Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πειραιάς: “Κέντρο διερχομένων” και “πάρκο αναψυχής τουριστών”

H πόλη “καταργείται” και από εκείνους που “κρατούν κλειδιά” κανείς δεν νοιάζεται – Ούτε καν τους ενδιαφέρουν οι κάτοικοι και η Ιστορία 

Δημήτρης Καπράνος |> Αυτές τις μέρες μελετώ τα σχέδια (τα αποκαλούν master plan) βάσει των οποίων ο Πειραιάς, η πόλη στην οποία γεννήθηκα και ζω, πρόκειται να μεταβληθεί σε “λούνα παρκ”.

Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την συνέργεια των εκμισθωτών του λιμανιού μας για πενήντα χρόνια, Κινέζων επιχειρηματιών (δηλαδή το κινεζικό κράτος, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) αποδέχεται την εφιαλτική άποψη ότι “Ο Πειραιάς είναι μητροπολιτικό λιμάνι και πύλη εισόδου”.

Δηλαδή ο Πειραιάς δεν έχει κατοίκους, δεν έχει αυτόχθονες, δεν έχει σύγχρονη Ιστορία και είναι, απλώς το “επίνειον των Αθηνών”, δηλαδή ο Πειραιάς δεν είναι “πόλη με λιμάνι” αλλά “λιμάνι με -κάποια- πόλη”!

Βγείτε με ένα βαρκάκι λίγο ανοιχτά από την Σχολή Δοκίμων και κοιτάξτε τα “μπλόκια” που έχει φυτέψει ο διαχειριστής του λιμανιού (Cosco). Βγείτε και δείτε πώς αλλάζει το τοπίο, πώς θα επηρεαστεί το μικροκλίμα στον Φαληρικό όρμο, πώς θα αλλάξουν οι συνθήκες για τα εκατοντάδες “σκαφάκια” που βγάζουν στον όρμο την αθλούμενη πειραϊκή και όχι μόνο νεολαία στο ελληνικότατο αγώνισμα της Ιστιοπλοΐας.

Χρόνια αγωνιζόμαστε για να κρατηθεί η Πειραϊκή αμόλυντη, προσπαθήσαμε -πότε με την Μελίνα Μερκούρη, πότε με άλλους υπουργούς Πολιτισμού- να αξιοποιήσουμε τα Μακρά Τείχη, να αλλάξουμε προς το καλύτερο την Πειραϊκή και τώρα την μεταβάλλουμε σε “επιβατικό σταθμό” με Mall, με περίεργες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (με πλάτος δρόμων μόλις 3,5 μέτρων) και με ποδηλατοδρόμους “για να κάνουν ποδήλατο οι τουρίστες”.

Ο Πειραιάς οδεύει ολοταχώς προς πληθυσμιακή αποψίλωση! Ήδη χάθηκε μια ακόμη βουλευτική έδρα (είχαμε οκτώ, τώρα θα έχουμε πέντε) καθώς ο κόσμος εγκαταλείπει την πόλη! Κάποιοι πανηγυρίζουν που στον Πειραιά υψώνονται μέγαρα γραφείων και -λέγεται ότι- θα κτισθούν μεγάλα ξενοδοχεία. Πόλη-πύλη, πόλη παρεπιδημούντων και όχι κατοίκων, πόλη στην υπηρεσία του λιμανιού.

Και, ασφαλώς, τα “μπλόκια” στην Πειραϊκή δεν γίνονται για να δεχθούν κρουαζιερόπλοια. Κάποια στιγμή, η Πειραϊκή θα γίνει ένα απέραντο “αυτοκινητάδικο”.

Η Σχολή Δοκίμων θα φύγει, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα (που δεν κοιμίζει πλέον παιδιά) θα γίνει “χώρος εκδηλώσεων” και όλη η περιοχή που τραγούδησε ο Μπαγιαντέρας, ο Παπάζογλου, ο Μάρκος και ο Δελιάς, θα γίνει “Πάρκο αναψυχής για τουρίστες”.

Είναι κρίμα που ενώ όλοι βλέπουν μια πόλη να “καταργείται” σιγά-σιγά, κανείς δεν φωνάζει ότι “Ο Βασιλιάς είναι γυμνός”! Κρίμα, που ο Πειραιάς θα καταντήσει απλώς “Κέντρον διερχομένων”.

Αλλά ποιός, αλήθεια, νοιάζεται για την πόλη; Ποιός, πριν αποφασίσει, μελετά την Ιστορία της; Ποιός κοιτάζει πλέον πέρα από το χρήμα; Δυστυχώς, κανείς από εκείνους που “κρατούν κλειδιά”. Όλοι κάνουν τα “λοξά μάτια”!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: