Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η αρχή και σύντομα να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια

Χωρίς κατηγορία στις 12/04/2016

Ύφεση-Ανάκαμψη-Μεγέθυνση

papada k

|> Κυρ. Παπαδά*

|> Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων – διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, άρχισαν και οι αποκαρδιωτικοί τίτλοι “ Νέο θρίλερ με την αξιολόγηση”, “ Χωρίς συμφωνία στις ΗΠΑ” , “ Εχθρός ο χρόνος “ κ.ά. Από την μία το οικονομικό επιτελείο να μιλά για τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που τους προτείνουν οι θεσμοί. Από την άλλη μεριά , η πρόεδρος του ΔΝΤ να δηλώνει για τα λάθη του Ταμείου σε ό,τι αφορά στα μέχρι σήμερα οικονομικά προγράμματα, τους λανθασμένους πολλαπλασιαστές και στην αναποφασιστικότητα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. Στη μέση οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις στην αναμονή…

Συζητάμε για την αξιολόγηση του προγράμματος που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ταυτόχρονα ο υπουργός οικονομίας κ. Σταθάκης με δηλώσεις του κάνει σαφές πως το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022. Μήπως είναι καλύτερα να προσέχουμε τι δηλώνουμε από την στιγμή που τον μόνο “σύμμαχο” που έχουμε για την αναδιάρθρωση- ελάφρυνση του χρέους είναι το ΔΝΤ και την Ευρώπη να μην το επιθυμεί ακόμα; Στην περίπτωση που όντως είναι βιώσιμο γιατί να το θέτουμε σήμερα και να μην προχωράμε στην αξιολόγηση και στην αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος; Ώστε να κερδίσουμε χρόνο και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, να βγει η ελληνική οικονομία από την αναμονή και μόλις περάσουμε στην πολυπόθητη ανάκαμψη βάζουμε πάλι στο τραπέζι το χρέος! Τότε θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε ευνοϊκότερους όρους…

Τα νοικοκυριά όπως και οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταπεξέλθουν στα προηγούμενα και στα νέα φορολογικά μέτρα. Σχεδόν ολόκληρη η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής. Σε λίγες μέρες αρχίζει επίσημα η τουριστική περίοδος. Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των εισοδημάτων των Ελλήνων που θα τους επιτρέψουν από καθόλου έως ελάχιστες διακοπές. Όμως είναι αντιμέτωπες και με τις αθρόες προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές. Η Ευρώπη μέχρι σήμερα αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση. Την όλη κατάσταση την έχουν επωμιστεί οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Πρόσφυγες και μετανάστες πάνε και έρχονται χωρίς να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι τους περιμένει. Ίσως αν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ένα βελτιωμένο επίπεδο η προσφυγική κρίση να μην την αποδυνάμωνε περισσότερο.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση με εφαρμόσιμες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο οι συζητήσεις για την αξιολόγηση συνεχίζονται τόσο και η ελληνική οικονομία πρέπει να προχωρά. Δεν μπορούμε τόσο συχνά να σταματάμε τα πάντα. Άμεσα χρειάζεται ανορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους, δημιουργία μηχανισμών αποτελεσματικού φορολογικού ελέγχου. Το πιο εύκολο μέτρο είναι οι περικοπές των συντάξεων.

Σήμερα αρκετές οικογένειες βασίζονται στις συντάξεις των παππούδων για να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Όσο τις μειώνουμε τόσο μειώνεται και η αγοραστική ικανότητα. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο σε αύξηση της ανεργίας μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Σύντομα χρειαζόμαστε μέτρα σε αναπτυξιακό σχέδιο ώστε από την ύφεση να περάσουμε στην ανάκαμψη και στην μεγέθυνση που θα οδηγήσει στην βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος και του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Γνωρίζουμε πως στην μεγέθυνση είναι ανέφικτο να περάσουμε σε σύντομο χρόνο, όμως πρέπει να γίνει η αρχή.
(*) Η Κυριακή Παπαδά, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: