Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σύσκεψη αντιπεριφερειάρχη με δημάρχους της Π.Ε. Πειραιά για το προσφυγικό

Τι αποφασίστηκε

Σύσκεψη εργασίας για τη καταγραφή της κατάστασης και των περαιτέρω συντονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για το προσφυγικό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, συζητήθηκε η μέχρι τώρα λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό και οι αφίξεις προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ενημέρωσε για τα στοιχεία, που του είχαν παράσχει οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τα οποία το Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό φιλοξενεί περίπου 1.350 άτομα ενώ σήμερα στο πρωί στο λιμάνι υπήρχαν 1.250 άτομα, τα οποία σταδιακά μεταφέρονται σε Κέντρα Φιλοξενίας, για να είναι διαχειρίσιμος ο αριθμός όσων βρίσκονται εντός του λιμανιού, δεδομένου ότι καθημερινά υπάρχουν νέες αφίξεις από τα νησιά.

Κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η βούληση όλων των φορέων για την ύπαρξη διαρκούς συντονισμένης δράσης τους για την διαχείριση ζητημάτων, που άπτονται της Αυτοδιοίκησης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει διάχυση των αφίξεων προσφύγων από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός του Πειραιά.

Επίσης, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να προστεθούν και άλλα άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, προκειμένου να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

Ακόμα αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Η πραγματοποίηση εντός των εβδομάδας ευρείας σύσκεψης φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για το προσφυγικό.
2. Να υπάρξει συνεργασία με τα τρία νοσοκομεία της περιοχής, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, το ΚΕΕΛΠΝΟ και κοινωνικές δομές για τη διαμόρφωση κατάστασης εθελοντών γιατρών, που να παρέχουν άμεσα ιατρική βοήθεια σε πρόσφυγες/ μετανάστες εφόσον χρειάζεται.
3. Να γίνει συνεργασία με φορείς διερμηνέων ώστε να υπάρξει μεταφραστική κάλυψη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: