Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Φάρμακο κατά του Covid-19 θα διαθέσει η Κομισιόν

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 29/07/2020

Υπέγραψε σύμβαση με την Gilead για το σκεύασμα “Veklury” που είναι η ουσία Ρεμδεσιβίρη

|> H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την εξασφάλιση θεραπευτικών δόσεων του φαρμάκου Veklury (εμπορική ονομασία της ουσίας ρεμδεσιβίρη), που ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε σε επίπεδο ΕΕ για τη θεραπεία της νόσου Covid-19. Από τις αρχές Αυγούστου και μετά, και προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, θα διατίθενται στα κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρτίδες του φαρμάκου Veklury, με τον συντονισμό και τη στήριξη της Επιτροπής.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου,  δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, η Επιτροπή εργάστηκε άοκνα με την Gilead, για να καταλήξει σε συμφωνία με την οποία εξασφαλίζεται στην ΕΕ η παράδοση αποθεμάτων της πρώτης θεραπευτικής αγωγής που εγκρίθηκε κατά της νόσου Covid-19. Χθες, λιγότερο από έναν μήνα μετά την έγκριση της ρεμδεσιβίρης, υπογράφηκε σύμβαση η οποία θα επιτρέψει την παράδοση θεραπευτικών αγωγών για χιλιάδες ασθενείς από τις αρχές Αυγούστου. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η χθεσινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στον αγώνα μας για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής».

Τη σύμβαση, συνολικής αξίας 63 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η θεραπεία περίπου 30 000 ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19. Η σύμβαση θα συμβάλει στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών κατά τους προσεχείς μήνες, εξασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιη κατανομή σε επίπεδο ΕΕ, βάσει κλείδας κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: