Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σκόρπια λόγια για την σκληρή πραγματικότητα που ζούμε…

FLASH στις 01/12/2020

Να υπάρξει αλληλοσεβασμός πολιτικής και επιστήμης, προς αποφυγή άλλων προβλημάτων…

Παντελής Ξανθίδης |> Περίεργες είναι οι σχέσεις πολιτικής και επιστήμης, αυτόν τον καιρό του κορωνοϊού, αφού της μιας οι απόψεις συγκρούονται με τις διαπιστώσεις της άλλης. Και είναι λογικό, αφού η μεν επιστήμη διαπιστώνει και συμβουλεύει, ενώ η πολιτική ελέγχει, αποφασίζει και εκτελεί. Το μη λογικό είναι όταν η πολιτική δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις προτάσεις των επιστημόνων και κάνει του κεφαλιού της, ίσως επειδή τους το συμβουλεύουν κάποιοι “τεχνοκράτες”.

Η υπόθεση είναι πολύ μπερδεμένη και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη σύνεση κι από τις δύο πλευρές. Η μεν πολιτική να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις της επιστήμης και αφού ελέγξει την κοινωνική πραγματικότητα να αποφασίζει. Η δε επιστήμη να προτείνει ανεπηρέαστη και όταν δει ότι η πολιτική παρεκκλίνει, να μην το καταγγέλλει δημοσίως, αλλά αφού το “συζητήσει” με την πολιτική να ερευνά τρόπους που να μετριάζουν την παρέκκλιση της πολιτικής.

Με δυό λόγια, με βάση τις επίσημες ενημερώσεις, η κατάσταση με τον κορωνοϊό, είναι τόσο χάλια, σε σημείο που η κυβέρνηση θα είναι δικαιολογημένη να βάλει λουκέτο στα πάντα! Όμως πώς να “κλείσει” η αγορά; Θα φάμε τις σάρκες μας! Γι’ αυτό πού και πού αφήνει κάποιες “χαραμάδες” για να ανασάνει η αγορά. Αλλά ταυτόχρονα “ξανασαίνει” ο κορωνοϊός. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Όπως, η επιστήμη πρέπει να ερευνά τρόπους για να γίνονται πιο “ανθρώπινα” τα μέτρα χωρίς να χάνουν τη δυναμική τους, έτσι και η πολιτική πρέπει να ψάχνει τρόπους ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού με το μερικό άνοιγμα της αγοράς. Κι εδώ είναι ένα σημείο το οποίο δεν δείχνουν να το έχουν προσέξει.

Το γεγονός και μόνον ότι βάζουν μαζί τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ, αυτό δείχνει ότι οι αρμόδιοι είναι κάπως “περιορισμένης κυκλοφορίας”… Όπως και να την έχουν “δει”, δεν είναι το ίδιο π.χ. να τρώνε τέσσερις άνθρωποι σε ένα τραπέζι κάτω από μία σόμπα και διαφορετικό στο μπαράκι όπου είναι ο ένας πάνω στον άλλον! Πρέπει οι αρμόδιοι να “ξεκολλήσουν” από την… εντύπωση ότι εστίαση και μπαρ, είναι ένα και αυτό!

Δεν θα ήταν ανεύθυνο, εάν δινόταν άδεια λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, όπως και ένας κωδικός επιπλέον στο 13033 για φαγητό, αφού για τον Έλληνα το φαγητό και το καφεδάκι, δεν είναι μόνον για ικανοποίηση αισθήσεων, αλλά αποτελούν απαραίτητα “αξεσουάρ” για διάλογο, για κουβέντα, για ψυχαγωγία!

Για αποφυγή παρεξήγησης διαφέρει η ψυχαγωγία από την διασκέδαση, που και η διασκέδαση είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο. Όμως η ψυχαγωγία προέχει και η πολιτεία είναι απαραίτητο να “ανακαλύψει” τρόπους ψυχαγωγίας για τους “εν οίκω περιορισμό” πολίτες. Ας μην γίνει αναφορά στην Τηλεόραση, διότι τα περισσότερα προγράμματά της είναι για πέταμα, κάτι με το οποίο δεν δείχνει να ασχολείται το ΕΣΡ…

>Μέσα ψυχαγωγίας, που βρίσκονται σε καραντίνα, είναι το Θέατρο και ο Κινηματογράφος, των οποίων η λειτουργία των αιθουσών μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενη για τήρηση των μέτρων, από πλευράς καταλληλότητας χώρου, αριθμού θεατών, εξαερισμού κ.ά. Δηλαδή οι χώροι, είναι ευκόλως ελεγχόμενοι απ’ ό,τι τα σούπερ μάρκετ, τα συγκοινωνιακά μέσα και οι ουρές σε τράπεζες, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας κ.α.

>Είναι να απορεί κανείς πώς δεν αντιδρά συντονισμένα ο κόσμος του Θεάτρου και της 7ης Τέχνης. Με χαριτωμένες συγκεντροσούλες διαμαρτυρίας, δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται η μεταξύ τους συνεννόηση και η συγκροτημένη και σθεναρή πίεσή τους στα κέντρα αποφάσεων, για να γίνει αντιληπτό ακόμη και στο υπουργείο Πολιτισμού, ότι “ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος“… Και πώς οι καλλιτέχνες χρειάζονται… άρτον!

Άγνωστο εάν έχουν κατατεθεί στους αρμοδίους ιατρικές γνωματεύσεις για την σημερινή ψυχολογική κατάσταση του Έλληνα και ιδιαίτερα του κατοίκου των μεγαλουπόλεων. Πάντως δεν είναι αργά, να συμμετάσχουν στην ομάδα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, επιστήμονες σχετικοί με την κοινωνία και την σχέση του ατόμου με το περιβάλλον…

Εν κατακλείδι, επειδή η “κλεισούρα” άρχισε να δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα, καλό θα ήταν η πολιτεία να μεριμνήσει για το θέμα της ψυχαγωγίας και μην επαφίεται σε τηλεοπτικά υποπροϊόντα. Έτσι, μην τυχόν και μας προκύψει κανένας άλλος “ιός” και μάλιστα καθέτων πτώσεων…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: