Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όσο νά΄ναι, έπειτα από τόσες θυσίες, ο λαός αξίζει να ζήσει σε μια χώρα βιώσιμη…

Χωρίς κατηγορία στις 20/06/2016

Παρατείνεται η ύφεση…

papada k

|> Κυρ. Παπαδά*

Λίγες μέρες μετά τη συγκέντρωση των “παραιτηθείτε” στο Σύνταγμα η κατάσταση είναι ίδια. Ίσως αντί για “παραιτηθείτε” είχε ως κεντρικό σύνθημα “κυβερνήστε”. Αυτό επιθυμεί ο μέσος Έλληνας. Να μπορεί να προγραμματίσει το παρόν και το μέλλον του. Να είναι σε θέσει να γνωρίζει τι τον περιμένει και να μην βλέπει τη χώρα του στο έλεος.

Η συγκέντρωση είχε αρκετό κόσμο (κοντά στις δέκα χιλιάδες). Πολλοί από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατέβηκαν πρώτη φορά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Προηγήθηκαν σειρά δηλώσεων με υπέρ ή κατά του “παραιτηθείτε”, ορισμένες εξ αυτών ακραίες. Την επομένη της συγκέντρωσης υπήρξε αναφορά στον αριθμό του κόσμου και όχι στο αν η κυβέρνηση την έλαβε σοβαρά υπ΄όψιν της, όπως όφειλε.

Τα τελευταία χρόνια, κύρια θέματα των περισσότερων συζητήσεων αφορούν στην οικονομία, στους φόρους και στο ποιος ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Αυξήσεις έχουν γίνει παντού.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης στα βασικά προϊόντα και αγαθά. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, ειδικά στους νέους και τους χαμηλότερους μισθούς. Δεν χρειάζονται οικονομικές σπουδές για να καταλάβει κάποιος πως αυτό θα οδηγήσει τη μεσαία κοινωνική τάξη οικογενειών στην εξαθλίωση. Επιβάλλουν νέους φόρους σε έναν λαό που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους υπάρχοντες.

Η τελευταία οικονομική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει πως η επιβολή νέων φόρων μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση. Σύμφωνα με την έκθεση, η λύση βρίσκεται στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και όχι στην αύξηση της φορολογίας, όπως εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Η οικονομική έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σημειώνει πως με την έγκριση της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης ύψους 10,3 δισ., έως το φθινόπωρο, θα αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, η υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και η επανάληψη των γεγονότων του περσινού καλοκαιριού. Προβλέπεται η οικονομία να σταθεροποιηθεί και από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να ανακάμψει. Η ΤτΕ πιστεύει στην έγκριση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο waiver (κατ΄εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας) και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φθηνής αναχρηματοδότησης.

Σε απλά ελληνικά, αυτό που πιστεύει η ΤτΕ είναι πως με τις εγκρίσεις της ΕΚΤ τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση στη “φθηνή” χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Αυτό, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (το ποσοστό έχει σημειώσει σημαντική αύξηση το 2015-2016), θα αυξήσει σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών. Δηλαδή, σταδιακά, θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω δανείων και άλλων τραπεζικών υπηρεσιών (εγγυητικές επιστολές, Ενέγγυες Πιστώσεις Εισαγωγών – Εξαγωγών κ.ά.).

Η Ευρωζώνη σημείωσε ανάπτυξη με μόνη χώρα σε ύφεση την Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις και οι σύμβουλοί τους περιμένουν την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίσουν και να διαμορφώσουν νέα επιχειρηματικά- επενδυτικά πλάνα. Βέβαια, ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει περισσότερες φοροελαφρύνσεις από άμεση χρηματοδότηση που χρειάζονται οι επενδυτές.

Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με απεργίες στον ΟΛΠ και ΟΛΘ, απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την προσφυγική κρίση και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και στον τουρισμό. Άσχετα, αν τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και η φετινή τουριστική περίοδος άρχισε με απεργία των ναυτεργατών…

Συμπερασματικά, για να υπάρξει ελπίδα πως η Ελλάδα θα ανακάμψει, πρέπει η κυβέρνηση να κυβερνήσει, να εργαστεί φέροντας αποτελέσματα. Να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την οικονομική έκθεση της ΤτΕ, τις παγκόσμιες οικονομίες. Να μιλήσει και όχι να κρύβεται με τους απεργούς και τους συνδικαλιστές. Να συντάξει ρεαλιστικό πρόγραμμα. Αν αδυνατεί να το κάνει, ας συγκροτήσει οικουμενική κυβέρνηση. Έπειτα από τόσες θυσίες, ο ελληνικός λαός αξίζει μια χώρα βιώσιμη.
(*) Η Κυριακή Παπαδά, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: