Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε ένα… λήμμα βασίστηκε μία δικαστική απόφαση!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 11/02/2019

Αποφασίστηκε αποζημίωση για τρακάρισμα ύστερα από 14ετία, λόγω της λέξης «εμπορία»

|> Κυπριακό δικαστήριο, έπρεπε να ανοίξει το λεξικό Μπαμπινιώτη, προκειμένου να δει την ερμηνεία μιάς λέξης και έτσι να εκδώσει απόφαση για ένα τρακάρισμα, ύστερα από 14 χρόνια! Την είδηση μας την μεταφέρει το asfalisinet.gr από το κυπριακό politis.com.cy και αναφέρει:

Η υπόθεση αφορά ατύχημα, το οποίο συνέβη το 2005. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο S, και ανήκε στην εταιρεία Georgiades Travel Agency Ltd, και καλυπτόταν από ασφαλιστικό συμβόλαιο της εταιρείας «Κόσμος», έπεσε πάνω στο σταθμευμένο όχημα μιας γυναίκας, προκαλώντας ζημιές ύψους 3.000 ευρώ. Η γυναίκα απαίτησε την κάλυψη της ζημιάς που υπέστη από την ασφαλιστική εταιρεία «Κόσμος».

Ωστόσο, το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της σχετικής αγωγής, απεφάνθη ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν είχε ευθύνη, γιατί στο συμβόλαιο, αναφερόταν ότι το ασφαλισμένο όχημα δεν καλύπτεται αν χρησιμοποιείται για σκοπούς εμπορίας. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αυτοκινήτου, είχε δηλώσει πως παραχώρησε το όχημα στον S, για να το δοκιμάσει με σκοπό να το αγοράσει, και ως εκ τούτου επρόκειτο για εμπορική πράξη και τη στιγμή του ατυχήματος το αυτοκίνητο δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη!

Με απλά λόγια, η γυναίκα που χωρίς να ευθύνεται είδε το αυτοκίνητό της κατεστραμμένο, θα έπρεπε να κυνηγάει τον οδηγό S και την ιδιοκτήτρια εταιρεία για να αποζημιωθεί.

Τι σημαίνει “εμπορία”!

Το Ανώτατο Δικαστήριο που εκδίκασε την έφεση αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ακόμα και λεξικά, μεταξύ αυτών και του Γ. Μπαμπινιώτη, για να εξηγήσει τον όρο «εμπορία». Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «η λέξη «εμπορία» παραπέμπει σε άσκηση του επαγγέλματος του εμπόρου αυτοκινήτων. Από τη μαρτυρία που είχε προσαχθεί και τα ευρήματα του πρωτόδικου δικαστηρίου, η εταιρεία Georgiades Travel Agency Ltd ασχολείτο με τουριστικά θέματα και όχι με αγοραπωλησίες οχημάτων.

Το να εξουσιοδοτήσει τον S. να οδηγήσει το αυτοκίνητο, για τον συγκεκριμένο σκοπό, αποτελούσε μια μεμονωμένη ενέργεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας και δεν εντασσόταν στο πλαίσιο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της, που ήταν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν υπήρξε επίσης καμιά μαρτυρία ότι η εξουσιοδότηση που δόθηκε στον S. να το οδηγήσει -και αν του αρέσει να το αγοράσει- αποσκοπούσε στην αποκόμιση κέρδους, απαραίτητο στοιχείο για να θεωρηθεί εμπορία.

Το ότι η εμπορία οχημάτων αναφέρεται σε επάγγελμα και όχι σε μια μεμονωμένη σύμβαση αγοραπωλησίας αυτοκινήτου, επιβεβαιώθηκε και από αυτήν ακόμη την πρόταση ασφάλισης, στην οποία, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται στην εμπορία, παραπέμπει σαφώς σε επαγγελματίες. Με απλά λόγια, αν κάποιος δώσει το αυτοκίνητό του σε κάποιον άλλο με σκοπό να το δοκιμάσει για να το αγοράσει, δεν αποτελεί εμπορική πράξη.

Πληρώστε με τόκο

Με την απόφαση των δικαστών Στ. Ναθαναήλ, Κ. Σταματίου και Α. Πούγιουρου, η ασφαλιστική εταιρεία «Κόσμος» καλείται να πληρώσει το ποσό των 3.000 ευρώ, με τόκο προς 8% ετησίως από 23/5/06, πλέον 28 ευρώ έξοδα έκδοσης της απόφασης στην αγωγή, πλέον 1.045 ευρώ έξοδα αγωγής με τόκο 8% από 23/5/06 μέχρι εξόφλησης, πλέον ΦΠΑ επί του ποσού των 970 ευρώ. Επίσης θα πληρώσει τα πρωτόδικα δικαστικά έξοδα αλλά και τα έξοδα της έφεσης.

Με το πάσο τους

Δεν θα μπορούσε, στη συγκεκριμένη υπόθεση, να μην επισημανθεί και το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια από το συμβάν, για να τελεσιδικήσει, μια όχι και τόσο πολύπλοκη υπόθεση. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με μη απονομή δικαιοσύνης και αυτό το βλέπουμε καθημερινώς, με δικαστικές αποφάσεις που αφορούν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια για περισσότερο από μια δεκαετία. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι πολίτες που δεν έχουν το κουράγιο να παλεύουν και να επιβαρύνονται με τεράστια έξοδα για πολλά χρόνια εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: