Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι λέει για την αρχαιοκαπηλία ο ερευνητής Γ. Τσούκαλης, με ένα βιβλίο-μαρτυρία

ΕΛΛΑΔΑ στις 03/03/2016

“Λαθρέμποροι ιστορίας”

lucas vas

|> Βασ. Λούκας

Θα ήταν ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα, εάν αυτό το βιβλίο “Λαθρέμποροι ιστορίας” δεν φιλοξενούσε αληθινά γεγονότα, γραμμένα από έναν καταξιωμένο ερευνητή, που έχει αφιερώσει την καριέρα του στην επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών, όπως είναι ο Γιώργος Τσούκαλης.

Ένα βιβλίο-μαρτυρία που κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Ι. Σιδέρη” και στις σελίδες του φιλοξενείται το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε ο διάσημος πια ερευνητής, σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες από την 25ετή δίωξη της αρχαιοκαπηλίας.

Αυτή του η ευαισθησία έχει αναδείξει τον Γιώργο Τσούκαλη σε ερευνητή διεθνούς κύρους επί αυτών των θεμάτων και ως αντιπρόεδρος των βραβείων “Giuseppe Sciacca” στην Ελλάδα, ενισχύει τον αγώνα του για να ευαισθητοποιηθεί το πλατύ κοινό σχετικά με τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.

Μιλώντας για το βιβλίο του ο Γιώργος Τσούκαλης, μεταξύ άλλων είπε μερικά πράγματα, αρκετά ενδιαφέροντα, που ίσως πρέπει να απασχολήσουν κάποιους αρμοδίους… Όπως:

tsoukalis vivlio«Στην πρώτη υπόθεση που ανέλαβα στα Μέγαρα, ξεκινώντας τον αγώνα μου ενάντια στο κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων, νόμισα ότι επρόκειτο για κάτι μεμονωμένο πολύ συγκεκριμένο και αποσπασματικό. Πίστεψα ότι είχα άλλη μια υπόθεση που θα είχε αρχή πλοκή και σύντομα κάποιο τέλος. Διαψεύστηκα οικτρά και συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι όλα στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά. Διαπίστωσα από πρώτο χέρι ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται με σκοπό την διάσωση του αρχαίου μας πολιτισμού, πριν αυτός κάνει φτερά και χαθεί σε ποικίλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν τελειώνουν απλά. Το πήρα λοιπόν απόφαση. Έβαλα την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας ως βασική προτεραιότητα στη ζωή μου και στην καριέρα μου τόσο ως ιδιωτικός ερευνητής αλλά και σαν ένας απλός Έλληνας που αγαπάει τον τόπο του τις αρχές του και τον πολιτισμό του».

«Το να ανακτά κάποιος τον πολιτισμό του, θεωρώ ότι είναι έργο υψίστης σημασίας. Ξεπερνά τη ζωή σου τους στόχους την καριέρα σου τα πάντα. Το κίνητρο στην περίπτωση αυτή είναι μεγάλο. Βρίσκοντας αρχαία από κάθε πολιτιστική περίοδο, έχεις ποικίλα οφέλη. Πάνω από όλα και πέρα από οποιεσδήποτε συνήθεις υποθέσεις που μπορεί να απασχολήσουν έναν ιδιωτικό ερευνητή εντοπίζοντας και διασώζοντας κομμάτια από τον πολιτισμό, ανεβαίνεις σαν άνθρωπος. Αναπτερώνεται το ηθικό σου. Νιώθεις περηφάνια».

tsoukalis

Ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης

«Σε συνδυασμό με την υπέροχη αίσθηση της συμμετοχής στις έρευνες και την προσφορά έργου εθνικής σημασίας και υπέρτατης πολιτιστικής αξίας αποκτάς άλλη ώθηση ανακτώντας πολιτισμό και πλέον βρίσκεις νόημα στην ύπαρξη σου. Νιώθεις ότι κατακτάς τη δικαίωση ακόμη κι αν χρειαστεί να πολεμήσεις πάρα πολύ», επισημαίνει ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής.

«Το να ξαναδίνεις στον κόσμο και στη χώρα αντικείμενα ιστορίας και πολιτισμού που ανήκουν στο σύνολο και που οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμα ούτε φυσικά εμπορεύσιμα γιατί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας μας δηλαδή της ίδιας μας της ύπαρξης είναι σημαντικό».

«Δεν νιώθω συγγραφέας, προς Θεού! Νιώθω ότι έκανα καταγραφή γεγονότων που έζησα. Αυτό που μένει χαραγμένο μέσα μου από τον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας, που ξεκίνησα μικρός και θα τον συνεχίσω για πάντα, είναι η αίσθηση δικαίωσης κάθε φορά που φτάνω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι καθήκον υποχρέωση και ύψιστη τιμή να περιφρουρούμε τον πολιτισμό μας. Θησαυροί που είναι κρυμμένοι στο υπέδαφος. Κειμήλια που έχουν συνδυαστεί με την εξέλιξη του έθνους μας. Κομμάτια που αποτελούν κινητά μέρη της παράδοσης μας. Όλα αυτά τα μέρη του συνόλου που περιγράφεται με μια μόνο λέξη. Πολιτισμός. Μας ανεβάζει ως λαό. Μας διαφοροποιεί ως έθνος. Μας εξυψώνει σαν οντότητες. Τον περιφρουρούμε λοιπόν με κάθε τρόπο και ανακτώντας τον γινόμαστε πιο πλήρεις στην κοινωνία των εθνών όπου έτσι κι αλλιώς η θέση μας ήταν είναι και πρέπει να μείνει πρωταγωνιστική».

«Θεωρώ ότι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία. Γνωρίζοντας λοιπόν πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι οι δυσκολίες πρέπει να μας κάνουν πάντα πιο δυνατούς και αποφασιστικούς σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ δημόσια για την αρωγή σας στην άοκνη προσπάθεια μας. Ο πολιτισμός και το αθάνατο αρχαιοελληνικό πνεύμα ως γνωστόν ήταν πάντοτε πραγματικοί πυλώνες για την Ελλάδα. Η προστασία τους και η προσπάθεια για την διαρκή περιφρούρηση τους αποτελούν αγώνα ζωής για μένα».

Μαζί με τους στενούς συνεργάτες του αλλά και σε διαρκή και άριστη συνεργασία με προσωπικότητες, όπως η Βίκυ Μπαφατάκη, ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιάννης Σμαραγδής, συνεχίζουν όπως λέει “κόντρα στις δυσκολίες” να πολεμούν τους εθνικούς μειοδότες κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για τη σωτηρία της κληρονομιάς μας και τη διασφάλιση της ομαλής συνέχειας της ιστορίας μας μέσα από ευρήματα και μοναδικές κληρονομιές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: