Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Περίπατος στις προσφυγικές και ιστορικές γειτονιές της Νίκαιας, για να διατηρούνται οι μνήμες…

Την Κυριακή στις 10:30 π.μ.

|> Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης” οργανώνουν, την ερχόμενη Κυριακή 22/10, ιστορικό περίπατο στη Νίκαια.

Το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με 66.000 ευρώ από τη Περιφέρεια Αττικής, στοχεύει να μελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να εμπλακούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Πειραιά και να ασχοληθούν µε την ιστορία της γειτονιάς τους, σε μια προσπάθεια να διασωθούν και να αναδειχθούν η προσφυγική ιστορία και η πολεοδομία των γειτονιών της πόλης που μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετηθεί.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια προφορικής ιστορίας και έγινε, πρόσφατα, ο πρώτος ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα και ακολουθεί αυτός της Νίκαιας, με εκκίνηση στις 10.30 το πρωί, από το Κηποθέατρο (Προύσσης και Κύπρου).

Θα περπατήσουμε πλάι στις κατοικίες των προσφύγων και στα μέρη που ταυτίστηκαν με την αντίσταση και τη πάλη ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συζητάμε για την ιστορία της πόλης και τις ιστορίες των κατοίκων της“, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Σημειώνεται, ότι η εκκίνηση του περιπάτου θα γίνει στις 10.30 π.μ. από το Κηποθέατρο Νίκαιας (Προύσσης και Κύπρου), ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στη 1 μ.μ.

Απάντηση