Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

1056 λόγοι… για ανάπτυξη κοινών δράσεων ενάντια στο “μπούλινγκ”

Συνεργασία δήμου Πειραιά και οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Κοινές δράσεις κατά του “μπούλινγκ” άρχισαν σήμερα Πέμπτη 5/3, ο δήμος Πειραιά με τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος του οργανισμού ”Το Χαμόγελο του ΠαιδιούΚων. Γιαννόπουλος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την Εθνική Ημέρα (6 Μαρτίου} ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό (“μπούλινγκ“), επισφράγησαν αυτή τη συνεργασία, με πρώτο βήμα την ενεργοποίηση του “Οδυσσέα“, που είναι το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας στην Ελλάδα το οποίο δημιούργησε και λειτουργεί ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το οποίο θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έως τις 12 Μαρτίου. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα τους απασχολεί.

Σήμερα κιόλας, παιδιά και δάσκαλοι από το 28ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική διαδραστική παρέμβαση για τον σχολικό εκφοβισμό, υπό την καθοδήγηση του ψυχολόγου  Στέφανου Αλεβίζου από τον οργανισμό ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Διαμαντή.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ανέφερε:

Καλωσορίζουμε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στον Πειραιά, καλωσορίζουμε τον «Οδυσσέα» στον Πειραιά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι σε συνεργασία με “Το Χαμόγελο του παιδιού” προσεγγίζουμε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, διαθέτουν δομές και ανθρώπους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Διαθέτουν με άλλα λόγια την τεχνογνωσία, την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει στο βαθμό που απαιτείται και για αυτό τέτοιου είδους συνέργειες μεταξύ των Δήμων και φορέων, είναι επιβεβλημένες.

Ο σχολικός εκφοβισμός, το Μπούλινγκ, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις δυστυχώς και στη χώρα μας και απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια. Οι κίνδυνοι στους οποίους είναι εκτεθειμένα καθημερινά τα παιδιά μας είναι πολλοί και ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσουμε είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Συχνά τα παιδιά που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, δεν μιλούν, ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν για αυτό. Αλλά και οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης.

Εμείς ως Δήμος έχουμε καθήκον να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά, αλλά και να τους ενημερώσουμε, ότι εάν πέσει το παιδί τους θύμα σχολικού εκφοβισμού, ή εάν κάποιος εκπαιδευτικός αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής του αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, υπάρχουν άνθρωποι και δομές, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν βοήθεια και συμβουλευτική.

Στο πλαίσιο αυτό δεχτήκαμε με χαρά να φιλοξενήσουμε τον «Οδυσσέα» το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης ”Του Χαμόγελου του Παιδιού”, το οποίο θα παραμείνει για μια εβδομάδα στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης παραμονής του θα γίνονται οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία της πόλης, από συλλόγους γονέων και από εκπαιδευτικούς, αλλά και από όποιον πολίτη επιθυμεί, προκειμένου να λάβει πολύπλευρη ενημέρωση πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και σε άλλα προβλήματα και κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στον «Οδυσσέα» θα βρίσκεται σταθερά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, του Οργανισμού ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτημα των επισκεπτών.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι εμείς στο Δήμο Πειραιά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, συλλόγους και φορείς που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες πάνω σε τόσο σημαντικά ζητήματα, ειδικά όταν αφορούν τα παιδιά μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Γιαννόπουλο και όλους τους ανθρώπους από ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”, για αυτή την συνεργασία. Μια συνεργασία η οποία ξεκίνησε με αφορμή τους αγώνες δρόμου οι οποίοι έγιναν την προηγούμενη Κυριακή στην πόλη μας, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον οργανισμό. Ο κ. Γιαννόπουλος είχε την καλοσύνη, πριν από λίγες ημέρες να με καλέσει στο σπίτι ‘Του Χαμόγελου του Παιδιού” στο Μοσχάτο. Ήταν μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και φυσικά να ενημερωθώ συνολικά για το έργο που γίνεται από ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” σε όλη την Ελλάδα, για τα μέσα και τις δομές που διαθέτουν. Έχουμε συζητήσει ήδη τρόπους για να συνεχίσουμε και μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, μία ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, με απώτερο σκοπό αν τα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι για ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” στον Πειραιά.

Θα ήθελα να καλέσω τους δημότες του Πειραιά να επισκεφθούν τον «Οδυσσέα», να ακούσουν στις αίθουσες του αυτά που θα πουν εξειδικευμένοι λειτουργοί παιδοψυχολόγοι κ.ά., ώστε να δείξουμε σαν πόλη ότι είμαστε κοντά, όχι μόνο η όποια Δημοτική Αρχή, αλλά ότι οι δημότες του Πειραιά αγκαλιάζουν τέτοιου είδους προσπάθειες.

Ήδη υπάρχει ένα πρόγραμμα στα σχολεία, ώστε να επισκεφθούν τον «Οδυσσέα» δομημένα και οργανωμένα, μέσω της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πέρα από τον κόσμο που θα προσέλθει μόνος τους. Να στηρίξουμε επίσης και την αιμοδοσία.

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι και στο «bullying» είναι τόσο ψηλά η Ελλάδα. Δυστυχώς στα χειρότερα είμαστε ψηλά και στα καλά είμαστε χαμηλά. Μέσα όμως από κατάλληλες δομές και συνεργασίες ίσως μπορέσουν να βελτιωθούν τα πράγματα. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Γιάννη Μώραλη για την αγκαλιά που έχει προσφέρει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ευχήθηκε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί με κύριο μέλημα την υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία, την υγεία και την καλή διαβίωση των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην Εθνική Ημέρα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό και δήλωσε: «Για μια ακόμα χρονιά, “Το Χαμόγελο του Παιδιού” υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για το φαινόμενο, έχοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό. Στόχος μας δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά και η πρόταση λύσεων. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με όλη τη σχολική κοινότητα πανελλαδικά ώστε να είναι σε εγρήγορση όλοι οι εκπαιδευτικοί για την πρόληψη, αναγνώριση αλλά και αντιμετώπιση του φαινομένου. Το 2014 η “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056” δέχτηκε 351 κλήσεις για θέματα εκφοβισμού ενώ έγιναν 246 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, 23 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και 106 ημερίδες ευαισθητοποίησης σε γονείς και εκπαιδευτικούς».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: