Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σαν σήμερα, το 330, η Νέα Ρώμη έγινε Κωνσταντινούπολις

FLASH στις 11/05/2020

Έγινε η βασιλεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τότε που οι Δυτικοί δεν είχαν επιβάλει τα “Βυζάντιο” και “Βυζαντινοί” – Μοναδική ιστορική αναφορά από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβερέλ (VIDEO)

Π. Π. Ξανθίδης ΑΦΙΕΡΩΜΑ |> Σαν σήμερα πριν 1690 χρόνια ο Κωνσταντίνος ο Μέγας εγκαινίασε την Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν 11 Μαΐου του 330, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μωκίου, που είχε μαρτυρήσει εκεί επί Διοκλητιανού και εθεωρείτο τότε προστάτης του κεντρικής πόλης της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κράτησαν σαράντα μέρες και το γεγονός των εγκαινίων θεωρήθηκε κορυφαίο δείγμα της γενναιοδωρίας της αυτοκρατορικής αυλής προς τους κατοίκους της πόλης.

Ο αυτοκράτορας συνοδευόμενος από μέλη της αυτοκρατορικής αυλής πήγε στον Φόρο (κέντρο της νέας αγοράς),  όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

Σημειώνεται ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε ονομάσει την πόλη Νέα Ρώμη το 328, αλλά ήθελε να ολοκληρωθούν βασικά έργα, προκειμένου η Νέα Ρώμη να πάρει το όνομά του και να γίνει η βασιλεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όχι του… Βυζαντίου, ονομασία που «ανακαλύφτηκε» από τους Δυτικούς πολλά χρόνια με την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Και δυστυχώς την αποδέχθηκαν οι Έλληνες…

Όπως τονίζει και ξανατονίζει η καθηγήτρια και τ. πρύτανης της Σορβόννης, Ελένη Γκύκαντζη – Αρβελέρ,  ποτέ οι “Βυζαντινοί” δεν ονόμασαν τον εαυτόν τους “Βυζαντινό”. Και σημειώνει:

«Πώς να μην ξαναθυμηθώ ότι είμαστε η συνέχεια… η οργανική… η ζωντανή συνέχεια αυτού που λέμε “Βυζάντιο” ενώ πάντοτε έπρεπε να το λέμε “Ρώμη”, την πραγματική δεύτερη Ρώμη. Γιατί είμαστε Ρωμιοί και ο όρος Ρωμιοσύνη -ας μην το ξεχνάμε- είναι τίτλος τιμής κι όχι ένας παρακατιανός τίτλος όπως θέλησαν κάποτε να πουν οι αρχαιόπληκτοι μόνο Έλληνες…».

Με την ευκαιρία των 1690 χρόνων από την ονομασία της Κωνσταντινούπολης, φιλοξενείται ένα αφιέρωμα με κάποια σημαντικά από την ιστορία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που μας διαφεύγουν και δεν διδάσκονται… Γιατί;

> Το παρακάτω video με την καθ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έχει διάρκεια 01:22′.  Αξίζει να το δείτε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: