρξαν δυσλειτουργίες μηχανημάτων. Επιπρόσθετα, στην Αιμοδοσία οι οργανικές θέσεις των ιατρών είναι 4 και ήδη από το 2015 που συνταξιοδοτήθηκαν οι 2 δεν έχει προκηρυχθεί νέα θέση. Έως το τέλος του χρόνου θα φύγει και ο νυν Δ/ντης, ενώ και η επικουρική γιατρός μετακινείται σε άλλο νοσοκομείο όπου πήρε μόνιμη θέση. Με τις πρόσφατες αναθέσεις που έγιναν από τον διοικητή, ενώ υπήρχε έμπειρη συνάδελφος για να καλύψει την κενή θέση προϊσταμένης, επιλέχθηκε τελικά να μετακινηθεί συνάδελφος, προϊσταμένη άλλου τμήματος, που δεν ξέρει το τμήμα και που και η ίδια δεν επιθυμούσε να μετακινηθεί σε αυτό. Να σημειώσουμε ότι το πόστο αυτό της προϊσταμένης στην Αιμοδοσία είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και στρεσογόνο και απαιτεί άτομο με προηγούμενη εμπειρία στο χώρο. Οι τεχνολόγοι είναι 2 όταν απαιτούνται τουλάχιστον 4 και η παρασκευάστρια 1. Να σημειώσουμε ότι γενικά τα κενά σε παρασκευαστές για όλο το νοσοκομείο φτάνουν τα 15. Στην Αιμοδοσία, επίσης, υπάρχουν και θέματα που αφορούν χωροταξικές ανεπάρκειες, θέματα προμηθειών των απαραίτητων αντιδραστηρίων και υλικών που από το 2014 καλύπτονται μέσω διαδικασιών εντολών μικροπρομήθειας και όχι μέσω ετήσιων συμβάσεων, καθώς και προβλήματα λόγω των συνεχών βλαβών του αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αιμοδοσίας.
  • Το Ανοσολογικό Εργαστήριο λειτουργεί πάνω από 2 χρόνια με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό – προσωπικό ασφαλείας, που σημαίνει με 1 τεχνολόγο και 1 παρασκευαστή Ιατρικών Εργαστηρίων που καλύπτουν και τις βραδινές βάρδιες του Αιματολογικού Εργαστηρίου, ενώ οι 2 εναπομείναντες Ιατροί Βιοπαθολόγοι (ο ένας εφημερεύει και αυτός ενεργά στο Αιματολογικό Εργαστήριο), προκειμένου να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα το εργαστήριο, εκτελούν και καθήκοντα παρασκευαστή. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο να λειτουργούν μόνο τα 3 από τα 5 τμήματα του εργαστηρίου και η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού να θέτει σε κίνδυνο τη συνολική εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.
  • Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο αναφέρει ελλείψεις σε προσωπικό με τις οργανικές θέσεις σε ιατρούς να είναι 5, από αυτές καλύπτονται μέχρι στιγμής οι 3, με τον 1 από αυτούς να συνταξιοδοτείται εντός του 2024. Οι παρασκευάστριες είναι 2 και η 1 καλύπτει τις αιμοληψίες της Κλινικής Ημέρας. Ελλείψεις υπάρχουν και στον τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι πεπαλαιωμένος, με μικροσκόπια (κάποια και άνω της 30ετίας) τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν διότι πλέον σε ενδεχόμενη βλάβη δεν μπορούν να βρεθούν ούτε τα απαραίτητα ανταλλακτικά.
  • Επανειλημμένα έχει αναδειχθεί από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο η ανάγκη προμήθειας κλιβάνου υγρής αποστείρωσης και διαμοιραστή-παρασκευαστή υλικών, καθώς μέχρι τώρα παρασκευάζονται όλα τα θρεπτικά υλικά που χρειάζεται το εργαστήριο χειρωνακτικά. Υπάρχει και σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που προτείνει την άμεση προμήθεια του νέου κλιβάνου διότι είναι επισφαλής η εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου, αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων (έχουν αναφερθεί και στη Διοίκηση τα ατυχήματα που έχουν συμβεί από τη χρήση του παλαιού κλιβάνου). Να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το εργαστήριο οι γιατροί έχουν μειωθεί στους μισούς (από 6 που ήταν έχουν μείνει 3) και οι παρασκευαστές από 5, που είναι αυτή τη στιγμή, θα έπρεπε να είναι 7.
  • Στο Αιματολογικό Εργαστήριο υπηρετούσαν 10 τεχνολόγοι και έχουν απομείνει 6 (με τον 1 προς συνταξιοδότηση εντός του έτους) και 1 ακόμη που έχει αποσπαστεί από άλλο νοσοκομείο για ένα τρίμηνο. Στο Βιοχημικό Εργαστήριο υπάρχει ανάγκη για 1 θέση Λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού και 1 ακόμη τεχνολόγου.

Τελικά, μετά από όλα αυτά, που αφορούν το νευραλγικό κομμάτι των εργαστηρίων και της διάγνωσης και της εξέλιξης της πορείας του νοσήματος του ογκολογικού ασθενή πού καταλήγουμε; Χωρίς διάγνωση δεν υπάρχει νοσοκομείο. Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης; Να το κλείσει; Να στέλνει τους ασθενείς να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους σε ιδιώτες πάλι και πάλι και πάλι; Πόσο θα ξεζουμίζεται ο ογκολογικός ασθενής, που πέρα από το βάρος της ασθένειας του, ταλαιπωρείται για να ψάχνει πού θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις του, να αγωνία για το πότε θα βγουν τα αποτελέσματα και να πληρώνει για τα πάντα;

Απαιτούμε:

  • Άμεση στελέχωση του Εργαστηριακού Τομέα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες (ιατρούς, τεχνολόγους, παρασκευαστές, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους).
  • Αντικατάσταση όλων των παλαιών μηχανημάτων με καινούργια νέας τεχνολογίας.
  • Σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την πολιτική που θέλει την υγεία εμπόρευμα και τον ασθενή πελάτη.

  • Με τίτλο: Σχετικά με την υποστελέχωση στο Φαρμακευτικό Τμήμα… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!

Εδώ και πάρα πολύ καιρό και με πληθώρα εγγράφων, τόσο του ίδιου του Προϊσταμένου του Φαρμακευτικού Τμήματος (Φ.Τ.), όσο και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, από τη Διοίκηση του νοσοκομείου μέχρι τη Δ.Υ.Πε. και το Υπουργείο Υγείας, για την τραγική υποστελέχωση του Τμήματος σε όλες τις ειδικότητες. Ήδη από το 2019 με τις συνεχόμενες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, λειτουργεί σε ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, που οξύνθηκαν ακόμη εντονότερα με την πανδημία COVID-19.

Το Φ.Τ. είναι επιφορτισμένο τόσο με τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων και τη σύνταξη παραγγελιών καθημερινά, την καθημερινή διάθεση φαρμάκων σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου μας (ο αριθμός των συνταγολογίων ανέρχεται στα 450 ημερησίως), τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής των νοσηλευόμενων ασθενών, όσο και με τον έλεγχο και την παρασκευή όλων των άσηπτων διαλυμάτων χημειοθεραπείας των κλινικών και της μονάδας ημερήσιας νοσηλείας, αδιάλειπτα και όλες τις ημέρες του χρόνου. Παράλληλα, παρακολουθεί την έγκριση νέων ανοσοθεραπειών ασθενών, καταγράφει και παρακολουθεί τις αντιβιοτικές αγωγές και αποστέλλει στοιχεία στη Δ.Υ.Πε., παραγγέλνει ραδιοφάρμακα για τους ασθενείς της Πυρηνικής Ιατρικής, παραγγέλνει υλικά διατροφής (εντερικής και παρεντερικής), καταγράφει καθημερινά την κατανάλωση ναρκωτικών και ατελούς καθαρού οινοπνεύματος, αποστέλλει στατιστικά στοιχεία στη Δ.Υ.ΠΕ. και στο Υπουργείο σε καθημερινή βάση, διαπραγματεύεται τιμές γενοσήμων και βιοομοειδών, ελέγχει και παραλαμβάνει τα φάρμακα που έχουν παραγγελθεί και αυτή τη στιγμή παρακολουθεί και 2 κλινικές μελέτες που τρέχουν στο νοσοκομείο.

Βέβαια από το 2019 υπήρξαν και άλλες αποχωρήσεις στο τμήμα και από το 2021 πλέον έχει απομείνει 1 μόνιμος Φαρμακοποιός. Το τμήμα στελεχώνουν αυτή τη στιγμή 1 επικουρικός φαρμακοποιός, που συμπλήρωσε ένα χρόνο δουλειάς, 3 βοηθοί φαρμακείου, 4 παρασκευαστές και 1 διοικητική υπάλληλος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η λειτουργία του τμήματος καθίσταται άκρως προβληματική πρωτίστως για την ασφάλεια των ασθενών και βέβαια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους.

Οι 2 φαρμακοποιοί καλούνται να προσφέρουν όλες τις παραπάνω υπηρεσίες ουσιαστικά 365 μέρες τον χρόνο, στις εφημερίες και στα Σαββατοκύριακα. Πως είναι δυνατόν; Η εργασιακή εξουθένωση των συναδέλφων έχει κτυπήσει κόκκινο!

Και ενώ από το Νοέμβρη έχει κατατεθεί αίτημα του νοσοκομείου στη Δ.Υ.Πε. για πρόσληψη 1 ακόμη επικουρικού φαρμακοποιού και 1 βοηθού φαρμακοποιού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι έγινε με το συγκεκριμένο αίτημα.

Όπως διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων για να μην στερηθούν οι ασθενείς του νοσοκομείου την αναγκαία για αυτούς θεραπευτική αγωγή, που για τους ογκολογικούς ασθενείς έχει μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή της παροχής της, δεν φαίνεται να συγκινεί ΚΑΝΕΝΑΝ μα κανέναν από όλους αυτούς που κατά τα άλλα ονοματίζονται καθ’ ύλην αρμόδιοι, από τη Διοίκηση και τη Δ.Υ.Πε. μέχρι το Υπουργείο. Και βέβαια κανένα από τα προβλήματα του νοσοκομείου δεν θα λυθεί με μπαλώματα και προσωρινές αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή από το ένα τμήμα στο άλλο ή με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για ένα εξάμηνο, για ένα χρόνο κ.ο.κ. και με τη συνεχή αγωνία της ανανέωσης της σύμβασής του.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση στελέχωση του Φ.Τ. με τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων φαρμακοποιών (απαιτείται προκήρυξη 3 θέσεων ΠΕ Φαρμακοποιών για να μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες της Μονάδας Διάλυσης με ασφάλεια), καθώς και την πρόσληψη ενός ακόμη βοηθού φαρμακοποιών, ενός ακόμη παρασκευαστή και ενός ακόμη διοικητικού υπαλλήλου, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

 Τέλος, σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απαράδεκτη στάση της Διοίκησης του νοσοκομείου να φτάσει να απειλήσει με «εντέλλεσθε» τους συναδέλφους τραυματιοφορείς που πραγματοποιούσαν χθες (σ.σ. 25/1) το πρωί Στάση Εργασίας, την οποία κάλυπτε με απόφασή του ο Σύλλογος Εργαζομένων. Η διαμαρτυρία των συναδέλφων αφορά τη διευθέτηση του δίκαιου αιτήματός τους για την παραχώρηση ενός αξιοπρεπούς χώρου παραμονής τους ΕΝΤΟΣ του νοσοκομείου προκειμένου να επιτελούν την δουλειά τους απρόσκοπτα, με ασφάλεια και χωρίς καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα που στενάζουμε κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και που η εργασιακή εξουθένωση χτυπά κόκκινο, την ίδια αυτή στιγμή έρχεται η διοίκηση να μας κουνήσει το δάχτυλο και ουσιαστικά να μας πει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουμε!

Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους της διοίκησης καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Σε μια εποχή που παρακολουθούμε τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, απειλών και εκβιασμών των διοικήσεων των νοσοκομείων να πολλαπλασιάζονται θα σταθούμε με σθένος απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Συνεχίζουμε τη διαμαρτυρία μας με τη προκήρυξη νέας ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Τρίτη 30/1/24 από τις 7.00 έως τις 11.00.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: