Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο ήρωας Μανώλης Γλέζος πέρασε στην αιωνιότητα…

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 30/03/2020

Άφησε τη ζωή το μεσημέρι – Ήταν 98 ετών – Θλίψη στον Ελληνισμό – Εμβληματική μορφή – Μέγας υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

|> Πανελλήνιο το πένθος για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου, του ανθρώπου, του ήρωα, του αγωνιστή, του πολιτικού, που έκλεισε τα μάτια του σήμερα το μεσημέρι, σε ηλικία 98 ετών. Σαν σήμερα το 1952 είχε “φύγει” κι ο Νίκος Μπελογιάννης…

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Σ Υ Λ Λ Υ Π Η Τ Η Ρ Ι Α

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας. Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας. Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ… Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του -το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές, Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».

Αλέξης Τσίπρας

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής. Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ. Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του. Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους. Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!».

Φώφη Γεννηματά

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν μεγάλο πατριώτη, αγωνιστή, έναν σπουδαίο δημοκράτη. Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Μανώλη Γλέζο. Το σύμβολο της Αντίστασης. Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Μια ζωή ενός ασυμβίβαστου ήρωα, Η ζωή του ήταν μια ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. Για αυτά πάλεψε εκτός και εντός Βουλής, από τα έδρανα της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ελληνικός λαός τον αγάπησε και τον τίμησε με την ψήφο του. Θα τον θυμόμαστε πάντα, για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε. Σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές».

ΚΚΕ

«Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη την μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού. Την περίοδο της κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου και προσθέτει: «Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη. Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της Αυγής, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968. Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του Μανώλη Γλέζου».

Κώστας Τασούλας

«Σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού. Ο θάνατός του Μανώλη Γλέζου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη ένα σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού με πολυσχιδή εθνική, κοινωνική, κοινοβουλευτική και πολιτική δράση τα τελευταία 80 έτη», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει: «Ο Μανώλης Γλέζος κατάκτησε από πολύ νέος μια θέση στην ελληνική ιστορία, πρωταγωνιστώντας μαζί με τον Λάκη Σάντα σε μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την τόλμη τους να κατεβάσουν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του ιερού βράχου της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, αποτέλεσαν πανευρωπαϊκά πρότυπα δράσης απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.

Ο Μανώλης Γλέζος στη μακρά δημόσια πορεία του υπερασπίστηκε με θάρρος, γενναιότητα και κόστος τις αρχές και τις ιδέες του. Με δυναμισμό πρόβαλε στην μακρά πολιτική διαδρομή του τις απόψεις του, κοσμώντας τα έδρανα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση ενός αιτήματος που ενώνει όλους τους Έλληνες. Μάλιστα, μέχρι πέρυσι συνεργαζόταν με τη Βουλή για θέματα ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης των οφειλών.

Ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε σήμερα στην ιστορία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τάκης Θεοδωρικάκος

«Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε σύμβολο της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων στα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής 1941-44 και γι αυτό σύμβολο γενικότερα της πατρίδας μας! Μαχητής της ζωής με τη δική του ανεξάρτητη σκέψη μέχρι το τύλος! Κέρδισε επάξια τον σεβασμό όλων!».

Νίκος Δένδιας

«O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής”, σημειώνει ο κ. Δένδιας. “Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Κώστας Καραμανλής

«Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωϊκής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Γιώργος Παπανδρέου

«Ο Μανώλης Γλέζος, θα μας θυμίζει πάντα τη σημασία των αγώνων για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, τη σημασία της πάλης ενάντια στο φασισμό, όποια μορφή και αν έχει. Μανώλη, δεν θα ξεχάσουμε!».

Προκόπης Παυλόπουλος

«Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακός και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του».

Έρνεστ Ράϊχελ (Πρέσβης της Γερμανίας)

«Μια απώλεια όχι μόνο για τους Έλληνες. Η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη».

Γιώργος Πατούλης

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας ήρωας που αποτελεί για την εποχή μας σύμβολο. Μια ολόκληρη γενιά ορφάνεψε. Ο Μανώλης Γλέζος έβαλε τη σφραγίδα του στην Ελληνική ιστορία,  τόσο με την ηρωική πράξη του να κατεβάσει, μαζί με τον Λάκη Σάντα τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941, όσο και με τη διαχρονική αγωνιστική και πολιτική του πορεία. Ανυπότακτος, ευγενής, με καθαρότητα σκέψης και λόγου, κατάφερε να έχει το σεβασμό όχι μόνο των συντρόφων του, αλλά  και κάθε δημοκρατικού πολίτη της χώρας μας.  Η απώλειά του μας κάνει όλους φτωχότερους. Με τη στάση όμως της ζωής του μας κάνει πλουσιότερους ως Έλληνες. Αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο ενεργού πολίτη. Ένα σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφή βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπηρέτησε με συνέπεια τις ιδέες του και αποτέλεσε υπόδειγμα πολιτικού. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Γιάννης Μώραλης

«Σήμερα όλοι οι Έλληνες αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Μανώλη Γλέζο. Τον άνθρωπο που μαζί με τον Απόστολο Σάντα υπέστειλαν την ναζιστική σημαία απ’ την Ακρόπολη τον Μάιο του 1941, δίνοντας το μήνυμα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη ότι ο φασισμός μπορεί να νικηθεί. Έναν ήρωα της Αντίστασης, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων των Ελλήνων, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Ο Μανώλης Γλέζος ήταν εν ζωή ένα σύμβολο ελευθερίας, αντίστασης και πατριωτισμού. Και έτσι θα παραμείνει πλέον στην ιστορία. Θα τον θυμόμαστε πάντα με τιμή και σεβασμό. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Νίκος Μπελαβίλας

«Σε αποχαιρετούμε δακρυσμένοι, σύντροφε Μανώλη Γλέζο! Σε γνωρίσαμε μεγαλώνοντας, ακούγοντας ψιθυριστά μέσα στη Χούντα, τον θρύλο, πως κατέβηκε η χιτλερική σβάστικα από τον Ιερό Βράχο. Κι’ έπειτα σε ακούγαμε με δέος, να βάζεις φωτιές στις καρδιές στην  πλατεία Κοραή και στο Δημαρχείο της Νίκαιας τις δύσκολες ώρες της κρίσης. Σε αντικρίσαμε, τις ώρες που εμείς τρομάζαμε, γέροντα μέσα στο νέφος της βίας και των δακρυγόνων, να μην σκιάζεσαι, να προχωράς στην πλατεία Συντάγματος με τους πραιτοριανούς των Μνημονίων απέναντί σου. Κι’ έπειτα να μοιράζεις απλόχερα τη συγχώρια και τη λήθη όπου της πρέπει, στον Γερμανό πρέσβη στο Δίστομο. Σε είδαμε να στέκεσαι βράχος με υψωμένη γροθιά μέσ’ το ψιλόβροχο του Νοέμβρη στην Πύλη του Πολυτεχνείου την ώρα που οι νεοναζί το χλεύαζαν, στη σκοτεινιά του Εφετείου Αθηνών δίπλα στη Μάγδα Φύσσα… Χαίρε, Μανώλη Γλέζο! Ο Πειραιάς της Δημοκρατίας, της Αριστεράς και της Ελευθερίας υποκλίνεται με απέραντο σεβασμό σε εσένα και στη δρακογενιά σου».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: