Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χωρίς χημειοθεραπείες 120 ασθενείς στο ‘’Μεταξά’’ επειδή αρρώστησε ο μοναδικός φαρμακοποιός – Τι απαντά η διοίκηση του Νοσοκομείου στο δημοσίευμα

Αναστάτωση επικρατεί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά – Στον “αέρα” ογκολογικοί ασθενείς και άλλοι νοσηλευόμενοι – Τα φάρμακα εξαντλούνται

iatropedia.gr |> Σε απόγνωση βρίσκονται 120 ογκολογικοί ασθενείς από το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά”, καθώς αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους, για δεύτερο 24ωρο. Το φαρμακείο του νοσοκομείου έβαλε “λουκέτο” μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς αρρώστησε με Covid ο μοναδικός φαρμακοποιός.

>>>> Παρακάτω η απάντηση
της διοίκησης του Νοσοκομείου

“Ο φαρμακοποιός κόλλησε Covid με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να μην γίνονται χημειοθεραπείες. Εκατόν είκοσι (120) χημειοθεραπείες έχουν αναβληθεί. Έχει γίνει ο κακός χαμός. Αλλά και κάποια τμήματα του νοσοκομείου δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα, ακόμη και για τους νοσηλευόμενους”, καταγγέλλουν στο iatropedia.gr εργαζόμενοι του Νοσοκομείου “Μεταξά”.

Όπως λένε, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι, ότι εξαντλούνται και τα αποθέματα σε φάρμακα και από τις κλινικές του νοσοκομείου. Κι εάν δεν δοθεί λύση άμεσα, δεν αποκλείεται να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το φαρμακείο είναι “κοινό” τόσο για το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, όσο και για το υπόλοιπο Νοσοκομείο, λένε και εξηγούν:

“Υποτίθεται ότι το κάθε τμήμα του Νοσοκομείου έχει ένα στοκ. Μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής φαρμακοποιός, όμως, ή να βρεθεί άλλος φαρμακοποιός με απόσπαση για να ανοίξει το φαρμακείο, θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Εμάς τα πιο σύνθετα και τα πιο βαριά φάρμακα, π.χ. αντιβιοτικά και ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τους ασθενείς μας δεν μπορεί να μας τα στείλει κανείς, πέρα από το στοκ που έχει το κάθε τμήμα και αυτό πλέον εξαντλείται. Οι παθολόγοι – ογκολόγοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν άνθρωποι”, εξηγεί ο εργαζόμενος.

Από πέντε, υπηρετεί μόνο ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός

Σε ένα από τα μεγαλύτερα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας, το “Μεταξά” του Πειραιά, υπηρετεί εδώ και χρόνια μόνο ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός. Πριν από πολλά χρόνια υπηρετούσαν πέντε, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός ολοένα και μειώνεται.

Όσοι συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν δεν αντικαθίστανται. Πρόσφατα μάλιστα είχε βρεθεί με απόσπαση στο “Μεταξά”, από το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ένας ακόμη φαρμακοποιός. Όμως, η απόσπαση του ανακλήθηκε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

“Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να λειτουργεί με ένα φαρμακοποιό”, λέει ο εργαζόμενος του Νοσοκομείου “Μεταξά” και εξηγεί:

“Είχαμε πέντε, έμειναν τέσσερις, έγιναν τρεις, μετά δύο και πλέον μείναμε με τον εξής έναν. Και ψάχνουμε να βρούμε από τα γύρω – γύρω νοσοκομεία κανέναν άλλο να μας έρθει για δύο τρεις μήνες να τον βοηθήσει. Δεν μπορεί να φύγει ούτε με άδεια ο άνθρωπος”.

“Κάθε πέρυσι και καλύτερα”

Από Νοσοκομείο “πρότυπο” το “Μεταξά” έχει γίνει πλέον “σκιά του εαυτού του”, λέει ο υγειονομικός: “Το Μεταξά, από εκεί που κάποτε ήταν ένα πρότυπο νοσοκομείο, τώρα έχει μείνει “σκιά του εαυτού του”. Δεν ξέρω τι φταίει. Φταίει το Υπουργείο, η Διοίκηση; Φταίω εγώ, φταίτε εσείς; Δεν ξέρω πραγματικά ποιος φταίει. Εγώ που το ξέρω το νοσοκομείο πολλά χρόνια, είναι «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Τόσο απλά. Λειτουργούμε στο 50% των χειρουργικών αιθουσών σαν να είμαστε ακόμη στο μέσον του Covid. Δεν έχουμε προσωπικό. Τσακώνονται οι χειρουργοί μεταξύ τους ποιος θα χειρουργήσει ασθενείς”, καταλήγει ο εργαζόμενος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ

Σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου του 2022, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έλαβε ενημέρωση για δημοσίευμα που εκθέτει το Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ με ανακρίβειες.
Η δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ, ουδέποτε ήρθε σε επικοινωνία με τη Διοίκηση προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα της ως όφειλε, καθώς αναφέρεται σε ζητήματα ανυπόστατα.
Για αυτό το λόγο, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς την Πολιτεία και κυρίως προς τους νοσηλευομένους ασθενείς μας, απαντούμε:
Α.
– Είναι ψευδής είδηση «ότι 120 καρκινοπαθείς έμειναν στον ¨αέρα¨ και χωρίς χημειοθεραπείες».
– Η αλήθεια είναι ότι λόγω της ανυπέρβλητης κατάστασης που προέκυψε λόγω εκτάκτων ασθενειών του προσωπικού του φαρμακείου μας, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και πάντα εντός των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και επιπρόσθετα όλοι οι ασθενείς ειδοποιήθηκαν εγκαίρως, ένας προς ένας την Κυριακή 08/01/2023 προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης ή και της προσέλευσης από όλη την Ελλάδα.
Β.
– Είναι ψευδής είδηση, ότι μέσα στο τριήμερο 06/01 έως και 08/01/2023 οι ασθενείς δεν πήραν τη φαρμακευτική τους αγωγή ή ότι δεν συνεχίστηκαν οι προγραμματισμένες συνεχιζόμενες θεραπείες των εσωτερικών ασθενών.
– Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο τριήμερο η λειτουργία του νοσοκομείου ήταν απρόσκοπτη καθώς εργαζόταν Φαρμακοποιός στη βάρδια και ολοκληρώθηκαν κανονικά οι προγραμματισμένες θεραπείες.
Γ.
– Είναι ψευδής είδηση, ότι στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, θα ξεμείνουμε από φάρμακα.
– Η αλήθεια είναι ότι καλύπτονται φαρμακευτικά όλες οι ανάγκες των ασθενών.
Είναι δημοσιογραφία χειρίστου είδους, να τρομοκρατείται η κοινή γνώμη ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στο ΜΕΤΑΞΑ.

Την Κυριακή 08/01 το απόγευμα, και η έτερη Φαρμακοποιός ενημέρωσε εγκαίρως τη Διοίκηση, και κατά συνέπεια ενημερώθηκε η Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία ότι δε θα μπορούσε να προσέλθει για σοβαρούς λόγους υγείας την επομένη.
Αμέσως κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός και με ενημέρωση των θεραπόντων ιατρών των ασθενών τα προγραμματισμένα ραντεβού για τα χημειοθεραπευτικά σχήματα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια για τα επόμενα 24ωρα ως υπεράριθμα καθώς ενημερώθηκαν οι ασθενείς και για τις ακριβείς ημερομηνίες και ώρες.
Παραταύτα εδώ και καιρό έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Νοσοκομείο για την πλήρωση των θέσεων των Φαρμακοποιών.
Σήμερα, παρουσιάστηκε νέος επικουρικός Φαρμακοποιός για να αναλάβει καθήκοντα καθώς οι διαδικασίες ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών αλλά η δυνατότητα να τους εξασφαλίσουμε ασφαλή περίθαλψη και επομένως είναι απαράδεκτο να βάλλεται ένα από τα μεγαλύτερα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρας που παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα υγείας, που όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και αφοσίωση επιτελεί το έργο του.

Ο λαϊκισμός δεν χωρά και είναι ανεπίτρεπτο να αφήνονται υπονοούμενα σε μια συγκυρία που όλοι παλεύουμε προς όφελος των ασθενών.
Μέριμνά μας είναι η προστασία των ασθενών μας που άοκνα, ακατάπαυστα και με ανιδιοτέλεια πράττουν όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μας.
Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια και ζητούμε από όλους να συνδράμουν, αποφεύγοντας αναλήθειες και ελλιπής πληροφόρηση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: