Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Κόντρα” Δραπετσώνας με Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών

Τα αποτελέσματα

|> Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του παλαιού Δημαρχείου Δραπετσώνας παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τη μελέτη ανάπλασης της πρώην λιμενο-βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων και δόθηκαν πέντε βραβεία και τέσσερις έπαινοι (δικαίωμα εξαγοράς μελετών), συνολικού ύψους  90.000 ευρώ.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, που διεξήχθη, από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ολοκληρώθηκε το Μάιο και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών μελετητικών γραφείων (21 συμμετοχές).

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Την 7μελη Επιτροπή αποτελούσαν οι αρχιτέκτονες: Αναστάσιος Παπαϊωάννου καθ. ΕΜΠ, Κων. Σερράος καθ. ΕΜΠ, Δαμιανός Αμπακούμκιν (εκπρ. ΥΠΕΚΑ), Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος επικ. καθ. ΕΜΠ (εκπρ. ΥΠΕΚΑ), Περικλής Παληός (εκπρ. ΥΠΕΚΑ) και Ευσταθία Βαλσαμίδου (δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων).

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Ιωάννα – Ηώ Καρύδη και την ομάδα της. Το 2ο βραβείο στην ομάδα της Δάφνης Κοκκίνη, το 3ο στην ομάδα του Σταύρου Μουζακίτη, το 4ο στην ομάδα της Χριστίνας – Μαρίας Κοντογιάννη και το 5ο στην ομάδα της Πηνελόπης Κουγιανού. Οι 4 εξαγορές αφορούσαν στις μελέτες των Μαρίας Μοίρα, Νίκου Σκουτέλη, Σοφίας Μπεναρδή και Αλέξη Τζομπανάκη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η παρουσίαση άρχισε με ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Α. Παπαϊωάννου παρουσίασε τα στοιχεία, που έθετε ο διαγωνισμός και την κεντρική ιδέα των προτάσεων που κατατέθηκαν. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των βραβευθέντων μελετών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης αναφέρθηκε στην ιστορία και στις φάσεις που έχει περάσει το ζήτημα των «Λιπασμάτων» μέχρι να επιτευχθεί με διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις η κατοχύρωση ήπιων χρήσεων στην περιοχή και η απόδοση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο. Τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στις αναπλάσεις υπερτοπικής σημασίας για να ανατρέψουν την σημερινή περιβαλλοντική εικόνα της ευρύτερης περιοχής και να συμβάλλουν σε μια νέα σχέση της κοινωνίας με τους δημόσιους – κοινόχρηστους χώρους. Τέλος, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό της τις αναγκαίες πιστώσεις για να προβεί στην εξαγορά ή απαλλοτρίωση εκτάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, υπογράμμισε σχετικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πως «ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων των ανθρώπων της πόλης για επαναχρησιμοποίηση του χώρου, σε φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον κατευθύνσεις». Ο δήμαρχος της πόλης επισήμανε πως «αυτός ο πλούτος ιδεών και προτάσεων που κατατίθενται σήμερα, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να συμβαδίσει με ιδέες και προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να καταλήξει σε ένα πλαίσιο για την ανάπλαση της περιοχής, που θα συζητηθεί με την τοπική κοινωνία, θα εμπλουτιστεί με επιπλέον προτάσεις και θα αρχίσει να υλοποιείται».

Παράλληλα, ο Χρ. Βρεττάκος σημείωσε την «εχθρική στάση της Εθνικής Τράπεζας σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου σε όφελος των κατοίκων», κάτι, που όπως υπογράμμισε, «μας ξενίζει και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά». Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Εθνική Τράπεζα τονίζοντας ότι «αν δεν θέλει να ακούσει τις ανάγκες και τα “θέλω” της πόλης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να την αναγκάσει να το κάνει».

Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ο γ.γ. του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Κ. Τσεφαλάς εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γ. Ιωακειμίδη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Κορυδαλλού Θ. Μερεντίτης εκπροσωπόντας τον δήμαρχο Στ. Κασιμμάτη, ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας Χρ. Λαμπρίδης, οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Εύη Καρακώστα και Ελένη Σταματάκη, ο πρώην βουλευτής Κανέλλος Λάλος, ο Γ. Μοίρας εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Α. Μιχάλαρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Εμπόρων Αττικής, Π. Πολιτάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ν. Πέτσας, εκ μέρους του δ.σ. του ΤΕΕ ο Θ. Σεραφείδης και πολλοί αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

>>> Οι μακέτες των μελετών, που βραβεύτηκαν, με τις αντίστοιχες ενημερωτικές πινακίδες, είναι αναρτημένες στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Δραπετσώνας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 5 Ιουλίου 2017. Οι επισκέψεις είναι ελεύθερες.

Απάντηση