Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ημερίδα για την αξιοποίηση του γεωτόπου του ηφαιστείου και της Χερσονήσου των Μεθάνων

Με συμμετοχή του ΕΚΠΑ

|> Ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση και αξιοποίηση του γεωτόπου του ηφαιστείου των Μεθάνων» διοργάνωσε ο Δήμος Τροιζηνίας –Μεθάνων, στο πλαίσιο συμφωνίας με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν κάτοικοι και επισκέπτες της Τροιζηνίας και των Μεθάνων για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, το οποίο εκπροσώπησε η επίκουρη καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού. Αυτές συνοψίζονται στη δημιουργία ενός Μουσείου εντός του υπάρχοντος Πολιτιστικού Κέντρου των Μεθάνων με διαδραστική ανάδειξη και περιήγηση των μονοπατιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων και η ευρύτερη περιοχή θα αναδειχθεί μέσα από τη δημιουργία αφηγηματικού χάρτη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τη γεωγραφία ως μέσο οργάνωσης και παρουσίασης επιμέρους πληροφοριών (γεω-ηφαιστειολογικές, πολιτισμικές-ιστορικές και οικολογικές) συνδυάζοντας διαδραστικούς χάρτες με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και ήχο με τη βοήθεια των εργαλείων των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, κ.ά.) δεν δύνανται να επισκεφτούν τα μονοπάτια, να τα απολαύσουν.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Η δε Χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παν. Χατζηπέρος παρευρέθηκε και εκπροσώπησε την Περιφέρεια και την περιφερειάρχη η οποία έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα. Ο κ Χατζηπέρος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Χερσονήσου των Μεθάνων ώστε να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός, καταδυτικός, κ.ά.) αλλά με την Περιφέρεια Αττικής να στέκεται αρωγός σε όλες τις δημιουργικές προσπάθειες του Δήμου με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η καθ. Παρασκευή Νομικού, έκανε ανακοινώσεις, με κυριότερη αυτή των ευρημάτων της πρόσφατης υποθαλάσσιας έρευνας γερμανικού ερευνητικού πλοίου κατά την οποία εντοπίσθηκαν 6 υποθαλάσσιοι κρατήρες (volcano field) στα βορειοδυτικά της Χερσονήσου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: