Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αύριο κρίνεται η τύχη των Ευρωπαίων που απασχολούνται σε ψηφιακές ‘’γαλέρες’’

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 10/03/2024

Επιστολή ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κυβερνήσεις για συμπαράσταση

|> Αύριο (11 Μαρτίου) στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) συζητείται η πολιτική συμφωνία μεταξύ της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου και των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Προ αυτού ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους και η ΓΣΕΕ έστειλαν σχετική κοινή επιστολή στις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της  Ελλάδας και της Εσθονίας.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ έστειλε επιστολή στις 6 Μαρτίου στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίησε στην υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς εν όψει της σημαντικής ψηφοφορίας για την Οδηγία που αφορά την εργασία πλατφόρμας, με την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα την υπερψηφίσει.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ διαφορετικών θέσεων που περιμένουν οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Σέβεται δε πλήρως όλα τα εθνικά συστήματα και φέρνει ένα ελάχιστο όριο προτύπων στην οικονομία πλατφόρμας.

 Μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα που εκτελούν εργασία σε πλατφόρμες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης ήταν το κύριο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται αναλογικά στη συμφωνία, δίνοντας σε μια εθνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το τεκμήριο της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής.

 Αυτό το ορόσημο θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας. Θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς η εσφαλμένη ταξινόμηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για τα κράτη μέλη λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και του υψηλού κόστους σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων.

 Από την άλλη πλευρά, η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια που θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία μας.

Η ανάγκη να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην οικονομία πλατφόρμας αποτελεί κοινό αίτημα των εργαζομένων καθώς και των ψηφιακών εργασιακών πλατφορμών.

Η ανταγωνιστικότητα δεν θα πρέπει να προέρχεται από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η οδηγία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας που δεν λειτουργούν με γνήσιους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους και δεν θα εκτοπίσουν από την αγορά εκείνους που τηρούν τους κανόνες και λειτουργούν μια βιώσιμη επιχείρηση με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μη έγκριση της οδηγίας στο πλαίσιο αυτής της εντολής και ο κίνδυνος να παραμείνει στο νομοθετικό κενό θα αυξήσει τη δυσπιστία των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν πολιτικά κόμματα που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της Ε.Ε.

Η αποδοχή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας της πλατφόρμας εργασίας στην Ευρώπη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να υπερψηφίσει την οδηγία στην επερχόμενη συνεδρίαση στις 6 Μαρτίου και να μη συμβάλει με την αποχή της όπως έγινε στην προηγούμενη ψηφοφορία στις 16 Φεβρουαρίου στην καταψήφισή της.

Περιμένοντας η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των ελλήνων και ευρωπαίων εργαζομένων.

Με τιμή

Γιάννης Παναγόπουλος Πρόεδρος – Νίκος Φωτόπουλος Γενικός Γραμματέας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Οι ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους και η ΓΣΕΕ, έστειλαν σχετική κοινή επιστολή στις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της  Ελλάδας και της Εσθονίας.

Η επιστολή αναφέρει:

Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη καλούν επειγόντως τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας να στηρίξουν την πολιτική συμφωνία για την Οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμα.

Αυτή τη στιγμή, απουσιάζει ένα κοινό σύνολο κανόνων της Ε.Ε. για τον τερματισμό της νομικής αβεβαιότητας των εργαζομένων σε πλατφόρμες και για την αποσαφήνιση των ορίων της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις αγορές εργασίας μας. Τα τελευταία χρόνια, τα εθνικά δικαστήρια προσπάθησαν να καλύψουν το κενό, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Η νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες είναι απολύτως αναγκαία. Οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι απαραίτητοι για την οικονομία της Ε.Ε., όχι μόνο στη μεταφορά ανθρώπων και στην παράδοση γευμάτων αλλά και ως συντονιστές στο διαδίκτυο, σχολιαστές δεδομένων, clickworkers, καθαριστές, προσωρινοί εργαζόμενοι σε γραφεία και όχι μόνο. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτοί οι βασικοί πάροχοι υπηρεσιών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το επιχειρηματικό μοντέλο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης των εταιρειών πλατφορμών. Αυτό το καταχρηστικό επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να σταματήσει.

Η πολιτική συμφωνία της τελευταίας τριμερούς συζήτησης αποσκοπεί στην καθιέρωση του ορθού καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες: είτε ως μισθωτών είτε ως πραγματικά αυτοαπασχολούμενων. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η λανθασμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων ως ψευδο-αυτοαπασχολούμενων, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες πλατφορμών να αποφεύγουν την καταβολή του κατώτατου μισθού, του επιδόματος αδείας ή ασθενείας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη σας καλούν επειγόντως να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες πλατφορμών για να αποφεύγουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και το οποίο υπονομεύει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Η οικονομία πλατφόρμας ξεπερνά τη διανομή τροφίμων και τη μεταφορά επιβατών – περιλαμβάνει όλες τις μορφές εργασίας, είτε πρόκειται για εργάτες είτε για υπαλλήλους.

Επιπλέον, η πολιτική συμφωνία καθιερώνει τη διαφάνεια στη χρήση των συστημάτων αλγοριθμικής διαχείρισης. Σήμερα, πολύ συχνά τα αλγοριθμικά συστήματα διαχείρισης χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες πλατφορμών για να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως εμπόρευμα. Όμως η εργασία δεν είναι εμπόρευμα. Επομένως, είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες από την παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιδιωτικότητα, την αποδυνάμωση της προστασίας από τους κινδύνους στον χώρο εργασίας και την επιβολή αδιαφανών αλγοριθμικών αποφάσεων που υπονομεύουν το εισόδημα και τις μελλοντικές προοπτικές τους, οδηγώντας σε νομική, κοινωνική και διοικητική ανασφάλεια.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό-οικονομικό μας μοντέλο πρέπει να είναι δίκαιο και βιώσιμο. Δεν μπορεί να δομηθεί αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στις εταιρείες που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σας καλούμε να μην αφήσετε εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους εκτεθειμένους στην εκμετάλλευση.

Ήρθε η ώρα να μεριμνήσετε για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Σας καλούμε να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία μεταξύ της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου και των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 11 Μαρτίου στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO).

Με τιμή

PetraBolster-Damen, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της FNV

Επίσης εκ μέρους των:

  • DGB, Γερμανία
  • EAKL, Εσθονία
  • ΓΣΕΕ, Ελλάδα
  • CGT, Γαλλία
  • CGT Μεταφορών, Γαλλία
  • TPN, Γαλλία
  • ABVV-FGTB, Βέλγιο
  • ACV-CSC, Βέλγιο
  • CMKOS, Τσεχική Δημοκρατία
  • ELSU, Ιρλανδία
  • CGIL, Ιταλία
  • ZSSS, Σλοβενία
  • FNV Riders United, Ολλανδία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: