Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συγγενείς καρδιοπάθειες και παιδιά: Παγκόσμιο συνέδριο στο Μέγαρο με συμμετοχή 1300 επιστημόνων

ΥΓΕΙΑ στις 08/05/2018

Από 9 έως 12 Μαΐου

|> Στο πλαίσιο του 52ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC) προέβη σε ενημέρωση του κοινού για το επερχόμενο Συνέδριο καθώς και την παρουσίαση του επιστημονικού προγράμματος.

Το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών, που εφέτος θα διεξαχθεί από αύριο Τετάρτη 9 έως το Σάββατο 12 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει μία χρόνια παράδοση να ενώνει όχι μόνο τους παιδοκαρδιολόγους, αλλά και ειδικούς από όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στη φροντίδα ασθενών με συγγενείς καρδιολογικές παθήσεις, από την εμβρυακή ζωή έως την ενηλικίωση, με τους αντιπροσώπους  να έρχονται από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

Το συνέδριο της AEPC φιλοξενείται στην Ελλάδα ύστερα από 50 χρόνια, με τον αναμενόμενο αριθμό συνέδρων να υπερβαίνει τους 1.300. Οι ελληνικές επιστημονικές εταιρείες που συνδιοργανώνουν το Συνέδριο είναι η Ελληνική Εταιρεία Παιδοκαρδιολογίας και η Ομάδα Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων. Τα ποσοστά προέλευσης των συνέδρων παγκοσμίως είναι από την Ευρώπη 80%, από την Βόρεια & Νότια Αμερική 11%, ενώ από Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία το ποσοστό φτάνει το 9%.

Ο παιδοκαρδιολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου δρ. Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως, και το 50% αυτών χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ενώ τα τέσσερα μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα στα οποία τα παιδιά αυτά μπορούν να χειρουργηθούν είναι:

  • Νοσοκομείο «Παίδων»
  • Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
  • «Ιασώ» Παίδων
  • Παίδων «Μητέρα»

Σύμφωνα με τον παιδοκαρδιοχειρουργό και συμπρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής δρ. Γιώργο Σαρρή, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, οι νεώτερες εξελίξεις στην εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών καθώς και η διάγνωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική, μαγνητική και τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία), αλλά και οι τελευταίες πρωτοποριακές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς.

Επιπροσθέτως, θα ανακοινωθούν οι νεώτερες εξελίξεις στην καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της με τεχνητές καρδιές και καρδιακές μεταμοσχεύσεις, αλλά και οι υβριδικές επεμβάσεις συνεργασίας επεμβατικών παιδοκαρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών στην αντιμετώπιση σύμπλοκων προβλημάτων.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση νέων μεθόδων αντιμετώπισης αρρυθμιών, εξελίξεις στους βηματοδότες και στους απινιδωτές στα παιδιά, και θα ανακοινωθούν νέα δεδομένα που αφορούν στην πρόληψη καρδιοπαθειών στα παιδιά και στον προαθλητικό έλεγχο. Θα δοθούν, επιπλέον, επικαιροποιημένα στοιχεία για την μακροπρόθεσμη πρόγνωση αλλά και για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συγγενών, δηλαδή των εκ γενετής, καρδιοπαθειών στους ενήλικες. Τέλος, οι ομιλητές θα αναφερθούν και στην συμβολή της Ελληνικής παιδοκαρδιολογικής και παιδοκαρδιοχειρουργικής επιστημονικής κοινότητας.

Στην ενημέρωση ήταν παρών και ο παιδοχειρουργός και αντιπρόεδρος δρ, Γιώργος Καλαμουζιώτης, ο οποίος αναφερόμενος στην απόδοσή της παιδοχειρουργικής στην Ελλάδα, είπε ότι δεν είναι αυτή που μπορούσε να είναι διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Ενώ ανάφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον περίπου 50 παιδοκαρδιολόγοι και 15 παιδοκαρδιοχειρουργοί, ο αριθμός είναι ικανός εάν υπάρχουν και οι άμεσοι συνεργάτες τους, όπως αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, αλλά και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ποιά είναι η AEPC

Η AEPC ιδρύθηκε στη Λυών το 1963 και έκτοτε έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην άσκηση και εξέλιξη της Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, αλλά και των συναφών ιατρικών ειδικοτήτων. Ο συνολικός αριθμός μελών του Οργανισμού υπερβαίνει πλέον τους 1.000 παιδοκαρδιολόγους και άλλους ειδικούς. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτός αυξάνεται περίπου 10% ετησίως, με μέλη όχι μόνον από την Ευρώπη, αλλά και από όλες τις ηπείρους. Αυτό καθιστά την AEPC την μεγαλύτερη παγκοσμίως δημοκρατικά διοικούμενη Επιστημονική Εταιρεία στον τομέα της Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, στο Διοικητικό δε Συμβούλιο αυτής έχει από ετών εκλεγεί κ. Γ. Σαρρής, ο Συμπρόεδρος του Συνεδρίου, ως εκπρόσωπος της παγκόσμιας παιδοκαρδιοχειρουργικής κοινότητας.

Στιγμές Πολιτισμού

Ακολούθως τον λόγο πήρε η Ζωζώ Λιδωρίκη, η οποία ανέφερε ότι με αφορμή το 52ο Ετήσιο Συνέδριο Παιδοκαρδιολογίας και Παιδοκαρδιοχειρουργικής οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού πλαισιώνουν το συνέδριο με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και τη χορωδία του σχολείου “Εκπαιδευτική Αναγέννηση”, με τρεις διαφορετικές παρουσίες:

  • Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, το απόγευμα της Τετάρτης  9/5, μετά τις προσφωνήσεις θα συμμετέχει η παιδική Χορωδία για 15 λεπτά.
  • Στην έναρξη του επίσημου δείπνου  στο αίθριο του Ζαππείου, το βράδυ της Παρασκευής 11/5, θα συμμετέχει ο συνεργάτης του Φεστιβάλ Μολύβου, σπουδαίος σαξοφωνίστας Θόδωρος Κερκέζος για 15 λεπτά.
  • Ειδική έντυπη έκδοση (στα αγγλικά) με πληροφορίες για την Καρδιά του Παιδιού και για όλους όσους  συμμετέχουμε στις στιγμές πολιτισμού θα προσφερθεί σε όλους τους συνέδρους, πάνω από 1000 άτομα από τόσες χώρες του κόσμου!

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (www.kardiapaidiou.gr)

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού», είναι ένας εθελοντικός Οργανισμός, Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 στην Αθήνα από γονείς καρδιοπαθών παιδιών. Όραμα του συλλόγου είναι μια κοινωνία που θα στηρίζει ουσιαστικά τα παιδιά που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, μέσω της επιστημονικής έρευνας, της πρόνοιας και της νομοθεσίας. Αποστολή του συλλόγου είναι η υλοποίηση δράσεων μέσω των οποίων να επιτυγχάνεται η ηθική, υλική και ψυχολογική στήριξη των παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους, καθώς και η παροχή πληροφόρησης προς αυτούς και την κοινωνία. Είναι ιδρυτικό μέλος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες ECHDO, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) και μέλος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού φορέα, “Eurordis.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΛΥΒΟΥ (www.molyvosfestival.com)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου που συγκεντρώνει κορυφαίους νέους ερμηνευτές διεθνούς φήμης. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί δημιουργούν κάθε χρόνο μοναδικά σύνολα ειδικά για το συναυλιακό πρόγραμμα του θεσμού. Στα τέσσερα χρόνια ύπαρξής του, το Φεστιβάλ έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές δυνάμεις της Λέσβου, συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Αξιοποιώντας όλες τις ομορφιές, την αρχιτεκτονική και τον παραδοσιακό πλούτο του Μολύβου, το φεστιβάλ παρουσιάζει τις μοναδικές, απρόσμενες μουσικές στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας, που εξαπλώνονται στον οικισμό και κορυφώνεται με μια βραδινή συναυλία στο βυζαντινό κάστρο του Μολύβου. Κάθε χρόνο μία διαφορετική θεματική διατρέχει το πρόγραμμα.

Μέσα από τις προφεστιβαλικές δραστηριότητες του, το φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την Λέσβο και τα μυστικά της μέσα από ένα μείγμα συναυλιών και περιηγήσεων που  πραγματοποιούνται σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στόχο έχει να δώσει στους ανθρώπους μεγαλύτερη πρόσβαση στον κόσμο της κλασικής μουσικής, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Το Φεστιβάλ επιδιώκει να δημιουργήσει γέφυρες που συνδέουν ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικούς τόπους και κοινωνικά υπόβαθρα. Επενδύει στο μέλλον καλλιεργώντας το μυαλό και την ψυχή των νέων, φέρνοντας τους σε επαφή με κλασική μουσική υψηλότατου επιπέδου.

ΧΟΡΩΔΙΑ “ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ” (www.anagennisi.edu.gr)

Η “Εκπαιδευτική Αναγέννηση” είναι ένα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο που ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκεται στην περιοχή των Αφιδνών της Αττικής. Το σχολείο βασίζεται σε διαπολιτισμική εκπαίδευση και επικεντρώνεται στην πολιτισμική και ψυχολογική εκπαίδευση όλων των παιδιών. Η δραστηριότητα της χορωδίας στο σχολείο ξεκίνησε το 2005 και αγκαλιάστηκε θερμά από όλους του μαθητές. Έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν, υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθεί μια δεύτερη χορωδία για να ικανοποιήσει την προσφορά των μαθητών. Σήμερα υπάρχουν δύο τμήματα χορωδίας στο σχολείο: Το πρώτο τμήμα με νεαρούς φοιτητές (Junior) και μια άλλη χορωδία με όλες μεγαλύτερους ηλικιακά μαθητές (Γυμνάσιο).

Η ιδέα πραγματοποίησης του έργου της χορωδίας ανήκει στον καθηγητή μουσικής του σχολείου Στέφανου Καρδιόλακα, με υποστήριξη του επίσης καθηγητή μουσικής του σχολείου πιανίστα Δημήτρη Κλειδά.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (www.irfc.gr, www.lidorikis.gr)

Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού (ΔΣΠ) είναι μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 με κύριο σκοπό την προβολή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του ελληνικού πνεύματος και των εκφράσεών του στα Γράμματα, στις Τέχνες και στην Επιστήμη, την καταξίωση των Ελλήνων δημιουργών στη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στο παγκόσμιο πνευματικό στερέωμα και συγχρόνως την αναβάθμιση του επιπέδου των πολιτισμικών σχέσεων και διεργασιών εντός και εκτός Ελλάδος.

Άλλοι βασικοί τομείς δραστηριότητας της εταιρείας είναι η διαρκής φροντίδα για μετάφραση πολιτισμικών κειμένων και συγγραφέων, η προώθηση της κοινοτικής δράσης, στον πολιτισμικό τομέα πάντοτε, καθώς και προγράμματα με θέματα Περιβάλλον, Εκπαίδευση & Τουρισμός.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της η ΔΣΠ συνεργάστηκε και συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Φινλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τις πρεσβείες Ρωσίας, ΗΠΑ, Φινλανδίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Βαλκανικών χωρών, Κύπρου, με ιδρύματα όπως το Andrei Tarkovsky – Μόσχα, Japan Foundation κ.ά., τις Ενώσεις Συντακτών, ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, εκδοτικούς οίκους, πολιτιστικές πρωτεύουσες, με τον Ελληνο-Ρωσικό Σύνδεσμο, και τελευταία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς .

Ήδη με το τέλος του 2017 οι ΔΣΠ συμπλήρωσαν 26 χρόνια ενεργούς δράσης και συνεχίζουν τα προγράμματά τους με νέες προτάσεις που υπαγορεύουν και οι εξελίξεις των νέων τεχνολογιών.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: