Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κουρουμπλής: “Πρώτη η Ελλάδα θεσμοθετεί χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για τη Ναυτιλία”

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 30/05/2018

Προωθείται το ΠΔ

|> Το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίζει, για πρώτη φορά η Ελλάδα με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα για τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α./L.N.G.) ως ναυτιλιακού καυσίμου, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ακτοπλοΐα και τη Ναυπηγοεπισκευή, παρουσίασε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γ.γ. Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, των υπαρχηγών αντιναυάρχων Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη και Θανάση Ντούνη, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι μετά την έκδοση της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/94 που κυρώθηκε με το Νόμο 4439/2016, η χώρα μας κλήθηκε να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, για τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα πλοία ως ναυτιλιακό καύσιμο. Δίδεται έτσι η δυνατότητα αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα της μείωσης των εκπομπών ρύπων στη Μεσόγειο. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η χρήση ΥΦΑ είναι πιο φιλική στο περιβάλλον από τη χρήση πετρελαίου, και επιπλέον είναι πιο οικονομική. Επιπλέον είπε ότι το ΠΔ συντάχθηκε σε συνεργασία με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, Νηογνώμονες, φορείς της Ακτοπλοΐας και άλλοι, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προκύπτουν από μια τέτοια καινοτομία, όπως οι τεχνικές δυσκολίες στον ανεφοδιασμός με ΥΦΑ την ώρα της επιβίβασης ή αποβίβασης επιβατών, ή της φορτοεκφόρτωσης οχημάτων και εμπορευμάτων.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι στο πρόγραμμα ”Poseidon Med II” που αφορά το σχεδιασμό για τη χρήση ΥΦΑ, και το οποίο ενεργοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2015 ως το Δεκέμβριο του 2020, με συνολικό κόστος 53.279.405 ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 50% από την Ε.Ε., συμμετέχουν 26 εταίροι, που είναι φορείς, εταιρίες κλπ. Συντονιστής είναι η ΔΕΠΑ και Τεχνικός Συντονιστής η ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για πρόγραμμα σχεδιασμού του νομοθετικού πλαισίου και των προϋποθέσεων για τη χρήση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία και επελέγησαν πέντε λιμένες, ήτοι Πειραιάς, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Λεμεσός και Βενετία για τον σχεδιασμό και την μελέτη των προϋποθέσεων για την χρήση του ΥΦΑ. Με το Προεδρικό Διάταγμα θεσπίζονται για όλα τα ελληνικά λιμάνια κανόνες λειτουργίας και διαδικασίες, ώστε η τροφοδοσία των πλοίων να μπορεί να γίνει με τέσσερις τρόπους, από πλοίο σε πλοίο, από βυτίο σε πλοίο, από οργανωμένες εγκαταστάσεις, όπως η Ρεβυθούσα, σε πλοίο, και από φορητές δεξαμενές σε πλοίο. Στο πρόγραμμα, αυτό της Ε.Ε. συμμετέχουν και πέντε πλοία, για τα οποία βρίσκεται σε διαδικασία η μελέτη και ο σχεδιασμός της μετασκευής τους, ώστε να χρησιμοποιούν ΥΦΑ. Επίσης γίνεται πλήρης ανάλυση των τεχνικών προδιαγραφών πολλών ναυπηγείων, μικρών και μεγάλων, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να κάνουν τις μετασκευές.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ανάπτυξη μεγάλης αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ ακόμα και σε απομακρυσμένα νησιά, για την εξυπηρέτηση της Ακτοπλοΐας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η ενεργοποίηση της ζήτησης ΥΦΑ για ναυτιλιακή χρήση, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, (Πάτρα) θα συνδυάζεται η οικιακή ή η βιομηχανική χρήση, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα διεθνές κέντρο για τη διανομή και τον ανεφοδιασμό των πλοίων με ΥΦΑ, στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, προοπτική που σημαίνει μεταξύ άλλων και νέες θέσεις απασχόλησης, σε πλοία και ναυπηγεία.

Τέλος, με το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η χώρα αποκτά το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο εγκαίρως, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις της, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τις αέριες εκπομπές ρύπων από πλοία και τις πολιτικές που στοχεύουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το Poseidon Med II

«Το Poseidon Med II ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια με σκοπό την καθιέρωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, υλοποιώντας δράσεις από 26 εταίρους με εξειδικευμένη εμπειρία και γνώσεις στο χώρο της ενέργειας και της ναυτιλίας. Το Προεδρικό Διάταγμα που παρουσιάσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση, αποτελεί ορόσημο για το Poseidon Med IIστοχεύοντας στην ασφαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία πλοίων με καύσιμο το ΥΦΑ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων στη υιοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ασφαλή τροφοδοσία πλοίων με ΥΦΑ, αποδεικνύοντας ότι το  εν λόγω καύσιμο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη ναυτιλία. Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα Poseidon Med II έχει επιδείξει επίσης, σημαντική πρόοδο στα τεχνικά και οικονομικά αντικείμενα του έργου, όπως ο τεχνικός σχεδιασμός πλοίων, ο σχεδιασμός υποδομών στα λιμάνια, περιβαλλοντικές μελέτες, και μελέτες βιωσιμότητας που θα διευκολύνουν την αποτελεσματική μετάβαση της ναυτιλίας στην εποχή του ΥΦΑ», τόνισε ο Γιώργος Πολυχρονίου, rroject manager του Poseidon Med II & συντονιστής διευθυντής Δραστηριοτήτων, Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών & Πληροφορικής της ΔΕΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του υπουργείου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την ομάδα του Poseidon Med II για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο νομοθετικό κείμενο, καθώς και για την πολύμηνη εποικοδομητική συνεργασία. Το Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί το πρώτο βήμα  του  ευρύτερου θεσμικού  πλαισίου που απαιτείται για τη χρήση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ελλάδα.

Εκ μέρους του Poseidon Med II, στην εκδήλωση έλαβαν μέρος και απάντησαν σε ερωτήσεις η Μαρία Φωτιάδου από τη ΔΕΠΑ, η Τατιάνα Ελευθεριάδου και ο Βασίλης Κάζης από τον ΔΕΣΦΑ, η Άννα Αποστολοπούλου και ο Παναγιώτης Μήτρου από το Lloyd’s Register, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Poseidon Med II στην ανάπτυξη βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα σχέδια για μετασκευές πλοίων ή νεότευκτων πλοίων με καύσιμο ΥΦΑ καθώς και πλοίων ανεφοδιασμού ΥΦΑ, στις μελέτες λιμενικών υποδομών για τον ανεφοδιασμό πλοίων με ΥΦΑ, στις υποδομές ΥΦΑ μικρής κλίμακας στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας καθώς και στην ανάπτυξη χρηματο-οικονομικών εργαλείων για την προσέλκυση των απαραίτητων επενδύσεων για πλοία και λιμάνια.

Τι είναι το πρόγραμμα Ρoseidon Med II

Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη  ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκά λιμάνια  (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας  ΥΦΑ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: